Eski Perdelerdeki Fiyat Çılgınlığı, Balıkesir’de De Sürüyor
Nostaljik perdelerin astronomik fiyatlardan satışa sunulması ile başlayan akım, Balıkesir’de de kendini gösterdi.

Eski Perdelerdeki Fiyat Çılgınlığı, Balıkesir’de De Sürüyor
Türkiye genelinde bir dönemin vazgeçilmezi olan nostaljik perdelerin astronomik fiyatlardan satışa sunulması ile başlayan akım, Balıkesir’de de kendini gösterdi.
ÜRÜN ÇOK AMA ALICISI YOK
Sivas’ta yaşayan bir gencin anneannesinden kalan 70 yıllık iki parça perdeyi, 900 bin liraya satışa çıkartması ile başlayan akım, tüm ülke genelinde olduğu gibi Balıkesir’de de ikinci el satılık ilanlarının vitrinlerini süsledi.
Balıkesir’de yaşayan bazı vatandaşların, Sosyal medya ve ilan sitelerinde yayınladığı 1980’li ve 90’lı yıllarda her evde bulunan bu perdeler için 200 bin TL’den, 1 milyon 500 bin TL’ye kadar fiyat vermesi görenleri şaşırtıyor.
Antika Perde başlığı altında yayınlanan ilanlarda perdelerin anneanne veya babaanneden kaldığı, az kullanıldığı ve antika değerinin olduğu gibi özellikle belirtiliyor. Fahiş fiyatlardan satışa çıkan perdelerin alıcısı ise yok.

KOLEKSİYONCULAR VE ANTİKACILAR UYARDI
Sosyal medyada antika değeri olduğu söylenerek abartılı fiyatlardan satışa sunulan nostaljik perdelerin, değerli olabilmesi için bazı kriterlere sahip olması gerektiğini söyleyen koleksiyoncular, “bir eşyanın antika olabilmesi için üzerinden 100 yıl geçmiş olması gerekir. Ayrıca geçmişin zarif ve göz alıcı işlemelerinin bulunması ve kumaşının çok özel olması gerekmektedir. Her eski ürün antika ve kıymetli değildir” diyerek vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyardılar.

PERDECİLER, GÜLÜP GEÇİYOR
Eski perdelerdeki fiyat çılgınlığını gören perdeci esnafları ise “bu tarz perdeler, 80’li yıllarda hemen hemen her evin penceresinde asılıydı. Zamanla dekorasyon zevklerindeki değişim sonucu kullanılmaz hale geldi. Sosyal medyadaki ikinci el satış platformlarındaki fiyatlar çok uçuk ve abartılı. Bence bu şekilde abartılı fiyatı koyanlar insanlarla eğleniyor. O kadar değerli olsa bizler, aynı kumaştan, aynı desenlerle tekrar üretim yaptırarak, satışa sunarız” dediler.
Haber: K. Ceren Yıldırım Köse