Balıkesir’de 3 Yıldır Adana Dürüm Yapıyor
Balıkesir’de üçüncü yılını geride bırakan dürüm ustası, lezzetin sırrını et, malzeme kalitesi ve sevgiyle yapılan işçilikte görüyor. Adana’dan Balıkesir’e uzanan bu lezzet hikâyesi, damak tadı farklarını da ortaya koyuyor.
Balıkesir’de dürüm ustalığı yapan Muzo, kentte üçüncü yılını geride bırakırken, bu süreçte hem bölgenin damak tadını tanıdı hem de kendi lezzet anlayışını müşterilere sunmaya devam etti. Adana’dan Balıkesir’e gelerek burada çalışmaya başladığını anlatan usta, geçen üç yılda önemli bir deneyim biriktirdiklerini söyledi.
Dürüm işinin yalnızca et pişirmekten ibaret olmadığını vurgulayan Muzo’ya göre, iyi bir ürün ortaya çıkarmanın temelinde malzemenin niteliği yatıyor.
“Kalite Parmak Ucunda Başlıyor”
Usta isim, lezzetin tesadüfle oluşmadığını belirterek, kullanılan etin ve diğer malzemelerin doğrudan sonucu etkilediğini ifade etti. Ona göre iyi dürümün sırrı, hazırlık aşamasındaki özenle başlıyor.
Lezzetin yalnızca teknik bilgiyle sınırlı olmadığını söyleyen Muzo, bir dürümün tadını asıl belirleyen unsurun işe gösterilen özen ve sevgi olduğunu dile getirdi. El emeğiyle hazırlanan ürünün, bu yaklaşım sayesinde farklı bir tat ortaya koyduğunu belirtti.
Balıkesir Ve Adana Arasında Dikkat Çeken Damak Tadı Farkı
Muzo, Adana ile Balıkesir arasında önemli damak tadı farkları bulunduğunu da anlattı. Adana’da dürüm ve kebap kültürünün çok daha yaygın olduğunu, bu nedenle et odaklı bir alışkanlığın öne çıktığını söyledi.
Balıkesir’de ise hamur işine olan ilginin daha belirgin olduğunu ifade eden usta, buna rağmen zamanla müşterilerin farklı tatlara alıştığını belirtti. İlk etapta bazı lezzetlerin yabancı gelebileceğini anlatan Muzo, ancak bu tadı deneyenlerin çoğunun sonrasında vazgeçemediğini söyledi.
“Usta Önce Eti Ve Müşteriyi Tanımalı”
İyi bir ustanın yalnızca ocak başında değil, malzeme seçiminde de güçlü olması gerektiğini vurgulayan Muzo, ustalığın temelinde eti tanımak, malzemeyi doğru seçmek ve müşterinin beklentisini bilmek olduğunu anlattı.
Bu üç unsurun bir araya gelmesiyle gerçek lezzetin ortaya çıktığını ifade eden usta, bunun yalnızca dürümcüler için değil, tüm kebap ustaları için geçerli olduğunu söyledi.
Et Tercihinde Bölgesel Farklar Belirleyici Oluyor
Balıkesir’de özellikle kuzu eti ve bölgeye özgü hayvancılık kültürünün bilindiğini belirten Muzo, buna rağmen kendi alıştıkları et yapısının farklı olduğunu anlattı. Doğu ve Adana tarafındaki etlerin damak tadı bakımından kendilerine daha yakın olduğunu söyleyen usta, bu nedenle kullandıkları etin önemli bölümünü Adana’dan temin ettiklerini aktardı.
Bölgesel beslenme şekillerinin ve hayvan yetiştirme koşullarının etin lezzetinde belirleyici olduğunu vurgulayan Muzo, bu farkın doğrudan dürümün tadına da yansıdığını belirtti.
Gençler Doymaya, Büyükler Lezzete Bakıyor
Müşteri alışkanlıklarına da değinen Muzo, gençlerin çoğu zaman önce doyma hissine önem verdiğini söyledi. Buna karşılık yaşı ilerlemiş ve damak tecrübesi gelişmiş müşterilerin, ürünün kalitesini ve gerçek lezzetini daha hızlı fark ettiğini dile getirdi.
Bu durumun özellikle kebap ve dürüm gibi ustalık isteyen ürünlerde daha belirgin olduğunu belirten usta, lezzeti bilen müşterinin malzeme farkını kısa sürede anladığını ifade etti.
Gastronomide "Turuncu Mucize" DönemiGastronomi
15 Yıllık Ustadan Gastronomi UyarısıGastronomi
Tiritle Yaşayan Kültür Öğretmenlerle BuluştuEğitim
Balıkesir’in Yöresel Lezzeti “Etli Çorba” Coğrafi İşaret AldıGastronomi