Özel HaberlerEkonomi

Ermişler Uyardı! ‘Enflasyon Gelebilir’

ERMİŞLER UYARDI! ‘ENFLASYON GELEBİLİR’

 

Hızla yükselen doların etkisi piyasalarda hissedilmeye başladı. İhracatın da dolara bağlı olarak azaldığını söyleyen Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler, MERHABA’ya çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Yerli üretimin arttırılarak döviz hareketliliğinin etkilerinin en aza indirilebileceğini söyleyen BTO Başkanı Fahri Ermişler, MERHABA’ya yaptığı değerlendirmede Nisan ayındaki enflasyon beklentisini dile getirdi..

 

15 Temmuz sürecinin fiziksel ve siyasi boyutunu geçip ekonomik boyutlara ulaştığını söyleyen Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler, bu dönemi daha fazla üretim ve ihracatla aşmak gerektiğini söyledi. Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler, Mart ve Nisan aylarındaki dövize endeksli kendi içinde bir enflasyon süreciyle karşı karşıya kalınacağının da sinyallerini verdi.

 

‘Nisan’da Enflasyona Dikkat’

Mart ve Nisan aylarında ciddi bir döviz endeksli enflasyon olabileceğini vurgulayan Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler, ‘Dövizin çok kısa bir süreçte yüzde 25, 30 gibi yükselişe geçmesi hem üretim fiyatlarını hem de üretimden sonra çıkan ticareti önemli ölçüde etkiledi. Benim fikrimi soracak olursanız. Mart Nisan ayında bunun etkilerini daha fazla göreceğiz. Dövize endeksli kendi içinde bir enflasyon olacaktır. Çünkü maalesef ki üretimimiz çok fazla yurt dışına bağımlı. Türkiye’de çok fazla montaj üretim yapılıyor’ ifadelerini kullandı.

 

‘Yerli Üretimi Arttırmamız Lazım’

Yerli üretimi artırarak dışa bağımlılığı azaltacaklarını söyleyen Balıkesir Ticaret odası Başkanı Fahri Ermişler şu ifadeleri kullandı; ‘Otomotiv, elektronik gibi övündüğümüz bazı ihracat kalemleri var. Dünyanın her tarafına gönderdiğimiz ürünlere bakıyorsunuz çoğunun ham maddesi ya da ara malzemeleri hep yurt dışından geliyor. Bunlar da dövizle alınıyor. Biz artık çarkın da dönüş sistemini değiştirmek istiyoruz. Çünkü buna da mecburuz. Sanayi üretimini artırırken, yerli sanayi ve yerli üretimi de artırmamız lazım. Kendi imkanlarımızla hem teknolojik anlamda hem de mal ve hizmetlerin üretimiyle ilgili kendi imkanlarımızla çalışmamız lazım. Bunu yapalım ki dış etkenlerden uzaklaşalım.’

 

‘Ciddi Adımlar Atılıyor’

Türkiye’de yerli üretimle ilgili ciddi adımların atıldığını söyleyen Balıkesir Ticaret Odası  Başkanı Fahri Ermişler; ‘Türkiye’de silah, havacılık gibi sanayi kollarında yerli üretimle ilgili ciddi çalışmalar başladı. Ben Madenciyim. Maden sektöründe olduğum için çok daha rahat konuşuyorum. Biz ‘gerçek ihracatçı’ diyoruz kendimize. Çünkü Türkiye’deki doğal kaynakları çıkarıp, tamamını ihraç edip, ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz. Ama ara malzemeli çalışanlar da yerli üretime iyice adapte olup, hızlı biçimde revize olacaklardır diye düşünüyorum’ dedi.

 

‘Ekonomi Dış Etkenlerden Bu Kadar Etkilenmemeli’

Ekonominin dış etkenlerden çok fazla etkilenmemesi gerektiğini belirten BTO Başkanı Fahri Ermişler, ‘Ben ekonomik unsurların çevre, siyaset ve diğer dünya dengelerinden bu kadar fazla etkilenmesini istemiyorum. Bu da ancak her şeyiniz yerli olursa, yerli üretim yapılırsa ortadan kalkar. En önemli konulardan biri de eğitim. Çünkü bu makinaları üreten insanlar bizim insanlarımız. Onların da çok kaliteli biçimde yetişmesi lazım. Biz ülke olarak öne geçmek istiyorsak eğitime de gereken önemi vermeliyiz. Biz Balıkesir’de eğitim alanında da önemli çalışmalar yapıyoruz. OSB’de bir Endüstri Meslek Lisemiz var. Oradaki sınıfları oluştururken bile firmaların ihtiyaçlarını göz önünde bulundurduk. Ve şimdi önümüzdeki günlerde uygulama için bir atölye kuruyoruz. Bu atölyeye 3 milyon TL harcanacak. Eğitimi okulunda alan öğrenci, uygulamayı atölyede görecek ve firmalarda staj yapacak. Hem kalifiye eleman ihtiyacını çözeceğiz hem de istihdam olanaklarını artıracağız’ ifadelerini kullandı.

 

‘Trump Beklenmiyordu. Peki Şimdi Ne Olacak?’

Amerika’daki başkanlık seçimlerinin de döviz kurlarını etkilediğini söyleyen Ermişler, ‘Dövizdeki yükselişi iç piyasa şartlarıyla açıklamak mümkün değil. Çünkü Türkiye şu anda yatırımlarına devam ediyor. Sanayide üretim devam ediyor. Biz ticaret, ihracat yapmaya devam ediyoruz. Tabi dünyada hızlı bir değişiklik var şu anda Siyasi konular da tabi bunun büyük etkileyicisi durumunda. Amerika’da dört, beş aydır devam eden Başkanlık seçimi nedeniyle bütün dünya yönünü buna çevirdi. Çoğu anket ve araştırma Clinton’un Başkan olacağını söylerken beklenenin ötesinde Trump Başkan oldu. Tabi bunun da bir etkisi var. Halihazırda Amerika’daki yeni başkanın da göreve başlamaması piyasalarda belirsizliğe yol açıyor’ dedi.

 

‘Dünyadaki Gelişmeler Bizi De Etkiledi’

Dünyadaki gidişatın pek parlak olmadığını söyleyen Başkan Ermişler, ‘2009 Yılından beri süregelen ekonomik krizin yansımaları hala devam ediyor. Bundan sonra bizim bölgesel konuları değerlendirmemiz lazım. Bunlara bakacak olursak Irak’ta savaştan sonra hala toparlanma olmadı. Suriye’de savaş başladı. Arap Baharından itibaren bizim bölgemizde de ciddi sıkıntılar oldu. Bunlar ülkemizi de yakından etkiledi. Çünkü ülkemizi ihracatının büyük bölümünü Avrupa’ya yapıyor. 2009 Krizinden sonra Amerika’da başlayan dalganın Avrupa’ya sıçraması ve hala piyasaların dengeye oturmaması bizim ihracatımızı etkiledi’ ifadelerini kullandı.

 

‘Komşularla İlişkiler İyi Tutulmalı. Çünkü…’

Ekonomi için en önemli konulardan birinin de komşu ülkelerle olan ilişkiler olduğunu söyleyen Ermişler şu ifadeleri kullandı; ‘Avrupa’dan sonra bizim için en önemli bölge lojistik anlamda da bakacak olursak Arap Yarımadası ve sınır komşularımız. Onlardaki bu iç karışıklıklar sebebiyle oralarda bizim ihracat pazarımız açısından rakamlar ciddi anlamda düştü. Bu arada Rusya ile belli bir süre problemimiz oldu. Allah’a şükür düzeldi şu anda aramız. Bu önemli çünkü, bizim bütün sınır komşusu olduğumuz ülkelerle aramızın iyi olması lazım. Ekonomik anlamda çok önemli bir konu. Çünkü dünyada en fazla yapılan ticaretler, sınır ticaretleri. Komşu ülkelerin birbirleriyle yaptıkları ticaretler. Biz şu anda bundan negatif yönde etkilendik. Rusya ile hem turizmde, sanayide hem de önemli bir gıda ihracatımız vardı, onlarda ciddi bir düşüş yaşadık. Şimdi tekrar toparlanmaya başladı bu çok iyi bir gelişme.’

 

‘Türkiye’de İhracat Düştü’

Türkiye’de ihracatın düştüğünü söyleyen Ermişler şu şekilde konuştu; ‘Amerika’daki Başkanlık seçimi ve daha sonra yeni hükümetin çalışmaya başlamasından sonra oraya da ihracatın belli bir düzeyde artacağına inanıyorum. Bazı sektörlerde düşüş kaydedilmedi ama genel itibariyle baktığımız zaman Türkiye’nin ihracatı düştü.’

 

‘Balıkesir’de Hedef 1 Milyar Dolar İhracat’

Balıkesir’deki ihracatın geçtiğimiz yıl ciddi bir düşüş yaşadığını söyleyen Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler; ‘Balıkesir, 2015 yılında ihracat rakamı 524 milyon dolardı. 2016 Yılında bu rakam maalesef Türkiye düşüşü ile birlikte 407 milyon dolara kadar düştü. Bu bağlamda herkesin bir 2023 hedefi var. Türkiye’nin de 100 milyar dolar ihracat hedefi var. Balıkesir’in hedefi de 1 milyar dolar ihracat yapmak. Balıkesir için de bu hedef şu anlama geliyor; iki kat ihracatta büyüme demek. Biz de kalan bu sürede şu anda yürüyen adımlarımızı artırıp koşar adım ilerleyeceğiz. Ancak bu şekilde ihracatı, sanayi üretimini ve ticaretimizi iki katına çıkarmamız lazım’ ifadelerini kullandı.

 

‘Biz Neler Yapıyoruz?’

İhracatı artırmak için çalışmalar yaptıklarını söyleyen Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler şu ifadeleri kullandı; ‘Organize Sanayi Bölgesi’nde ciddi yatırımlar var. Gelen ve sözleşme imzaladığımız firmaların önümüzdeki dönemde yatırımları başlayacak. Aynı zamanda hem Ocak ayında hem de Şubat ayında sektöründe dev firmalar Balıkesir’e yatırım yapmak üzere geliyorlar. Bu firmalarla prensipte anlaşıldı. Onları bekliyoruz. Bizim genişlememiz de tamamlandı. Balıkesir Organize Bölgesi şu anki mevcut alanının iki katına çıkıyor. Ve yeni tahsis alanları da oluşacak. Valimiz Ersin Yazıcı’nın Başkanlığı’nda biz de yönetim olarak bunların alt yapı çalışmalarını hızla yapıp, yeni tahsis yerlerini, yeni yatırımcılara açacağız. Bunların alt yapılarıyla ilgili ciddi çalışmalar yapıyoruz. Şu ana kadar gelen dört, beş yatırımcı ağırlıkla başka şehirlere yatırım yapma kararı almışlardı. Ama Balıkesir’i görünce burayı tercih ettiler.’

 

‘Gelen Yatırımcı Balıkesir Şirketi Olacak’

Balıkesir’e yatırımcının da hızla gelmeye başladığını söyleyen Ermişler, ‘Balıkesir’e yatırım yapacak olan ulusal firmalar başka şehirlerdeki Organize Sanayi Bölgelerini de gezmişlerdi. Oralardan da bilgi alıyorlar ama Balıkesir’i tercih ediyorlar. Bu da tabi büyük bir emeğin ve ekip çalışmasının ürünü. Hem OSB çalışanları, hem de Valimiz Ersin Yazıcı başta olmak üzere yönetimimiz bu konuda önemli çalışmalar yapıyor. Gelen firmaların en önemli özelliği şirketlerini Balıkesir’de kurmaları. Şirketlerini Balıkesir’de kuran firmalar, Balıkesir Ticaret Odası ve Sanayi Odası’na üye oluyorlar. Bu şu anlama geliyor; teknik olarak istihdamı, vergisi, ihracatıyla Balıkesir firması olacaklar. Çünkü Balıkesir’de şunu da bilmek lazım; ihracatımız 407 milyon dolar ama üretim kapasitemiz çok daha fazla. Yapılan bu ürünler, İstanbul, İzmir, Bursa gibi kayıtlı oldukları ile ne yazık ki ihracat bedeli olarak yansıyor. Biz de gelen yatırımcılara şirketlerini Balıkesir’de kurmalarını ve tüm bu yansımaların Balıkesir’de kalması noktasında rica da bulunuyoruz. Biz de Balıkesir olarak devletimize daha çok katkı yapalım ve bize geri dönüşü de daha fazla olsun’ ifadelerini kullandı.

 

FETÖ Ekonomiyi Mi Hedef Alıyor?

15 Temmuz sürecinden sonra ekonominin de hedef alındığını söyleyen Ermişler, ‘Genel piyasaya baktığımız zaman sanayinin de dalgalı bir şekilde hareket etmesi dövizi, piyasaları haliyle çok etkiliyor. Hep söylediğim gibi, Türkiye için 15 Temmuz sürecinden sonra iş biraz daha farklılaştı. Asıl şimdi daha fazla çalışıp, daha fazla üretmemiz lazım. Çünkü siyasi ya da fiziken yapamadıklarını bu sefer ekonomik olarak yapmaya çalışıyorlar bizim karşımızda duranlar. Biz onları hiç kafamıza takmıyoruz. Bunları hiç düşünmeden biz üretimimize, ticaretimize ve ihracatımıza devam edeceğiz. Tabiri caizse vitesi büyüterek, daha hızlı koşarak hedeflerimize odaklanacağız. ’ ifadelerini kullandı.

 

‘Lojistik Anlamda Önemli Bir Noktada’

BTO Başkanı Fahri Ermişler; ‘Türkiye son dönemde eşi benzeri olmayan yatırımlara imza attı. Bunların da devamı gelecek. Artık insanlara ve dünyaya daha fazla ulaşım sağlayabiliyoruz. Bizim hem dünya ile hem de ulusal bazda iletişim ve ulaşım ağımız arttı. Ulaştığımız ülkelere ihracatımız arttı. Dünya ile entegre hale geldik. Hızlı tren, süper yol, havalimanı anlamında tüm sorunlarımız çözülüyor. Balıkesir, lojistik alanında Türkiye’nin en önemli illerinden biri. OSB’deki lojistik köy de önümüzdeki günlerde devreye giriyor. Yani Balıkesir’de üretilen bir ürünü lojistik köyden tren yoluyla dört güne kadar  süreyle Avrupa’daki merkez şehirlere ulaştırabileceğiz o da çok büyük bir avantaj’ ifadelerini kullandı.

 

Nihan Merve Yılmaz

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu