Köşe Yazıları

FİLM SEKTÖRÜ DEDİKODULARI

Bu hafta ki köşe yazımda size bugüne kadar yapılan filmlerden bahsetmek istiyorum.Evimde yaklaşık 50 bin civarında bir film arşivi bulunduruyorum.Sanırım tam bir film avcısıyım. Hem izlemeyi hem de izledikten sonre filmin incelemesini yapıp eleştirmeyi seviyorum. Özel bir merak diyebilirsiniz. Ya da mesleki bir alışkanlık.Film sektörünün başlangıcı 1900’lü yıllara dayanıyor. O dönemlerde kinetoskop ile oynatılan ve gizli bölmelerden bakılarak oynanan oyunlar ile aslında bu insanların filmleri çok seveceği ve bunun bir sektör olarak günümüze taşınacağı taaa o günlerden belliymiş. Lafı çok uzatmadan gelin şu sektörün enlerine ve dedikodularına bir göz atalım;

 

* Dünyada ki ilk sinema deneyimi 1895 yılında çekilen bir film ile başlamış.Ama ilk ciddi film 1915 yılında D.W.Griffith’in destansı eseri “Birth Of A Nation” yani “Bir Ulusun Doğuşu” ismi ile çekilmiş.1920’li yıllara kadar çekilen hiçbir filmde konuşma yokmuş.Hepimizin sessiz sinema diye bildiği şekilde çekilmiş filmler.Daha sonraları ise o meşhur Holywood sinemaya el atmış ve sinema dünyasının adeta devi olarak sinemayı bugünlere taşımış.

İlgili Makaleler

 

* Charlie Chaplin sinemada ki gelmiş geçmiş en büyük sessiz sinema oyuncusuymuş.Chaplin şöhretin kapılarını “The Kid” ve “The gold Rush” filmlerinde ki bol kesim pantolonlu serseri rolüyle sergilediği performans ile açmış. Daha sonra başarılı bir besteci,yönetmen,yapımcı ve sinema yazarı olarak kariyerini tamamlamış.

 

* Bugüne kadar çekilen dünyanın en pahalı filmi 300 milyon dolarlık bütçesi ile “Karayip Korsanları:Dünyanın Sonu” filmi olmuş.

 

* Dünyanın en iyi erkek oyuncusu tam 3 kez oscar ödülü alan “Daniel Day-Lewis” olurken,en iyi kadın oyuncusu ise oscarı tam 4 kez kazanan Amerikalı “Katherine Hepburn” olmuş.

 

* Oscar ödüllerinde farklı dallarda en çok ödül alan bugüne kadar 3 film olmuş.1959 yapımı “Ben-Hur”,1997 yapımı “Titanic” ve 2003 yapımı “Yüzüklerin Efendisi:Kralın Dönüşü”.Bu 3 film tam 11 farklı dalda oscar ödülü almışlar.

 

* Dünyada en fazla sinemaya giden ülke Çin’miş.Çinliler en sinema sever topluluk olarak hala birinci sıradalar.

 

* Bugüne kadar çekilen bir filmde figürasyon kadrosu ile birlikte en fazla oyuncunun rol aldığı film “Gandhi” olarak tarihe geçmiş.Bu filmde yaklaşık 300 bin kişinin rol aldığı söyleniyor.

 

* Sinema tarihinin yıldızlaşan ilk film canavarı 1933 yılında çekilen “King Kong” olmuş. Tabi bu film yıllar geçtikçe bir çok defa farklı kadrolar tarafından tekrar tekrar çekildi.O dönemlerde oturdukları yerden bu filmi izleyenlere devasa görülen bu canavarın gerçekte ki boyutu 45 cm’miş.Kürklü bu dev canavarın büyüklüğü yakın çekim çalışan 3 zeki adamın yaratıcılıkları sonucunda ortaya çıkmış.Buradan çıkaracağınız sonuç sinema aslında tekniklerin çok iyi kullanılabildiği bir yanıltmaca oyun.

 

* Yönetmeni George Lucas’ın uzay maceralarını konu alan ve ilk olarak 1977 yılında gösterime giren “Yıldız Savaşları” yani “Star Wars” filmi sinema tarihine müthiş bir iz bırakmış.Baş belası “Darth Vader” ve diğer tüm Yıldız Savaşları karakterlerinin bugüne kadar bir çok kitapları,oyuncak maketleri, oyunları ve ticari eşyaları üretilip satılmış.Satılmaya da devam ediyor.

 

* 9 farklı dinozor türünün 1933 yılında gürleyerek ve kükreyerek giriş yaptığı sinema sektörü,”Jurassic Park”ı tanımıştı. Lateks ve köpük kauçuklardan imal edilen bu dinazor robotlar şaşırtıcı bir şekilde gerçeğe çok yakınmış.

 

* “Elizabeth Taylor” oynadığı “Cleopatra” rolünde tam 65 farklı kostüm giyerek bir filmde bir karakterin giydiği en fazla kostüm sayısına ulaşan tek oyuncu olmuş.

 

* Dünyanın en büyük stüdyo sahnesi “Pinewood” olurken en fazla oscar alan yapım firması ise “Walt Disney” olmuş.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu