Balıkesir Merhaba Blog Yazıları

Felsefe ile Komedi: “Ayak İşleri”

Felsefe ile Komedi Bir Araya Gelirse: Neden ‘Ayak İşleri’ Son Yılların En İyi Türk Dizisi

 

Gorsel 1

 

“Biz tetikçi miyiz, şoför mü, koruma mı? Ne olduğu belli olmayan adamlarız. Ayak işlerine bakıyoruz biz ya, bizim işimiz bu”.

Ayak İşleri, Mayıs 2021 tarihinde yayınlanmaya başlayan bir komedi dizisi. Kendi sözleriyle anlatmaya çalışırsak: Aksiyon, macera, felsefe ve kahkaha…

Yönetmenliğini Caner Özyurtlu, yazarlığını da Volkan Öge ve Deniz Alnıtemiz yapmıştır.

Dizinin her bölümünde bu ikilinin farklı bir macerasına tanık oluyoruz. Bir kadından köpek çalmaktan tutun, bir felsefecinin ölümünden sonra yakılmasına kadar… İçerisinde bin bir çeşit absürtlüğü barındıran işler.

3 sezon boyunca yayımlanan, 15-30 dakika aralığında bölümlere sahip. Dizinin popülerliği gün geçtikçe daha da artıyor.

EVREN VE VEDAT

Evren; duyguları olmayan, rasyonel düşünce ile işlerini yapan bir karakterdir. Felsefe eğitimi almış; politik doğrucu bir izlenimdedir. Vedat ise bunun tam tersi bir karakter. Geçmişte kızı ile yaşadıkları, büyük bir duygusal hasar almasına sebep olmuştur. Tam 15 yıldır bu işlerin içerisinde ve tam bir görev adamıdır. Dizinin en önemli noktası Evren karakterinin, Vedat’ın yıllardır yaptığı işin içerisine dahil olması. Bu durum Vedat ile tam bir kontrast yaratmıştır. Dizide birbirine tamamen zıt olan bu ikilinin çözmeye çalıştıkları problemleri görüyoruz. Bununla birlikte bu problemleri çözme şekillerindeki farklılıkları gözler önüne seriliyor.

 

Gorsel 2
Evren Ile Vedat

 

POPÜLER KÜLTÜR, REFERANSLAR VE ÇEŞİTLİLİK

Diziyi öne çıkaran en önemli unsurlardan birisi çeşitlilik. Dizide her türden bölüm görebilmemiz mümkün.

Dizide yönetmenin en sevdiği film olan Matrix’den oldukça referanslar bulunuyor. Bunun yanı sıra “Terminatör, Shining, The Big Lebowski, Antonio Banderas, David Bowie ve Claude Monet” gibi filmlerden de bir takım referanslar söz konusudur. Karakter ve popüler kültür öğelerine de göndermeler bulunuyor. Bunun beraberinde Dizi, bu öğelerin dışında aksiyon olarak da popüler aksiyon filmlerinden geri kalmıyor. Matrix’in yaptığı tarzda, aksiyon sinemasına “bullet time” gibi bir yenilik getirmiyor. Ne var ki daha önce getirilmiş yenilikleri bir araya getirip kullanmakta oldukça başarılı dizi.

 

BİLİM VE FELSEFE

Hayat birkaç milyar hücrenin bir süreliğine sen olmak için duyduğu geçici bir hevestir sadece.

Felsefe öğrencisi olan Evren, dizinin felsefi ve entelektüel yükünü taşımakta oldukça başarılı. “Vedat abi”nin pratik yollarla problem çözme yönteminin tersine Evren daha teorik, daha düşünsel hayatı seçmiş birisi ve şahsi olarak da son zamanlarda izlediğim en iyi yazılmış karakterlerden birisi. Bununla birlikte Vedat için yapılması çok kolay gözüken işler, Evren için tüm her şeyi en küçük detayına kadar sorgulaması yüzünden çok zor hale gelebiliyor. Ayrıca Evren neredeyse bütün bölümlerde kafamızı allak bullak eden, üzerine düşünülecek bir şeyler söylerken zamanla Vedat da Evren’e ayak uydurmaya çalışıyor.

“Düşünceler cümlelere dönüşür, ama bazen de duyduğun, kullanmaya alıştığın cümleler düşüncelerine dönüşür. Abi şimdi John Locke diyor ki, ‘Anadilin düşünce şeklini belirler. Yani mesela cümledeki öğelerin yerleri, kullandığın deyimler, cümlelerin kısalığı, uzunluğu. Yani insan, dili çerçevesinde düşünür.’’’

 

FAVORİ BÖLÜMLER

Dizinin bu zamana kadar yayınlanan 30 bölümü içerisinde hem benim hem de birçoklarının beğenisinin kazanan “efsane” bölümler yer alıyor. Bunlardan bazıları:

  • 1×5 – Saksıya dikkat edin– Matrix’deki kahinin odasına girdiğimiz ve Evren-Vedat ikilisinin ilişkilerine daha dikkatli bir bakış atabildiğimiz, dizi içerisinde oldukça önemli olan bir bölüm.
  • 2×3 Terminatör163–  “terminatör163” şifresine sahip olan bir kasayı açmak için Evren ve Vedat’ın bir iş kadınından bu şifreyi sesli bir şekilde alabilmeleri gerekiyor.
  • 2×8 Küller– Felsefe hocanız size onu yakmasını vasiyet etse ve bunu Türkiye gibikrematoryumun olmadığı bir ülkede yapsa ne gibi aksiyonlar alırdınız? Evren ve Vedat’ın aklına ilk gelen şey hocayı bir pidecide yakmak oluyor ve ortaya dizinin en komik bölümlerinden birisi çıkıyor.
  • 3×5 Celse– Bizim dünyamızdaki ayak işlerinden arta kalan zamanlarında Vedat ve Evren öteki dünya ile ilgili ayak işlerini de halletmekte de oldukça başarılılar.
  • ve tabii ki de final bölümü 3×10 Bitkiler.

 

Daha fazlası için tıklayınız

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu