Gündem

ETİN LEZZETİNE LEZZET KATAN BAHARAT

Kurban Bayramı’nı idrak ettiğimiz bu günlerde kurbanlar kesildi etler pişirildi. Peki ya baharatlar? Ete lezzet katan baharatların faydalarını MERHABA okurlarıyla paylaşan Can Aydın, ete en yakışan baharatı da açıkladı.

Etlerini değerlendirmek ve daha leziz hale getirmek isteyen vatandaşlar, baharat alışverişleri için aktarlara akın ettiler. Aktarlarda kimyon, karabiber, kırmızı biber ve kekik’in en çok tercih edilen baharatlardan olduğunu söyleyen Nilüfer Baharat’ın sahibi Can Aydın, baharatlara dair lezzet sırlarını MERHABA okurlarıyla paylaştı.

‘’ETE LEZZETİNİ VEREN BAHARAT’’

Kurban Bayramı’nda satışların yoğun olduğunu belirten Aktar Can Aydın, ‘’Kurban Bayramı’nda bizim satışlarımız da yoğun oluyor. Kurbanlarını kesen vatandaşlar, aktarımıza gelip kırmızı biber, kekik, karabiber, tuz gibi baharatları alıyorlar. Bayramda bu baharatlar daha çok tercih ediliyor. Kurban etlerini marine etmek, lezzetlendirmek için baharatlar vazgeçilmez. Kebap ya da kavurma yaparken, sotelerken baharat mutlaka eklenir. Bu da etin daha lezzetli olmasını sağlar’’ ifadelerini kullandı.

‘’BAYRAMDAN SONRA BAĞIRSAK VE SUCUK HARCI’’

Bayramın ardından en çok sucuk harcı ve bağırsak satışı olduğunu söyleyen Aktar Can Aydın, ‘’Bayramda baharat satışlarımız çok yoğun oluyor. Bayramın ardından ise vatandaşlarımız sucuk harcı ve bağırsaklara ilgi gösteriyorlar. Sucuk yapımlar başlıyor. Her ihtiyaca göre ürünlerimiz mevcut. Damak tadına göre, yemek çeşidine göre baharat alışverişi de değişiyor. Ama elbette her sofranın vazgeçilmezi tuz oluyor’’ şeklinde konuştu.

KARIŞIK BAHARATLARA YOĞUN İLGİ

Bahara karışımlarına da oldukça ilgi gösterildiğini söyleyen Aktar Can Aydın, “Kurban bayramının gelmesiyle birlikte baharat sektöründe bir hareketlilik oluyor. Genelde et ile ilgili baharatlar daha çok satılıyor. Karışık et baharatları, köfte baharatları, kimyon, karabiber, pul biberler, kekik yoğun olarak müşterilerimizin tercih ettiği ürünler bunlar. Bunlar genelde kurban etiyle tüketilen baharatlar” dedi.

BAHARATLARIN SAĞLIĞA FAYDALARI

Baharatların sağlığa faydalarının da saymakla bitmeyeceğini söyleyen Aydın şu ifadeleri kullandı; ‘’Hastalıklardan korumak, bağışıklık sistemini güçlendirmek veya sadece bedene enerji vermek için bile baharatlardan faydalanılır. Baharatların antioksidan gücünün yanı sıra iltihap önleyici özellikleri de bulunuyor. Antioksidan gücü: Beta-karoten, selenyum, A, C ve E vitamini içeren antioksidanlar vücudu kalp hastalıklarından kansere birçok hastalığa karşı koruyor. Baharatlar ve otların en büyük özelliği sivilce azaltmadaki etkinlikleridir. İltihaplar kalp rahatsızlıkları, alerji, hatta Alzheimer gibi hastalıkların habercisi olabilir. Bu nedenle dikkat edilmeli. Baharatlar metabolizmayı hızlandırır, tokluk hissi yaratır, kiloyu kontrol altına tutmaya yardımcı olur’

MUCİZEVİ FAYDALARI İLE ‘’BAHARATLAR’’

KEKİK: Alışılmış kekik aslında pek de alışılmış bir bitki değildir. Ufacık yaprakları canlandırıcı bir kokuya sahiptir ve etle yapılan tüm yemeklerin hoş bir tada sahip olmasını sağlar. Kekik geleneksel olarak maydonoz ve defne yaprağıyla beraber toplanır ve Fransız buket garnisi adı verilen ve çorbalara, yahniye ve diğer bazı ana yemeklere konulan çeşniye dönüşür. Küçük kekik yaprakları önemli oranda antiseptik özelliğe sahip olan bir uçucu yağ içerir. Etrüskler ve Mısırlılar kekiği ölülerini mumyalamak için kullanırlardı. Birçok erken dönem kültüründe kekik ölümle ve aynı zamanda “anla” (zamanla) ilişkilendirilmişti. Solgun mor çiçeklerinin ölülerin ruhuna huzur getireceğine inanılırdı. Eski Yunan’da kekiği cenaze törenlerinde yakarlardı; tapınaklarda tütsü olarak ve evlerde böcekleri savan bir fumigant olarak kullanırlardı. Bu bitkinin cesaret verici özelliği olduğuna da inanılırdı. Kekik hem baharat hem de ilaç olarak kullanılan birkaç ıtırlı bitkiden biridir. Kekik hem bir spazm önleyici hem de bir balgam sökücüdür. Yani bu bitki yalnızca öksürüğü azaltmakla kalmaz aynı zamanda bronşal balgamı temizlemeye de yardımcı olur. Kekikte bulunan birtakım uçucu yağlar (timol ve karvakrol-kekik yağı- gibi) aromatik özelliğe sahiptir. Bazı klinik çalışmalar kekiğin öksürük ve üst solunum yolu enfeksiyonunda kullanımı üzerine yapılmıştır.

KIRMIZI PUL BİBER: Kırmızı pul biber metabolizma, kalori yakmak için birebirdir ve böylece kilo vermeye yardımcı olur. Antioksidanlar gevreği bulunan, kanser, kalp hastalığı önlemek ve zehirli kimyasallardan kurtulmak için yardımcı olur. Kırmızı pul biber gaz kolaylığı ve hazımsızlık rahatlatmakta yardımcı olur. Kırmızı pul biber kalp ve sinir sistemini güçlendirir. Kırmızı biberin içerdiği vitaminler; B6 vitamini, E vitamini, C vitamini, riboflavin, ve manganez içerir…

KİMYON : Midevidir: iştahı açar ve sindirimi kolaylaştırır. Mide ve bağırsaklardaki gazı söktürür. Diyareyi hafifletici etkisi vardır. İdrar söktürücüdür. Salataların ve yemeklerin vazgeçilmez baharatıdır. Tavuk harcında, köfte harcında, ızgara yapımında ve çeşitli soslarda bu bitkiler tercih edilir. Farklı bir tat vermesi yanında şifası da bol olan bitkilerdir. Özellikle Hindistan, Meksika ve Orta doğu mutfağında bolca tercih edilen bu şifalı bitki, sindirim rahatsızlıklarına iyi gelir. Kimyon tohumları hazımsızlığı giderir. Safra salgısını uyarır. Kimyon FaydalarıBağırsak gazlarının kolaylıkla çıkarılmasına yardımcı olur. Çok zengin bir mineral kaynağıdır. Metabolik fonksiyonları düzenlemesi de bitkinin faydaları arasındadır. İçerdiği demir minerali sebebiyle vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir, vücuda enerji kazandırır. Vücuttaki besinlerin emilimini kolaylaştırır. Sindirim sistemini rahatlatarak kabızlık önlemesi de bu şifalı bitkinin faydalarından bazılarıdır. Karaciğere faydalıdır. Astım, bronşit gibi solunum yolu hastalıklarının iyileşmesine yarar sağlar. Yüksek miktarda lif içerir. Unutkanlık yada dikkat dağınıklığına karşı iyi gelir. Yüksek demir içeriği nedeniyle kansızlık yani anemi hastalığı olanlara da fayda sağlar. Yapılan çalışmalarda bu şifalı baharatı tüketen kişilerin daha düzenli bir uykuya sahip oldukları gözlenmiştir.

Baharatlı Dana Kuşbaşı
MALZEMELER
200 gram kuşbaşı dana eti
Margarin veya tereyağı
Pul biber
Kekik
2-3 tane defne yaprağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı domates salçası
Tuz
YAPILIŞI: Etinizi yıkadıktan sonra tereyağı veya margarini erittiğiniz tencereye salçayı ekleyin. Baharatları da bu aşamada koyun ve etlerle birlikte 1-2 kez karıştırın. Daha sonra üzerine kaynar su ekleyin ve defne yapraklarıyla beraber pişirin. Suyunu çekmeye yakın etin yumuşaması için sıvı yağ gezdirin. Biraz daha kekik döküp hala suyu varken tuzunu ekleyin ve suyunu çekene kadar pişirin.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu