Görüntülü Haberler

ESKİDEN YAMALI GİYMEK DEĞİL YIRTIK GİYMEK AYIPTI NE Mİ OLDU?

“YIRTIK GİYMEK MODA”

Terziler günümüz kıyafet modasının değişkenliğinin toplumsal olarak ta değişimine  işaret ediyor. Eskiden toplumda yamalı giymek ayıp olmazdı ancak, yırtık giymek ayıptı diyerek; şimdi moda yaptılar diyerek değişen moda çizgisinin terzileri etkilediğini belirtiyor.

El Emeğini Yok Eden Firmalar…

Balıkesir Terziler Odası başkanı Kazım Avcı: “2019 yılını meslektaşlarımız sıkıntılar içinde geçirdiler.2020’den çok şey bekliyoruz, bir aksilik olmazsa ülkemiz uzun müddetten beri hep seçimlerle, orta doğu karışıklıklarıyla dünya karıştı ve sıkıntılar içinde geçen bir yıl oldu. İnşallah bunlar 2020’de olmaz. Her şey düzelir, esnaf ve sanatkârlar giyimde çok sıkıntılar yaşıyor. Şöyle ki, artık eskiden yamalı giymek ayıp değildi ve yırtık giymek ayıptı. Şimdi yırtık giymek moda oldu!

“İşin Kolayına Kaçılıyor Emek Yok”

Terziler Odası Başkanı Kazım Avcı, “Firmalar kendilerine göre sistemler çıkarıyorlar. Yırtık giyiyorlar, sökük giyiyorlar açık giyiyorlar bir sürü şeyler. Bunlar tabi bizim sektörümüze imalatçı sektörüne gerçekten büyük sıkıntılar yaşatıyor. Gençler ne istiyorlarsa haklıdırlar onlara da söyleyecek bir sözümüz yok ama gerçekten bizim sektöre de büyük zararları var. Bu son dönemlerde moda dediğimiz şey yüzünden bu uygulamanın getirdiği bir şey onun için bundan sonra daha farklı olabilir. Bizde imalatçı sektörümüzün şu anda alttan çırak yetişmiyor, artık çıraklar yani yeni yetişen gençler el emeği ile uğraşmak istemiyorlar. Herkes daha basit işlerle daha kolay para kazanmayı düşünüyor”

Masa Başında Kurulan Hayatlar Gerçeklerle Çarpışınca!

“Bilgisayar başında, masa başında hayaller böyle ama bizim işimiz öyle değil terzilik ya da konfeksiyon imalatı ya da konfeksiyon satışı apayrı beceri isteyen şeyler. İmalat derseniz onlar ayrı emek istiyor emeğin karşılığını insanlara sunmak istiyor. Bugün terzilerimiz, sanatkarlarımız Emeğinin karşılığını alamıyor. Satıcı derseniz şu anda sermaye sektörleri artık dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de de maalesef büyük mağazalarda küçük iş yerlerinin kapanmasına neden oluyor, küçük yerler dükkânlar artık kapanıyor. Kiralara dayanamıyor, büyük sıkıntılarımız var. Globalleşme dediğimiz şey güzel, hoş geliyor ama globalleşmenin ülkemize küçük ve büyük çok büyük zararları oluyor. Büyük mağazalar yerleşti kapasiteleri belli. Uzun vadeli çalışabiliyor kredi kartıyla çalışabiliyorlar. Bu küçük kesim her ne kadar kredi kartıyla çalışsa da bunların hitap ettikleri ürün bazında kısıtlı büyük mağazalar gibi yüzlerce çeşit ürün bulunduramıyorlar. Bunlar tabi bizim sektörümüze büyük zararları oluyor.”

SİCİL AFFI ŞART!

“ Devletimiz bu gibi konularda küçük esnafa, sanatkâra yardımcı olmaya çalışıyor. Ucuz krediler temin etmeye çalışıyor. Devletimize bu yönde teşekkür etmek lazım. Her ne kadar bizim esnafımıza yardım etmeye çalışsa da esnafımıza tümüyle yeterli olmuyor. Çoğu arkadaşlarımızın sicil ile ilgi daha önce kullanmış olduğu krediler veya almış oldukları zamanında ödeyememiş oldukları şeyler olmuş sicillerinde bir sıkıntı yaşamışlar. Bu sıkıntılar var ve hala yetkililer bunlara bir çare bulmadılar. Bunlara bir af çıkarılması gerekiyor. Çıkarıldıktan sonra affın uygulanması gerekiyor. Gerçekten de bir af olması lazım, adı af oluyor ama bankalar veya değişik kurum ve kuruluşlar bu afları uygulamıyorlar hani o bakımdan arkadaşlarımız kredi kullanmakta, bankadan kredi almakta esnaftan kredi almakta, mal almakta sıkıntılar yaşıyorlar. Bu bakımdan Sicil affı muhakkak olması gerekiyor.”

“İşin ehli Olanlar Geride Bırakılıyor”

“ Değişik şekillerde inşallah arkadaşlarımızın devletin yardımına ihtiyacı var. Devlet muhakkak bu durumu görecektir görüyordur yardımcı olacağını düşünüyorum. Merhaba Gazetesine de teşekkür ediyorum bu konularla ilgili esnaf ve sanatkârın sıkıntılarını bir nebze olsun yayma yönünden, duyurma yönünden bizlere yardımcı olduğu için kendilerine teşekkür ediyorum, saygılar sunuyorum. Üyeler konusunda yıllık bir artış ve azalma oluyor ama şöyle söyleyeyim ehil kimseler gelmiyor. Mesleği yaşayan veya besleyebilen kimseler gelmiyor. İşsiz kalmış kimseler çareler arıyorlar bunlar, ben butik çalıştırırım kimisi bu işi yapabiliyor kimisi de bu işi beceremiyor, üç beş kuruşları varsa annesinden, babasından yakınından bir sermaye gibi bir şey alıyor onları da sıkıntıya sokuyorlar. Mağazalarda bu konfeksiyon işi, bütün esnaf kardeşlerimizin sorunu.”

Zaman içinde bir kenara bırakılmış olsa da Sanat Ölmez!

“Alışveriş merkezlerine gittiğinizde binlerce ürün bulabiliyorsunuz ama bir konfeksiyon mağazasına girdiğinizde sadece size hitap ettiği şekillerde ürün bulabiliyorsunuz , onlar her şeyi satıyorlar artık bunların sermayeleri yüzde altmışı yüzde yetmişi belki daha yukarısı belki hepsi yabancı sermaye bunlar esas Türk sermayesi değil aldıkları paraları başka yerlere yatırımlar yapıyorlar. Ne kendi esnafımıza ne devletimize bir katkıları olmuyor, öyle görüyorum. Belli sayıda belki istihdam yaratıyorlar, Bazı arkadaşlarımız var devletten hiç bir lira almadan, bir yardım almadan istihdam yaratıyorlar. Kendi karınlarını doyurmaya çalışıyorlar devletin bunları da göz ardı etmemesi gerekiyor ben bu konuda da hani devleti uyarıyorum, terzilik bitmez mümkün değil çünkü insanlar deneyecek bir şekilde gelecek terzilik kabuk değiştirir şu anda konfeksiyon ağırlıklı oluyor. Eskisi gibi bizim terzi arkadaşımız hamil alır onu şekillendirerek insanların giyeceği bir hale getirir bu bir sanattır.”

Yeni Teknolojilerle İnsanlar Değil Robotlar Kesip Biçiyor

“Sanatla uğraşmaktan vazgeçilir gibi gözüken ancak vazgeçilemeyecek olan bir iş bizimkisi. Konfeksiyon ayakta duruyor ancak birsüre sonra burada da farklı sıkıntılar olacağa benizyor Niye sistemler bilgisayara girdi, dijitale girdi artık insanların bilgisayarlar ya da robotlar şekiller çizecekler çıkartacaklar dikecekler. En büyük sıkıntımız da bu insan gücü durmadan azalıyor. En büyük azalmada otomotiv şeklinde olduğu gibi giyim sektöründe de maalesef bu bilgisayar, robot sitemi etki yapıyor. Artık mesleki okullar, meslek okulları (terzilik)açılması gerekiyor. Ortaokuldan sonra kişilere terzilik veya değişik mesleklerde artık taban edilmesi gerekiyor. Sanata özendirmesi gerekiyor. Hani terziliği güzel sanatların bir kolu olarak, bizim çıraklığımızda ustalarımız bize nasıl çıraklık yaptıysa okul görevi yaptıysalar artık devlet bu gibi ustaları değerlendirerek artık eleman yetiştirme kalfa yetiştirme, usta yetiştirmeleri gerekiyor. Devletin şu anda uzman arkadaşlarımızdan faydalanması gerekiyor bu mesleğin bitmemesi için olmazsa olmazlar.”Fatma Kara’nın Haberi

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu