GündemSiyaset

Ensar Aytekin: Bu Teklif İnsanlık Suçudur!

İçişleri Komisyonu Üyesi ve CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, İçişleri Komisyonunda görüşülmekte olan Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması kanununa ilişkin yaptığı açıklamada teklifin insanlık suçu olduğunu, kabul edilmesi halinde iktidarın devlet kurumları aracılığıyla vatandaşlarını tek tek fişleyeceğini ifade etti.

“ Kişisel Veriler’de Güvenlik Sorunu”

İçişleri Komisyonunda görüşmelerine başlanan Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması kanun teklifine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu Üyesi Ensar Aytekin, teklifi sert sözlerle eleştirdi. AKP’nin OHAL sonrasında çıkardığı KHK ile vatandaşları fişlediğini, devlette göreve başlayacaklara ilişkin yaptıkları fişlemenin Anayasa Mahkemesinden döndüğünü söyleyen Aytekin, bu teklifle kişisel verilerin iktidarın elinde güvenlik sorununa dönüşeceğini söyledi.

“Özel Hayatın Gizliliği Hiçe Sayılıyor”

Ensar Aytekin’in açıklaması şöyle: “20 Temmuz’da ilan edilen OHAL darbesi ile devleti kendisinden ibaret sayan iktidar, Kanun Hükmünde Kararname ile vatandaşları fişleme yoluna gitmişti. Kamuda işe başlayacak olanlara ve çalışanlara ilişkin güvenlik soruşturması yürütülmesi sonucu çok sayıda yurttaşın özel bilgileri ifşa edilmiş ve vatandaşlarımız bitmek bilmez soruşturmalar neticesinde mağdur edilmişti. Anayasa Mahkemesine yapılan itirazlar sonucu, bu soruşturmaların kişisel verilere ilişkin hak ihlali olduğuna karar verilmiş ve Mahkeme bu düzenlemeyi iptal etmişti. Bir dönem kendilerinin de mağdur olduğu ve ciddi insanlık suçu olarak kayıtlara geçen 28 Şubat dönemi fişlemeleri, andıçlamaları şimdi kendilerince tekrar önümüze getirildi. Teklif içerisinde yer alan maddeler baştan sona özel hayatın gizliliğini ve kişisel verilerin dokunulmazlığını ihlal etmektedir.”

“Güvenlik Soruşturmaları”

“Burada güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması, kişisel veriler kapsamında olduğu için ortada insan hakları alanına ilişkin bir durum söz konusudur. Gelen teklifin İçişleri Komisyonu ile olan bağı, haklarında soruşturma yapılacak olanların bu Bakanlığın görev sahasındaki kişileri kapsamasıdır. Onun dışında bu kanun ilk olarak, İnsan Hakları İncelemek Komisyonu ve Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu ve Adalet Komisyonunca da ele alınmalıdır. Teklifte kamuda işe başlayacaklara ilişkin yapılacak güvenlik soruşturmasında sari yakınlar dahi soruşturmaya dahil edilecektir. Yani; eşinin kardeşi, kayınpederi, eniştesi de araştırılacaktır. Bu maddede suçun şahsiliği prensibi ihlal edilmektedir. Bu haliyle insanlık suçudur. Benzer şekilde, kişi hakkında devam etmekte olan davalar da araştırma ve soruşturmada tespit edilecek ve kişinin memuriyete girmesi engellenecektir. Söz konusu dava, beraat ile sonuçlansa dahi memuriyete giriş engellenmiş olacaktır. Burada da masumiyet karinesi ihlal edilmiş olacaktır. Aynı şekilde 3.maddenin yorumlanması ile yalnızca kamuda değil, özel sektörde de benzeri şekilde araştırma ve soruşturma yapılma imkanı doğacak ve bu fişleme tüm çalışma hayatına sirayet edecektir. Bu teklif baştan sona bir insanlık suçudur. Bu teklife şiddetle karşı çıkıyoruz.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu