GündemTürkiye Gündemi

Erdoğan: 1-2 milyon Suriyeli güvenli bölgeye dönecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Güvenli bölgeye 1 ila 2 milyon arasında Suriyeli sığınmacının geri dönüşünü planlıyoruz.” dedi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yabancı medya temsilcileriyle bir araya geldi.

Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi’ndeki buluşma, saat 14.40’ta başladı.

Erdoğan, toplantının açılışında konuşma yaptı.

Erdoğan, “Halen ülkemizdeki 3,6 milyon Suriyeli’den 350 bini PKK/YPG’nin işgali altındaki yerlerden gelen Kürtlerden oluşuyor. Güvenli bölgeye 1 ila 2 milyon arasında Suriyeli sığınmacının geri dönüşünü planlıyoruz.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Kısa sürede birkaç noktadan 30 kilometre derinliğe ulaşınca bir anda ABD ve Avrupa başta olmak üzere bir takım ülkelerin tavrı değişti.”

“Barış Pınarı Harekatı bir anlık oluşum değildir”

Barış Pınarı Harekatı’yla ilgili Erdoğan, “Sanıyorum ilk bir – iki gün, Türkiye’nin böyle bir başarı gösteremeyeceğini düşündükleri için nispeten düşük tepki koymuşlardır. Türkiye’nin harekatı başarıyla tamamlayacağı anlaşılınca tepkiler akıl ve mantık sınırlarını zorlayan bir düzeye yükseldi.” dedi.

“Barış Pınarı Harekatı bir anlık oluşum değildir. Bunun hazırlığı geriye doğru gittiğimizde 3, 4 yılı, 5 yılı bulmaktadır.” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye, en başından beri Suriye’nin toprak bütünlüğüne ve siyasi birliğine olan saygısını her fırsatta ifade eden bir ülkedir.” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Türkiye her bakımdan, dünyada örneğine az rastlanacak titizlikte bir harekat yürütmüştür.” dedi.

“TSK bölgeden ayrılmayacak”

Barış Pınarı Harekatı’yla ilgili Erdoğan,  “Türkiye’nin harekatı başarıyla tamamlayacağı anlaşılınca tepkiler akıl ve mantık sınırlarını zorlayan bir düzeye yükseldi. Biz buna rağmen harekatımıza kararlılıkla devam ettik.” dedi.

“TSK bölgeden ayrılmayacak çünkü, oradaki güvenliğin esası bunu gerektirmektedir.” diyen Erdoğan, “30 Ekim’de Cenevre’de toplanacak Anayasa Komitesi’nin Suriye’deki siyasi çözüm sürecinin miladı olmasını temenni ediyorum.” ifadelerini kullandı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu