Gündem

Facia’nın Yıldönümü

2014 yılının en unutulmaz faciası olan Soma maden kazasının yıl dönümünde Makina Mühendisleri Odası açıklama yaptı.

 13 Mayıs 2014’te aralarında 5 meslektaşlarınında bulunduğunu söyleyen Makine Mühendisleri Odası yaptıkları açıklamada, “301 maden emekçisi, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Eynez Kömür Ocağında meydana gelen facia sonucu hayatını kaybetti.  Ülkemizin yaşadığı en büyük iş cinayetinin üzerinden üç yıl geçti.Hayatını kaybeden maden emekçilerini büyük bir saygıyla anıyor ve yaşanan büyük acıyı unutmayacağımızı, unutturmayacağımızı bir kez daha ifade ediyoruz.

Soma faciası sonrası, tepkileri azaltmak için her zaman olduğu gibi suçlu ve kurban arama süreci başlamıştır. Kazanın akabinde Başsavcının, “gözaltına alacağımız herkes işçilerle birlikte öldü” beyanı ile ölen mühendisleri işaret etmiş olması, sistemin yaratmış olduğu bu facianın, sadece birkaç mühendise yüklenerek çözümlenmek istenilmesi ve sistemden kaynaklı sorunların örtülmek istenilmesinden kaynaklanmaktadır.

15 Temmuz sonrasında ortaya atılan “Sabotaj” iddiaları ise insan aklı ile açıkça alay etmektedir.  Dava sürecinin bulanıklaştırılması için yapılan girişimler, gerçek faillerden hesap sorulmasının önüne geçmek ve katliamın esas sorumlarının bulunmasını engellemektir.

Bilimsel ve teknik veriler göstermektedir ki, katliamın sebebi yeterli ve gerekli önlemlerin alınmamasıdır. Ocaktaki yangın eski imalat panolarında bırakılan kömürlerin oksijenle temas etmesi sonucu içten içe yanması biçiminde gerçekleşmiştir. Bu yarım yanma sonucu karbon monoksit gazının ocak içinde birikmesi ve yangının uzun bir süre tespit edilemeden devam etmesi sonucu facia meydana gelmiştir. Bu yangında boşalan kızgın malzeme, galeri ekipmanlarının yanmasına neden olmuş, kömürün içeriğinden ve malzemelerin yanmasından ortaya çıkan zehirli gaz basınçla yayılarak maden emekçilerinin ölümlerine neden olmuştur. Soma’yı unutmayacağız, unutulmasına asla izin vermeyeceğiz.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu