Hüseyin Yıldırım

Evet, Lâle, Hilâl, Gül

 

Evet, Lâle, Hilâl, Gül

 

İlgili Makaleler

 

Bizim kültürümüzde  semboller çok fazladır.Ecdadımız bazı şeyleri  belirli manalar için sembol yapmışlardır.

 

Ebced hesabında  lale, hilal ve (Allah)  Lafzatullah’ın  sayısal değeri  66 ya denk gelmektedir. Bu bakımdan bazı İslam alimleri ve tarihçileriden   lale’yi Cenab-ı hakkın  bir simgesi olarak sayanlar olmuştur.

 

Edebiyatçı ve tarihçilerimiz  her zaman lâle, hilal ve Lafzatullah’ı ebced harflerini kullanarak izah etmişlerdir.

 

Ecdadımız Osmanlı da bir döneme adını veren lale kültürü ve sevgisi aslında buradan gelmektedir. Bu duygu ile ecdadımız çok çeşitli laleler üretmiş hatta bu sayının  1108 e kadar çıktığını söyleyenler olmuştur.

 

Lale’nin Osmanlılar tarafından çok sevilmesi sadece çok güzel bir çiçek olmasından kaynaklanmaz. Fakat  Arapça harflerle yazıldığında Lale kelimesiyle Allah lafzında aynı harfler kullanılıyor olmasındandır. Bir de Arap harfleriyle yazılan Laleyi tersten okursanız Hilal kelimesi ortaya çıkıyor ki bu da biliyorsunuz tarihte bir çok Müslüman devletin ve Osmanlı bayrağında var olan  amblemin sembolüdür.

 

Şairimiz Arif Nihat Asya:

 

Eskiler lale’yi mukaddes sayarlardı. Gerçekten, izahı zor bir şuur, o zamanın yazılarında  lale kelimesi ile Allah kelimesini aynı harflerden meydana getirirdi. Üstelik ebcedde hilal, lale, Allah aynı sayıyı verirdi..

Biri güzelliğiyle yurdumu, biri ulviliğiyle dinimi, biri şerefiyle istikbalimi anlatan…

Kelimelerdeki ebced beraberliği sizi bilmem fakat ben, tesadüf  deyip geçemiyeceğim demektedir.

 

Aynı zamanda ecdadımız İslam’ı kabul ettikten sonra  Peygamberimiz Efendimiz  sav’i de  bir sembol ile anmaya başlamıştır.

 

Peygamberimiz  sav GÜL sembolü ile anılmaya başlanmış ve bizim kültürümüzde çok büyük kabul görmüştür.Böylece kültürümüzde gül, Peygamberimiz sav’ e  duyulan muhabbetin sembolü olagelmiştir.

 

Gül; Peygamberimiz sav’ in  sembolü olduğu için tarihimizin her döneminde şairlerimiz ve yazarlarımız Kainatı Efendisi Peygamberimiz sav’ e olan sevgilerini onunla ifade etmişlerdir
Halkımız tarafından çocuklarına Gül isimleri verilerek Peygamberimiz Efendimiz sav’ e olan muhabbet ifade edilmek istenmiştir.Nüfus kayıtları incelendiğinde Gül, Gülbahar, Gülten, vs.. birçok isim görülebilir.

 

Evet, Rabbimiz tüm ümmeti hakikî Hz. Allah cc sevgisi ve Peygamberimiz sav’in izinde daim eylesin……

 

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu