GündemSiyaset

ESNAF HEM İKTİDARIN HEM BANKALARIN MAĞDURU

CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu üyesi Ensar Aytekin, iktidarın esnafa Corona virüs sebebiyle açıkladığı destek paketini eleştirdi: Bu destek değil, köstektir.

CHP Balıkesir Milletvekili ve İçişleri Komisyonu üyesi Ensar Aytekin, küresel çapta yaşanan Corona virüsü salgını sonucu hükümetin aldığı tedbirlerin yetersizliğine dikkat çekti. Bir yandan insanlara kendi OHAL’inizi ilan edin evden çıkmayın diyenlerin bir yandan da açıklanan destek paketinde küçük esnafa yer vermediğini belirten Aytekin, “şimdi de küçük esnafa kredi kullandıran ve borçlarını öteleyen bankaların, bu işi faiziyle yaptığını görüyoruz. Bu esnafa can suyu değil ölüm fermanıdır” dedi.

Ensar Aytekin’in açıklaması şöyle:18 Mart günü Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan paketin içerisinde yer almayan küçük esnaf, normalde de ciddi bir krizle boğuşuyordu. Üzerine Corona geldi ve iktidar herkesi eve davet etti. Küçük esnafın ödemeler planı da altüst oldu. Bankalar sırayla ekonomi kalkanı kapsamında açıklamalar yapıyor. Başvuru şartlarına bakınca hem SGK borcu, hem vergi borcu yoktur yazısı talepleri gözüküyor. Bu ülkede borcu olmayan esnaf mı var? Bankalar anlaşılan o ki durumu fırsata çevirmek ve esnafı sömürmek istiyor. Corona salgını kontrol altına alınınca yaşanayacak kriz, bankacılık sistemini bitirecek bir kriz. Bankacılar bunu gayet iyi biliyor. Bu yüzden, ne yaparsak kardır mantığıyla esnafa para satıyor.

Kredi Ötelemelerinde Faiz Alınıyor

Yine bir başka gündem olarak, bireysel kredi ertelemelerinde bir rezalet yaşanıyor. İktidarın kararına rağmen, bankalar kredi ertelemelerinde faiz talep ediyor. 3 aylık kredi ertelemesi için 6bin800TL faiz çıkarılıyor. Bu bir yağmadır. Dünyanın bir çok ülkesinde mağazalar nasıl yağmalandıysa, bankalar da bugün vatandaşları aynı şekilde yağmalıyor. Bu iktidarın esnafı düşünmekle ilgili en ufak bir derdi yok. Maliye bakanının keyfi yerinde. Cumhurbaşkanının keyfi yerinde. Zor günler için saklanan Hazinenin İhtiyat Akçesine de el konmuştu. İşte o zor günlerdeyiz. Vatandaşa evde kal demek kolay, sosyal devlet işte tam burada ortaya çıkmak zorunda. Bu borçlar ne olacak? Kasa tam takır kuru bakır. İnsanlara eve gidin diyorsunuz, onların ihtiyaçlarını bu devlet karşılamak zorunda. Kanada başbakanı çıkıp şunu diyor “siz paranızı düşünmeyin, işimi kaybeder miyim diye düşünmeyin. Siz sağlığınızı düşünün, onları biz düşünürüz.” Sormak lazım, bizim insanımız Kanada’dan daha mı değersiz?

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu