GündemSiyasetTürkiye Gündemi

ERDOĞAN TÜRK KONSEYİNDE

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Konseyi 6. Devlet Başkanları Zirvesi’ne katıldı

Türk Konseyi 6. Devlet Başkanları Zirvesi’nde yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan, ticaret hacmini yükseltmek ve potansiyeli daha iyi değerlendirebilmek için yeni açılımlara ihtiyaç duyulduğunu vurgulayarak, “Uluslararası ticaretin dolara olan bağımlılığı artık karşımıza bir engel olarak çıkmaya başladı. Biz bu konuda kendi para birimlerimizle ticaret yapılması seçeneği üzerinde yoğunlaşmayı öneriyoruz” dedi. Cumhurbaşkanlığından edinilen bilgiye göre Resmî ziyaretini gerçekleştirmek ve bazı temaslarda bulunmak üzere Kırgızistan’da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov’ın ev sahipliğinde Çolpon Ata kentinde düzenlenen Türk Konseyi 6. Devlet Başkanları Zirvesi’ne katıldı.

“FİKİRLER EYLEME GEÇMEDİĞİ SÜRECE ASIL DEĞERİNİ BULAMAZ”

Konuşmasına, 31 Ağustos’ta kutlanan Kırgız Cumhuriyeti’nin bağımsızlığının 27. yıl dönümü sebebiyle tebriklerini ileterek başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2009 yılında kurdukları Türk Konseyi’nin aradan geçen sürede kurumsal kimliğini güçlendirdiğini ifade etti.Büyük Türk ve İslam düşünürü Yusuf Has Hacip’in, Kutadgu Bilig adlı eserinde yer alan ‘Kara toprak altındaki altın, taştan farksızdır; oradan çıkınca, beylerin başında tuğ tokası olur’ sözünü hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tıpkı kara toprağın altındaki altın gibi fikirler de eyleme geçmediği sürece asıl değerini bulamaz” diye konuştu.Ortak çaba, vizyon ve hayallerin eseri olduğunu söylediği Türk Konseyi’nin, aynı zamanda müşterek bir idealin de sembolü olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bugün bizleri bir araya getiren sadece dilimiz, tarihimiz ve kültürümüz değil, güvenli ve müreffeh bir geleceği hep birlikte inşa etme arzu ve irademizdir. Refahımızı ilerletmek, kalkınma hamlelerimizi başarıya ulaştırmak ve yüzleştiğimiz sorunlarla etkin bir şekilde mücadele etmek için güç birliği yapmamız şarttır” ifadelerini kullandı.

Türk Konseyi’nin; İslam İşbirliği Teşkilatı, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ve diğer çok taraflı platformlar ile eşgüdüm içinde faaliyet göstermesine önem verdiklerini dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu doğrultuda, konseyin, Birleşmiş Milletler nezdinde gözlemci statüsü kazanmasını da arzu ediyoruz. Ayrıca, üye ülkelerin Avrupa-Atlantik kurumlarıyla iş birliklerini derinleştirme çabalarına destek oluyoruz” şeklinde konuştu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu