FETÖ/PDY’nin Finansal Yapısına Büyük Darbe
MASAK, FETÖ/PDY'nin finansal yapılarına yönelik yürüttüğü soruşturmalarda önemli adımlar attı
FETÖ/PDY’nin Finansal Yapısına Büyük Darbe
MASAK, FETÖ/PDY’nin finansal yapılarına yönelik yürüttüğü soruşturmalarda önemli adımlar attı
Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) Başkanlığı, FETÖ/PDY’nin finansal yapısına yönelik yürüttüğü soruşturmaları ve incelemeleri, 17-25 Aralık 2013 olayları sonrasında savcılıklar ve kolluk birimleriyle koordineli bir şekilde başlattı. 15 Temmuz 2016 darbe girişimine kadar devam eden bu süreçte, örgütün finans sektöründeki önemli şirketlerine kayyum atandı ve Asya Katılım Bankası AŞ Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonuna (TMSF) devredildi.
Darbe girişiminin ardından FETÖ/PDY’nin finansal yapısına yönelik çalışmalar hız kazandı ve örgütün Türkiye’deki ekonomik varlıkları kanun hükmünde kararnamelerle kısa sürede el konuldu. Bu kapsamda, örgütle bağlantılı eğitim ve sivil toplum kuruluşları kapatılırken, ilgili kanunlar doğrultusunda birçok şirkete TMSF tarafından kayyum atandı. Bu süreçte 35 sağlık kurumu, 934 okul, 109 öğrenci yurdu, 104 vakıf, 1125 dernek, 15 üniversite ve 19 sendika kapatıldı. TMSF’nin yönetimine geçen 784 şirketin toplam aktif büyüklüğü ise 42,3 milyar lira seviyesindeydi.
MASAK, aklama ve terörün finansmanı suçlarına ilişkin verileri analiz ederek, şüpheli işlem bildirimlerini ilgili birimlere sevk etti. Ayrıca, savcılık ve mahkemelerden gelen talepler doğrultusunda, örgütle bağlantılı kişi ve şirketlerin mali analizlerini gerçekleştirdi. Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkında Kanun kapsamında, terör örgütü bağlantılı kişi ve kuruluşların mal varlıklarının dondurulmasına karar verildi.
Bugüne kadar alınan üç mal varlığı dondurma kararı ile FETÖ/PDY ile mücadele kapsamında 655 kişinin yurt içindeki mal varlığı donduruldu. Ayrıca, 203 kişi hakkında yabancı ülkelerdeki mal varlıklarının dondurulması talebi ilgili ülkelere iletildi. Dondurulan mal varlıkları arasında 3 milyar 505 milyon 877 bin 288 lira, 2 milyon 93 bin 636 dolar, 263 bin 487 euro, 106,77 gram altın, 739 gayrimenkul, 66 araç, 1 yat ve 125 ticari sicil kaydı bulunuyor.
2023 yılı sonuna kadar MASAK, FETÖ/PDY kapsamında 80 bin 51 analiz dosyasını tamamladı ve bu dosyalar kapsamında toplam 318 bin 99 gerçek ve tüzel kişi hakkında analiz raporları hazırlayarak adli makamlara sundu. Aynı dönemde, 7 bin 842 kişi hakkında istihbari bilgi paylaşımında bulunuldu. MASAK, yurt dışındaki muadil mali istihbarat birimleriyle de işbirliği yaparak, 471 kişi hakkında bilgi paylaşımı veya talebinde bulundu.
Hazine ve Maliye Bakanlığı, şüpheli işlemleri askıya alma yetkisini kullanarak, 2023 yılı sonuna kadar FETÖ/PDY şüphesi bulunan 1793 işlemi askıya aldı. MASAK, FETÖ/PDY’nin mali yapılanmasının deşifre edilmesine yönelik çalışmalarını sürdürüyor ve adli makamlarla işbirliği yaparak, örgütün finansal yapılarına karşı mücadele ediyor.
Bakan Şimşek: ‘Yakından Takipçisi Olacağız’
AA