GündemEkonomi

“Esnafın Dayanacak Gücü Kalmadı”

“Esnafın Dayanacak Gücü Kalmadı”

 

Balıkesir Kahveciler Odası Başkanı Bülent Bilir İzmir’de Ege Bölgesi Kahveciler Odası Başkanlarının yer aldığı basın toplantısına katıldı.
Oda üyelerinin pandemi süreci dolayısıyla zor ve sıkıntılı günler geçirdiğini hatırlatan Başkanlar Türkiye genelinde yer alan kahvehane, kıraathane, meyhane, bar, internet salonu ve oyun salonları için hükümetten talepte bulundular.

“DEVLET HİBE DESTEKLERİNİ HAYATA GEÇİRMELİ”

Toplantıyla ilgili açıklama yapan Başkan Bülent Bilir “Hükümet, Mart ayında uygulamaya koyduğu kısıtlamalarda, esnafa yönelik bazı ekonomik önlemler de almıştı. Bu önlemler kapsamında kamu bankalarının 6 ay ödemesiz, 25 bin liraya kadar verdiği düşük faizli krediden esnafın bir kısmı faydalandı. Bir kısmı çeşitli nedenlerden dolayı krediden faydalanamadı. Faydalananların ise kredilerinin günü geldi, hatta geçti. Şu anda dükkanlar kapalı. Eğer yeni yılın başında işletmelerimiz açılırsa borçlarımızı ancak 2021 yılı sonuna kadar toparlayabiliriz. Hükümetin Mart ayında açıkladığı ekonomik önlemler arasında, işyerleri kapanan sektörlerde devlete ödenecek vergilerin ve SGK primlerinin ertelenmesi de bulunuyordu. Hükümetin esnafa yönelik kira, elektrik, su, doğalgaz ödemeleri nezdinde bir çalışmasını biliyoruz. Yıllardır devletimize vergi, sigorta, muhtasar, KDV ödeyen, yanında işçi çalıştıran, istihdam yaratan meslek kuruluşlarıyız. Kredi verip borçlandırılmak dışında bir çalışma yapılmadı. Bitme noktasına gelen esnaflarımızın devletimizin hibe desteklerini bir an önce hayata geçirilmesini istiyoruz. Başka türlü ayakta kalma şansımız yok” dedi.

“ESNAF S.O.S VERİYOR”

Başkan Bülent Bilir 16 oda başkanın tek bir ağızdan hükümetten esnaf için istediği talep ve istekleri de şöyle sıraladı: “Kapalı olduğumuz dönemlerde ve 2021 yılının sonuna kadar vergi, sigorta, Bağ-Kur, muhtasar gibi devletimizin alacaklarının almamaları ve muaf tutulmasını istiyoruz. Devletimizin esnafımıza vermiş olduğu kredilerin 2021 yılının sonundan itibaren faizsiz olarak ödemelerinin yapılmasını, ayrıca işyerlerimizin mal sahipleriyle kira hususunda devletimizin mal sahibi ile kiracı arasında arabulucu olmasını bekliyoruz. Kısa çalışma programı adı altında devletimiz SGK’lı ve memurlara verilen ücretlerin vergi levhası olan esnafımıza aynı uygulamanın yapılmasını, işyerlerimizde yevmiye ile çalışan garsonlarımızın ilçe kaymakamlıkları aracılığı ile bu kapalı dönemler içerisinde fondan destek verilmesini talep ediyoruz. Digitürk’e bazı üyelerimiz tarafından büyük paralar verilmiş olup, kapalı olan dönemler içerisinde ücretlerimizin iade edilmesinin sağlanmasını, kahveci, kıraathaneci, internet salonu, oyun salonu ve diğer üyelerimizin batmak ve yok olmasını istemiyoruz. Tek istediğimiz sorunlarımız ile ilgili yetkililerden çözüm bekliyoruz. Artık dayanacak gücümüz kalmadı. S.O.S veriyoruz”.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu