Gündem

Geç De Olsa Paris Anlaşmasının Onaylanması Kararını Alanları Kutluyoruz

Geç De Olsa Paris Anlaşmasının Onaylanması Kararını Alanları Kutluyoruz

Türkiye’nin farklı illerinde yaz aylarında onlarca orman yangını olduğu süreçte 6 ağustos 2021 tarihinde Balıkesir Tabip Odası Yönetim Kurulu olarak  yapmış olduğumuz “Ülkemiz, Dünyamız ve Geleceğimiz yanıyor”  başlıklı basın açıklamamızda Türkiye’nin  Paris İklim antlaşmasını imzalamasına rağmen, hala yürürlüğe koymadığına vurgu yaptılar. Ülke olarak iklim krizi sorununun  gündeme alınmasını, fosil yakıtların olmadığı bir geleceği inşa etmemiz gerektiğini belirtmiştik.

İklim krizi bugün ülkemizde yaşanan yangın felaketi gibi afetlerle, yükselen gıda fiyatlarıyla, susuzlukla, altyapı sorunlarıyla ve öngöremediğimiz birçok başka sorunla tüm canlıları ve insanlığı etkileyecek ve bunu durdurmak için şimdi harekete geçmemiz gerektiğini özellikle belirterek, tüm canlılar ve geleceğimiz ve çocuklarımız için iklim krizine karşı yetkilileri etkin politika üretmeye, Paris Antlaşmasını yürürlüğe koymaya davet etmiştik.

Paris Anlaşması, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) kapsamında, iklim değişikliğinin azaltılması, adaptasyonu ve finansmanı hakkında 2015 yılında imzalanan, 2016 yılında yürürlüğe giren bir anlaşmadır.

Mart 2021 itibarıyla, BMİDÇS’nin 191 üyesi anlaşmaya taraftır. Anlaşmayı onaylamayan altı BMİDÇS üye devlet vardı: Eritre, İran, Irak, Libya, Yemen ve ayrıca Türkiye. Bu altı ülke içinde en büyük emisyon kaynağı ilk 20 içinde yer alan İran ve Türkiye’dir.

Türkiye’nin, Paris İklim Anlaşmasına taraf olmak için hazırlanan 7335 sayılı Paris Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun 7 Ekim 2021 tarih ve ayrıca 31621 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

Kararı alanları kutluyor, bir an önce uygulamaya geçmesini talep ediyoruz.

Balıkesir Tabip Odası

Yönetim Kurulu

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu