GündemEkonomi

“Esnaf Ekonomik Umutsuzluğa Kapıldı”

“Esnaf Ekonomik Umutsuzluğa Kapıldı”

“Esnaf Ekonomik Umutsuzluğa Kapıldı”. Kahveciler Odası Başkanı Bülent Bilir kapalı olan işyerlerinin SGK ve vergi ödemelerinden muaf tutulmasını, hibe desteği ve 1 yıl ödemesiz faizsiz destek kredisi verilmesini istedi. Bilir aynı zamanda kahvehanelerinde çay ocakları gibi esnafa servis yapmak şartıyla açılmasını, internet cafelerinde fotokopi-çıktı gibi işlemler için kepenklerini açması gerektiğine işaret etti.

“ESNAF UMUTSUZLUĞA KAPILDI”

Kahveciler Odası Başkanı Bülent Bilir 20 Kasım itibariyle yeniden kahvehane, kıraathane, düğün salonları, internet kafeler, kır bahçeleri, playstation salonları, cafelerin kapandığına dikkat çekti, meyhane ve barların da 16 Mart 2020 tarihinden itibaren hiç açılmadığını esnafın ekonomik olarak tamamen umutsuzluğa kapıldığını söyledi.

“YÜKSEK KİRA ESNAFI DÜŞÜNDÜRÜYOR”

Başkan Bilir “1 Temmuz 2020 tarihinde düğün salonları, internet kafeler ve playstation oyun salonları açıldı. Kısıtlı çalışmaya devam eden işletmeler yüksek yatırım maliyetlerinden dolayı masraflarını karşılayamaz durumdayken gelen genelge ile 20 Kasım Cuma günü saat 20.00 itibariyle tekrar kapanarak umutsuzluğa kapıldı. Düğün salonlarına gelen genelge ile tün hazırlıklarını yapmış olan binlerce liralık yeme içme ile ilgili malzemelerin ellerinde kalması ve yapılan diğer hazırlıklar bu zorlu günlerde esnafımızda büyük zarara sebebiyet verdi. Kafe ve kafeterya işletmeleri kısıtlı çalışmaya başlamalarından bu yana asıl hizmet verdiği kesim olan üniversite öğrencilerinin uzaktan eğitime devam etmelerinden dolayı zaten büyük sıkıntı yaşamaktayken gelen genelge ile paket servisi- gel-al sistemiyle çalışmalarına müsaade edilmişse de bir çoğu işyerinde hizmet veren işletmeler olduğundan kapatmak zorunda kaldı. Şehir merkezinde yüksek kira ve giderle ile çalışan bu işletmeler ne yapacağını bilememektedir” dedi.

“ESNAFIMIZA HİBE DESTEĞİ ŞART OLDU”

Başkan Bilir kamu kurumlarındaki çay ocaklarının kapatıldığını, diğer çay ocağı işletmelerine masa, sandalye, sehpa, tabureler kaldırılmak suretiyle sadece esnafa çay servisi yapmak kaydıyla açık tutulduğunu kaydetti.
Kantin işletmecilerinin eğitim-öğretimin tekrardan uzaktan eğitime geçmesiyle kapandığını hatırlatan Bilir “Büyük çoğunluğu çay ocağı gibi hizmet verdiği kahvehaneler masa- sandalyelerini kaldırarak sadece esnafa servis yapmalı, internet cafeler sadece fotokopi-çıktı gibi hizmetleri vermek suretiyle açılmalı. Esnafın kapalı olduğu süre boyunca başta kira yardımı, elektrik, su, doğalgaz gibi genel giderlerini karşılamak için her ay düzenli olarak nakdi yardım yapılmalı, SGK ve vergi ödemelerinden muaf tutulmalı. Esnafımız günlük evine ekmek götürmek için mücadele ederken, geçmiş borçlar ve ertelenen borçların nasıl ödeneceği kara kara düşündürüyor. Esnafa hibe desteği ve 1 yıl ödemesiz faizsiz destek kredisi verilmeli. Esnaf teşkilatı devletin almış olduğu tüm kararlara harfiyen uymuş, bundan sonra da devletinin ve milletinin yanında olmaya devam edecektir” diye konuştu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu