GündemKöşe Yazıları

ERİKLİ YAYLASINDA ŞELALELERDE YÜZMEK

Bu yazımda sizi Yalova’ya doğru muhteşem şelaleleriyle ünlü Erikli Yaylasına götüreceğim.Bir haftasonu arkadaşlarımız ile birlikte doğayla iç içe bir haftasonu geçirmek üzere yola çıktık.

Maceramız daha minibüse binerken başladı.16 kişinin kamp malzemelerini,yiyecek ve içeceklerini yerleştirmek bir saatimizi aldı.Eşyalarımızla biz iç  içe geçmiş kimimizin üzerinde eşyalar,kimi eşyaların üzerinde yola koyulduk. Gece saat 2 sıralarında ulaştığımız Erikli Yaylası kam alanımızda eşyalarımızı sırtlayıp kısa bir yürüyüşten sonra dere kenarında kendimize uygun bir yer bulup çadırlarımızı kurmaya başladık. Önce bayan arkadaşlarımızın çadırlarını kurmasına yardım ettikten sonra bir kısmımız ateş yakmak için odun toplamaya giderken bir kısmımızda kalan çadırları kurdu.Saat sabahın 4’ünde biz kampımızı kurmuş ateş başında içkilerimizi yudumluyorduk.Kamptaki ilk gecemizde yıldızları seyrederken ateş başında uyumak  bu kampın muhteşem geçeceğinin göstergesiydi sanırım.

Şuan bulunduğumuz yer, Yalova‘nın Çınarcık ilçesine bağlı olan Teşvikiye Köyü’nün 6 km yukarısında ki Erikli Yaylası. Yerlilerin artık yayla amacıyla kullanmadığı, tamamen doğa severler ve piknikçiler tarafından değerlendirilen bir yayla.Fakat yayla, çevresindeki ormanlar, patika yollar, şelaleler, dereler ve göllerle zengin bir ekosistemin içinde ve bu ekosistem genelde yaylanın adıyla anılıyor. O yüzden Erikli Yaylası dendiğinde aklımıza tek bir yayla gelmeyeceği gibi gittiğimizde bizi bekleyen de yeşil bir düzlükten ibaret değil. Doğaseverlerin yaz-kış uğradığı Erikli Yaylası’nın denizden yüksekliği tam 600 metre. Kestane, karaağaç, ıhlamur, köknar ve elma ağaçlarının çevrelediği bir yürüyüş parkuruna sahip Erikli Yaylası.

Ertesi sabah güne güne çıldırmış gibi öten kuş sesleriyle uyanıyoruz. Civarda serbest otlayan inekler ve boyunlarındaki çıngırak sesleri, bizlere güzel duygular yaşatıyor. Kamp alanını koruyan bir kaç köpek var ki son derece cana yakın ve sevimli hayvanlar.Bugün programımız Kent ormanı içindeki Çifte Şelalelere gitmek.Hep beraber kahvaltımızı edip yaklaşık 3 km’lik bir yürüyüş parkuru sonunda Çifte Şelalelere ulaşıyoruz.Burası yayla içindeki en bilindik ve ziyaretçisi çok olan bir yer.Tüm gün burada şelalede serinleyip keyifli zamanlar geçirdik.Burası günübirlik piknikçiklerinde sık uğrak yeri.Kendi arabanızla gelmenizde mümkün.

Çınarcık’ın Teşvikiye köyüden giriş yapıp yaklaşık 8 km tabelaları takip ederek geliyorsunuz.Kent Ormanından giriş yaptıktan sonra aracınız uygun bir yere park edip 1 km lik keyifli bir yürüyüşün ardından çifte şelalelere ulaşabilirsiniz.Kısa yürüyüş parkuru üzerinde dere kenarında  yemek yiyebileceğiniz ve çay içebileceğiniz manzaranın tadını çıkarabileceğiniz yerler var.

Bütün bir gün burada şarkılar söyleyerek şelalede serinleyerek zaman geçirdikten sonra ekip arkdaşlarımızla akşam ki kamp ateşimizi yakmak için saat 4 gibi geriye dönüşe geçtik.Kamp alanına geldikten sonra bayanlar sucukları ve diğer malzemeleri hazırlarken biz erkeklerde odun toplamak için etrafa yayıldık.Bu tarz kampaların en keyifli anı herkesin bir görev edinip bir işin ucundan tutmaya çalıştığı zamanlar.Benim özelliklede bu kamplarda öğrendiğim en önemli şey paylaşmak ve yardımlaşmak.Aramızda her kesimden farklı meslek dallarından arkadaşlarımızı var.Mühendisi,memuru,öğrencisi,esnafı hepimizi uyum içinde aramızda fark gözetmeksizin çalışıyoruz.Akşam kocaman bir kamp ateşi yakıp ekmek arası sucuklarımızı yedikten sonra hepimiz gökyüzüne doğru uzandık ve adeta bizim için hazırlanmış olan görsel şöleni izleyerek sohbet ettik.Mehtap altında müzik dinlerken yıldızların bizi sarmaladığı anlar çok romantikti.(Eşinizle ya da sevgilinizle gelip bu anı yaşamanız tavsiye olunur.)

Ertesi gün yeni bir yürüyüş parkuru bizi bekliyor.Bugünkü parkur düne oranla daha zorlu ve maceraya açık.Gideceğimiz yer dün gittiğimiz yerin ters istikametine doğru dere içinden olacak ve yaklaşık 4 km sürecek.Ulaşacağımız yerin adı Erikli Şelaleleri.Ulaşım ancak yürüyerek oluyor ve parkur nispeten zor bir parkur.Bu yüzden Çifte şelalelere göre daha bakir kalmış.Şelalenin döküldüğü yer derin olduğu için rahatça yüzebiliyorsunuz.Yürüyüşümüz bol molalı ve fotoğraf çektirerek yaklaşık 1 saatte bitti.Yol boyunca sürekli suyun içinde olduğumuz için pek terlemedik ve sulu şakalar yaptığımız için oldukça eğlendik diyebilirim.Şelaleye ulaştığımızda dik bir iniş bizi bekliyordu.Arkadaşlarımız en zorlandığı kısımda sanırım burasıydı.Yaklaşık 60 metrelik bir iniş yaptıktan sonra Erikli Şelalesinin ilk kısmına ulaştık.

Sualtında serinlemek müthişti.Ama heyecan burada bitmedi.Şimdi yolun geri kalan kısmında 6 metrelik bir yükseklikten kendimizi şelale üzerinden suya bırakmak var.Çünkü başka şekilde yola devam etmemiz pek mümkün değil.

Korkarak da olsa sırayla kendimizi 6 metreden aşağıya sırasıyla tüm ekip arkadaşlarımla birlikte bıraktık.Kampımızın en maceralı anlarını işte tamda bu an yaşıyoruz.(Bu arada eşyalarımızı dik inişe geçmeden önce yukarda bırakmıştık.) Burada yüzerek birkaç saat geçirdikten sonra şelale kenarından zorlu bir çıkış için başladık tırmanmaya.Tırmanırken şelalenin soğuk suyunu üzerimizde her birimiz ayrı ayrı hissediyoruz.Yukarıya çıktığımızda yemeklerimizi yiyip kampa dönüş yolculuğuna geçtik.Kamp dönüşünde mıntıka temizliğine başlayıp etrafı bir güzel temizleyip çadırlarımızıda topladıktan sonra kampımızdan ayrılıp Balıkesir’e doğru dönüşe geçtik.Yeni dostlukların ve paylaşımların olduğu bir haftasonunu daha geride bırakmanın hüznü ile ben yatağa yattığımda gece saat birdi.

 

************************************

Bana her konuda fikir ve önerilerinizi yazabileceğinizi sakın unutmayın dostlar sevgi ile kalın.

İletişim için; onurayan@hotmail.com

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Tek kelimeyle kıskandım. Ajandamın “Gezmem, gitmem gereken yerler” bölümüne notumu aldım. Seviliyor ve takip ediliyorsun Onur, sevgiler.
    Osman Bayazit

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu