Köşe Yazıları

Erken Uyu Yarın Okul Var Demeyin

Erken Uyu Yarın Okul Var Demeyin

Kar tatili derken Okulların açılacak olması bazı çocuklarda heyecan yaratıyor bazılarında ise kaygı. Bu süreci heyecanla beklerken bazılarında kaygı oluşabiliyor. Her çocuğun olaylara karşı farklı yaklaşım gösterebildiğini ifade eden uzmanlar, ebeveynlere çocuklarının yaşadığı duyguları reddetmeden anlamaya çalışmalarını tavsiye ediyor.

Uzmanlar, tatil sonrası bir anda çocuklara fazla sorumluluk yüklenmemesi ve erken uyuması için baskı yapılmaması gerektiğini vurguluyor. Bugün sizlere her çocuğun apayrı bireyler olduğuna dair uzmanların bazı yorumlarından bilgileri aktarmak istiyorum. Önemli bir sürecin içinde eğitimi barındıran günler çocuklarımızı sıkmadan üzmeden geçsin istiyor ve diliyorum.

Çocuklar da yetişkinler gibi olaylar karşısında yaşıtlarından farklı tepki ve davranışlar sergileyebilirler. Bazı çocuklar yarıyıl tatilinin bitmesini heyecanla karşılayıp, özlem duyduğu arkadaşlarına ve öğretmenlerine kavuştuğu bir süreç olarak değerlendirebiliyor. Bazı çocuklar için de bu süreç oldukça kaygı verici olabiliyor. Çocuklarda derslerde başarı kaygısı, rutine uyum sağlayamama korkusu, geçmişte yaşanan olumsuzlukların tekrarlaması gibi endişeler oluşması normal. Veliler olarak alınması gereken tutum evlatlarımıza anlayışlı olup anlamaya çalışmak.

İlgili Makaleler

Çocukların 3 haftalık tatil süresinde uyku düzeninde bazı değişimlerin yaşanmasının normal olduğunu belirten uzmanlar bu konuda şöyle demiş; “Bu düzeni bir anda değiştirmeye çalışmayın. Çocuğa erken uyuması için baskı yapmak çocuğun ailesiyle olan ilişkisi bozup kaygı düzeyini daha fazla arttırabilir. Derslere katılmak için erken kalkan çocuk, bir gün önce geç yatmış olsa bile erken uyandığı gün kendisi daha erken yatağa gitmek isteyecektir. Uykunun bir ihtiyaca dönüşmesi için sabırlı olun.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu