Gündemİlçe HaberleriSiyaset

ENSAR AYTEKİN BAKAN KURUM’A AYVALIK SORUSU: PİRİNA FABRİKASINA İLİŞKİN İŞLEM BAŞLATILACAK MI?

CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Ensar Aytekin, Ayvalık halkının sorununu Meclis gündemine taşıdı.

Balıkesir Ayvalık ilçesinde saldığı duman ve kötü koku nedeniyle bir süredir gündemde olan Doğuş pirina fabrikasına ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a soru önergesi veren Aytekin “Ayvalık halkının sesini duyun” diyerek yetkililere seslendi.

Aytekin’in konuya ilişkin yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Balıkesir ili Ayvalık ilçesi, doğal güzelliklerinin yanı sıra temiz havası ile de ülkemizin önemli yerleşim alanlarındandır. . İlçenin tarım gelirleri içerisinde zeytin önemli bir yer tutmaktadır. Zeytin; üretimin her aşaması ve her nihai durağı ile stratejik bir üründür. Üretiminin son noktasında pirina olarak değerlendirilen zeytin; Ayvalık’ın önemli bir değeridir. Pirina zeytinin, sıkıldıktan sonra içerisinde bir miktar yağ ve su kalan posadır.

Son zamanlarda Ayvalık İlçe sınırları içerisinde yer alan Doğuş Pirina fabrikası, yaydığı koku ve Nikita Deresine bıraktığı zeytin karası suyu ile yeniden gündeme gelmiştir. Çevreye verdiği zararı ile bütün Ayvalık’ın doğasını tehdit eden fabrikaya ilişkin yurttaşlar çeşitli şikayetler bildirmektedir.

TESİS KANUNA AYKIRI YOLLARLA HAYATINI SÜRDÜRÜYOR

Tüm bu şikayetlere rağmen yetkililer adım atmamak konusunda inat ediyor. Söz konusu tesisin kanuna aykırı yollarla kurulup, evrakta sahteciliğe ve çevre kanununa muhalefet ile halen devam ettiği herkesçe bilinmektedir. Nitekim yapılan araştırmalar sonrası tespit edilen bu durum, Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin tarafından da yargıya taşınmıştır.

Covid-19 pandemisi ile birlikte çevre sağlığının önemi bir kez daha görülmüştür. Ayvalık gibi Türkiye’ye mal olmuş bir bölgenin bu denli kaderine terk edilmesinin açıklaması yoktur. Balıkesir’i, Ayvalık’ı sahipsiz sananlar büyük bir yanılgı içerisindedir.

Konunun takipçisi olarak bu çevre suçunun artık işlenmemesi için mücadeleye devam edeceğiz. TBMM çatısı altında da Ayvalık halkının sesi olacağımız bilinsin”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu