Bir AB projesi olan ‘ Zihinsel engelli çocukların doğada rehabilitasyonu’ modeli Altıeylül Belediyesi’nin desteği ile devam edecek.
Yaşam Alanlarını Koruma ve Yaşatma Derneği’nin (YAŞAD) proje yürütücüsü olduğu AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Erasmus KA2 programı kapsamında ki Doğanın Sevgi Gücü başlıklı proje ile zihinsel engeli çocukların rehabilitasyonu hedeflendi. Proje, Altıeylül Belediye Başkanlığı Strateji Geliştirme Müdürlüğü’nün rehberliğinde başlatıldı.
Zihinsel Engelli Çocukların Doğada Rehabilitasyonu Modelinin Türkiye’de ve Avrupa’da yaygınlaştırılmasını hedefleyen proje, Altıeylül Belediyesi Pamukçu Sedefne Termal Otel’deki tanıtım toplantısı ile uygulamaya konuldu.
Tanıtıma Avrupa ülkelerinden proje ortakları olan, İtalya, Polonya, Portekiz ve Romanya’dan misafirler de katıldı.
Misafirler daha sonra Bigadiç Kaymakamlığını, ardından da YAŞAD’ın yaşam alanına giderek burada doğa ile buluştular.
Balıkesir’de bir ilkin yaşanacağı bu süreçte Balıkesir ilimizde başarı ile yönetilen bu model Avrupa ülkelerine de transfer edilecek.
160 KİŞİLİK EĞİTMEN EKİBİ
Proje sürecinde Avrupa’da 160 kişilik doğada rehabilitasyon eğitmenleri platformu kurulacak. Proje hakkında bilgi veren YAŞAD Başkanı Hakkı Kurtuluş Demir, “Türkiye’de engelliler alanında yenilikçi bir model denemesi yaptık. Bu tamamen doğadaki canlılarla engelliler arasında sevgi bağı kurma çalışmasıydı. Çok başarılı oldu.
Avrupa ve Türkiye’de doğadaki canlılarla rehabilitasyon çalışması olduğunu biliyoruz. Bu çalışmalar bir canlı ile yapıldı. Örneğin, sadece midilli atı veya yunus balığı ile bu çalışmalar yapıldı. Biz tamamen doğayla bütüncül bir çalışma yaptık ve doğal ortamlarda bu modeli denedik. Sülün, yaban ördeği, kangal gibi canlılarla bu 36 çocuğumuzu yaş ve engel gruplaması yaparak 4 günlük bir çalışma yaptık. Birlikte yeme, eğlenme gibi aktivitelerde 5 günlük bir birlikteliğimiz oldu” dedi. HABER MERKEZİ