Gündem

ESNAF ERTELEME DEĞİL HİBE BEKLİYOR

ESNAF ERTELEME DEĞİL HİBE BEKLİYOR

 

“Önce insan sağlığı” diyen, pandemi sürecinde elinden gelenin fazlasını yaparak devletinin yanında olan esnaf teşkilatı devletten yardım bekliyor. İlk 90 günlük süreçte Balıkesir’de kepenk kapatan esnaf sayısı 13 bin 29. Halen faal durumda ancak işletmesi kapalı olan esnaf sayısı ise 1004. Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Fehmi Erdem verilen 25 bin TL. kredilerin hibe edilmesini ve kapalı olan işletmelere destek verilmesi gerektiğini önemle ifade etti.

 

Balıkesir Esnaf Odalarına bağlı şuanda 45 bin 600 faal üyelerinin olduğunu belirten Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (BESOB) Başkanı Fehmi Erdem pandemi sürecinde esnafın yaşadığı sıkıntıları dile getirdi.

 

“15 MART’TAN BU YANA

SIKINTILAR BÜYÜK”

15 Mart itibariyle koronavirüs salgını tedbirleri neticesinde yasaklar geldiğini belirten Başkan Fehmi Erdem “Bu yasaklarda 13 bin 29 esnafımız 90 gün boyunca kepenk kapatmak durumunda kaldı. 90 gün sonunda yeni normalleşme süreci başladı. Bu yeni normalleşmede işyerlerimiz açıldı. Fakat okul servisleri dışında okul kantinleri, barlar ve meyhaneler gibi açılamayan 1004 işyerimiz 15 Mart’tan bu yana yani 6 aydır halen kapalı durumda. Bu 6 aylık süre içinde bu esnafımız ne yer, ne içer, zaruri giderlerini nasıl öder, bunlara neler yapılması gerekli bunların sorunlarını çözmeliyiz. Bu esnaflarımız yıllardır vergisini, KDV’sini, stopajını, SSK’sını ve Bağ-Kur’unu ödüyor” diye konuştu.

 

“KENDİMİZİ BU ESNAFLARIN YERİNE KOYALIM”

Pandemi sürecinde esnaflara 25’er bin TL. kredi ve 25 bin TL. limitli kredi kartı tarzında devlet bankaları aracılığıyla destekler verildiğini, ama bunlarında ödeme gününün geldiğini söyleyen Bakan Erdem “Kredi ödemesinin yanında ertelenen SSK ve stopajların ödemeleri de geldi. Bu esnafların işyerleri halen kapalıyken bu borçları nasıl ödeyecek? Bu işletmeler evinin elektriğini, suyunu, mutfak masrafını nasıl karşılayacak? Bu esnafların çocukları var. Çocukları harçlık istediklerine nasıl verecekler? Bu esnafların yerine kendimiz koyalım. 6aydır hiçbir gelirimizin olmadığın fakat giderlerimizin aynı şekilde devam ettiği hatta pandemi sürecinde giderlerimiz daha da arttı. Aldığımız peynirden tutunda domatese kadar bir sürü zam geldi. Bunun haricinde maske ve dezenfektan masraflarımız ortaya çıktı. Bu esnaflar ne yapacak? Küçük işletmeler gerçekten zor durumdalar” dedi.

 

“ESNAFIN MAALESEF CEBİNE BİR ŞEY GİRMEDİ”

Pandemi sürecinde en çok zahmet çeken küçük işletmeler olduğunu ancak insan sağlığını ön planda tutulması için esnaf ve sanatkarın ellerinden gelenin fazlasını yaptığını önemle belirten Balıkesir Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Fehmi Erdem “Halkımız, devlet memurlarımız, büyük fabrikalar da büyük zorluk çekti ama ne memurlarımızda ne sigortalı çalışanlarımızda öyle veya böyle maaşlarını aldılar. Ama bizim esnaf ve sanatkarımızın maalesef cebine bir şey girmedi. Okullarımız açılacak diye tuhafiyeci esnafımız kimisi son parasını peşin vererek, kimisi sağdan soldan borç bularak, kredi kartıyla ya da krediyle toptancılardan okul üniformalarını aldılar. Ama okullar açılmayınca da bu okul kıyafetlerini üniformalarını satamadılar. Bunun yanında okulların açılmamasıyla okul servislerimiz akıllara geliyor. Zaten 15 Mart’tan bu yana kontağı kapatmışlardı. Yine okulların açılmamasıyla servisçilerimiz iş yapamıyor. Bu servis esnafımızın hepsinin yanında bir tane de hostes var. Baktığımda toplam 1097 tane faal servis esnafımız bulunuyor. Bunun yanında okullarla beraber akla gelen kantin esnaflarımız var. Şuanda kayıtlı ve faal 279 üyemiz var. Yani su insanlar ne yapacak? Servis ve kantin esnaflarımız birlikte hesapladığımızda 3 binden fazla aile yapıyor. Bu aileler ne yiyecek ne içecek?” diye dert yandı.

 

“DESTEK BEKLİYORUZ”

BESOB Başkanı Fehmi Erdem servis ve kantin işletmeleri ile bar ve meyhane işletmelerinin de göz önüne alındığında gelir elde edemeyen birçok esnafın mağdur durumda olduğunu ifade ederek “Devletimizden bu konuda elinden geleni yapmasını istiyoruz. Bu çalışamadıkları sür zarfında SSK, stopaj, vergi, Bağ-Kur gibi devletin aldığı ödemelerin ertelenmesini değil iptal edilmesini istiyoruz. Yine esnafımız için hibe tarzında krediler istiyoruz. Veya burada halen kapalı ama faal durumdaki işletme sahiplerine en azından asgari ücret tutarında destek istiyoruz. Esnaf ve sanatkarımız 6 aylık süre içinde en büyük yükü çeken ve devletine karşı hiçbir zaman sesini yükseltmeyen devletinin yanında dik duran, devletine yardımcı olmak için elinden geleni esirgemeyen bir topluluktur” diyerek esnafın sorunlarına acil olarak çözüm bulunmasını istedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu