GündemSiyasetTürkiye Gündemi

Ensar Aytekin Köylülerin Sesi Oldu: Bu Faturaları Göndermeye Utanmadınız Mi?

Ensar Aytekin Köylülerin Sesi Oldu: Bu Faturaları Göndermeye Utanmadınız Mi?

CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu üyesi Ensar Aytekin, kırsal çalışmalarını sürdürüyor. Geçtiğimiz hafta Savaştepe, Manyas, Havran, Edremit, Balya ve Karesi’ye bağlı Şamlı Kırsal mahallesi’ni ziyaret eden Aytekin, köylülere gelen su faturalarına dikkat çekti. İlçe başkanları ve partililerle birlikte sahaya çıkan Aytekin “Balıkesir’de üretici de hayvancı da kan ağlıyor. Su faturaları almış başını yürümüş. Köylünün dağdan imece usulü getirdiği suya sayaç takan BASKİ, şimdi faturaları gönderiyor. 800 ila 2400 TL arasında değişen su faturaları insanların belini büküyor. Köylüler hayvanlarına, tarlarlarına su vermekten imtina ediyorlar. Bu faturaları göndermekten ayrıca utanmadınız mı?” diye seslendi.

Ensar Aytekin’in açıklaması şöyle:

Balıkesir’in  dört bir yanını gezmeye devam ediyoruz. Balya’da, Savaştepe’de, Karesi’de gittiğimiz her yerde bir dokunduk bin ah işittik. Balıkesirimiz Büyükşehir yasasının mağdurudur. Hizmet gelirken her türlü bürokrasiyi işletenler konu faturalar olunca anında göndermeye başlamışlar. Köy yerinde insanlara 1200 lira fatura geliyor. Bu insanlar hayvanlarına tarlalarına su veriyorlar. Birileri ucuza suyu, mazotu kullanıyor ama iş vatandaşa hele hele köylüye gelince Balıkesir merkezdeki bir mahalleden ayrıca farksız tarifelere maruz kalıyorlar. Bu Allah’tan reva mıdır?

Kafalarına Göre Tarife Fiyatı Belirlemişler

Balıkesir Büyükşehir, kırsala hizmet götürmüyor. Muhtarlar isyan ediyor. Köylüler isyan ediyor.  Hizmet getirmiyorlar ama faturaları göndermeyi biliyorlar. Ahırlara ayrı, şebekeye ayrı tarife koyarak akıllarınca bir ayrım yapmışlar. Ancak metreküp belli bir oranın üzerine çıkınca sayaçlar taksimetre gibi çalışıyor. 40 metreküpün üzerinde kullanımda 3.kademede %11 fark ortaya çıkıyor.  Bu faturaları gönderirken hiç mi utanmadınız? Hiç mi demediniz, köylüye bu kadar fatura gönderirsek ayıp olur diye. İnsanlar hayvanlarına içereceği sudan bile ayrıca tasarruf etmek zorunda kalmış. Adeta milli mücadele dönemindeki gibi yokluk yaşanıyor.

Şamlı’da gördük ki, aynı tarlanın içinde sulama kanalıyla sulanan yere ayrı fiyatlandırma yapılıyor, kanal dışı kalan alana ayrı fiyatlandırma yapılıyor. Balıkesir bu bütünşehir saçmalığının bedelini en acı şekilde yaşıyor.

Yakında Emlak Vergileri de Gelecek

Köyleri mahalleye çevirip, köy mallarına el koyanlar, tahsisleri büyükşehire geçirenler şimdi yüksek miktarlı faturaları gönderiyor. Yakında emlak vergileri de gelecek. Köy yerinde yollar bozuk, mezarlıklara giden yolları olmayan nice köy var. Hizmeti yapmak yerine nasıl vergi alırız, nasıl halka faturayı keserizin derdine düşmüşler.

Aracılar Kazanıyorlar

Üretici tarlada domatesi 35 kuruşa üretiyor. Markette 4 buçuk liraya satılıyor. İşte aradaki bu fark ayrıca AKP’nin düzenini ortaya koyuyor. Birileri hiç emek vermeden üreticinin döktüğü alın teri üzerinden para kazanıyorlar. Üretici ise fahiş faturalar altında eziliyor. Kuraklığın alıp başını yürüdüğü yerde suyun bu kadar değerli olduğu günlerde ayrıca AKP bir kez daha üreticiyi mağdur ediyor.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu