Hüseyin Yıldırım

Evet, Kutlu Doğum Haftası Geldi…

Evet, Kutlu Doğum Haftası Geldi….

 

 

İlgili Makaleler

“Andolsun, sizin için, Allah’ı ve ahiret gününü umanlar ve Allah’ı çokça zikredenler için Allah’ın Resûlü’nde güzel bir örnek vardır.” Ahzab, 21

 

“Allah’ın ipine hepiniz sımsıkı sarılın. Dağılıp ayrılmayın. Ve Allah’ın sizin üzerinizdeki nimetini hatırlayın. Hani siz düşmanlar idiniz. O, kalplerinizin arasını uzlaştırıp-ısındırdı ve siz O’nun nimetiyle kardeşler olarak sabahladınız. Yine siz, tam ateş çukurunun kıyısındayken, oradan sizi kurtardı. Umulur ki hidayete erersiniz diye, Allah, size ayetlerini böyle açıklar.” Ali İmran, 103

 

“Ki beni yaratan ve bana hidayet veren O’dur;” “Bana yediren ve içiren O’dur;” “Hastalandığım zaman bana şifa veren O’dur;” “Beni öldürecek, sonra diriltecek olan da O’dur,” “Din (ceza) günü hatalarımı bağışlayacağını umduğum da O’dur;” “Rabbim, bana hüküm (ve hikmet) bağışla ve beni salih olanlara kat;”  “Sonra gelecekler arasında bana bir doğruluk dili (lisan-ı sıdk) ver.” “Beni nimetlerle-donatılmış cennetin mirasçılarından kıl,” “Babamı da bağışla, çünkü o şaşırıp sapanlardandır.” “Ve beni (insanların) diriltilecekleri gün küçük düşürme,” “Malın da, çocukların da bir yarar sağlayamadığı günde.” “Ancak Allah’a selim bir kalp ile gelenler başka.” “ (O gün) Cennet takva sahiplerine yaklaştırılır.” Şuara,78-90

 

Bunların arkasından gelenler şöyle derler: Rabbimiz! Bizi ve bizden önce gelip geçmiş imanlı kardeşlerimizi bağışla; kalplerimizde, iman edenlere karşı hiçbir kin bırakma! Rabbimiz! Şüphesiz ki sen çok şefkatli, çok merhametlisin!’ Haşr,10

 

Peygamberimiz sav in  dünyayı teşrifleri olan Mevlid-i Nebevi, asırlardır milletimiz tarafından ‘Mevlid Kandili’ olarak kutlanmaktadır. Bir rivayete göre  Mevlid Kandili ilk defa 13. asırda Erbil Atabeği Muzafferüddin Gökbörü tarafından iki ay süreyle kutlanmaya başlanmıştır. Mevlid Kandili münasebetiyle İslam alimleri  bir araya gelip  fikri sohbetler yapıyor ve bir bayram havasında kutlanıyordu. Mısır’da Fatımiler Devleti’nde de Peygamberimiz Efendimiz sav in doğumu kutlanmıştır.

 

Tarihimizde ilk mevlidi’in Ahmedî tarafından yazıldığı rivayet edilmekle beraber Prof. Hasibe Mazıoğlu araştırmasında önemli 59 mevlid tesbit etmiştir. Fakat ilk yazıldığı andan itibaren Süleyman Çelebi’nin Vesiletü’n- Necat adlı eseri yıllarca mevlid olarak okunmuş ve okunmaya devam etmektedir.

 

1989 yılından itibaren Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı ortaklaşa Kutlu Doğum Haftası adı ile ülkemizde kutlanmaya başlanmıştır. Sonraki yıllarda ülkemizde, Almanya, Amerika, Avusturya, Azerbaycan, Belçika, Danimarka, İsveç, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kırım, Makedonya, Nahçivan, Türkmenistan ve birçok ülkede  Kutlu Doğum Haftası kutlanmaya başlanmıştır.

 

Son yıllarda Diyanet İşleri Başkanlığımız haftaya ayrı bir derinlik kazandırarak her yıl bir konuyu ele almıştır. Bu yıl ise Peygamberimiz ve Güven Toplumu  konusu işlenecek, Peygamberimiz Efendimiz sav den örneklerle bir fikir haftası olarak idrak edilmeye çalışılacaktır.

 

Dünyamızın  yeni yapılanma ve arayışlar içerisine girdiği; bunalımlardan kurtulmanın yollarını aradığı şu günlerde ümmet arasında gönüllerimize güven duygusunun yerleşmesi bir zorunluluktur.

 

İslam’ı kabul ettikten  sonra kültürümüzde gül, Peygamberimiz sav in ve Peygamberimiz sav e duyulan muhabbetin en derin sembolü olmuştur. Peygamberimiz sav e bir an muhabbetini kaybeden kişinin  imanını kaybedeceği düşüncesiyle, Peygamberimiz sav e muhabbet duymak ile iman çok yakından alakalı görülmüştür.

 

Evet, bu yıl kutlayacağımız Kutlu Doğum Haftasının ailemize , ülkemize, ümmete  ve insanlık alemine Gül kokusuyla güven ve huzur getirmesini Rabbimizden niyaz ederim.

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu