Köşe Yazıları

Gece Namazı

Gece Namazı

“Gecenin bir kısmında da uyanarak sana mahsus fazla bir ibadet olmak üzere teheccüd namazı kıl ki, Rabbin seni Makam-ı Mahmud’a ulaştırsın”İsrâ, 79

Hz. Abbas, Hz. Peygamberimiz sav’in hem amcası hem de bacanağıydı. Hz. Peygamberimiz sav’in son evlendiği hanımı Hz. Meymûne, Hz. Abbas’ın hanımı Lübâbe’nin ana-baba bir kız kardeşiydi. Dolaysıyla Hz. Meymûne, Hz. Abbas ve Lübâbe çiftinin çocuklarının da teyzesiydi. Bu çiftin biri kız, altısı erkek olmak üzere yedi çocukları vardı.

Hz. Abbas’ın çocuklarından Fadl, Hz. Peygamberimiz sav vefat ederken on sekiz yaşında; Abdullah on üç yaşında, Ubeydullah on bir yaşında, Kusem dokuz-on yaşında, Abdurrahman ve Ma’bed ise daha küçük yaşlardaydılar. Bu çocuklar da sık sık teyzeleri Peygamberimiz sav’in eşi Hz. Meymûne’nin evine gider gelirlerdi. Hz. Meymûne annemiz, 51/671 yılında vefat etti. Lübâbe 30/650’de, Hz. Abbas da 32/653’te vefat ettiler.

İlgili Makaleler

Hz. Abbas ra’ın büyük oğlu Fadl ra anlatıyor.

“Hz. Peygamberimiz sav’in gece namazını nasıl kıldığını görmek için bir gece teyzemin evinde yattım. Rasûlullah sav kalktı, abdest alıp iki rekat namaz kıldı. Kıyamı rükûu kadar, rükûu da secdeleri kadardı. Sonra uyudu. Tekrar uyandığında abdest aldı ve misvak kullandı. Âl-i İmrân sûresinden “Göklerin ve yerin yaratılmasında, gece ve gündüzün değişmesinde akıl sahipleri için alâmetler vardır.” âyetlerinden başlayarak beş âyet okudu. Sonra on rekat namaz kıldı. Daha sonra da vitri kıldı. Hz. Peygamberimiz sav’in namazı bittikten sonra müezzin sabah ezanını okumaya başladı. Hz. Peygamberimiz sav, ezandan sonra kalkıp iki rekat daha namaz kıldı. Sabah namazının farzına başlayıncaya kadar da oturdu. (Ebû Dâvûd, Salât, 316).

Hz. Abdullah b. Abbas ra anlatıyor:

“Bir gece, teyzem Meymûne’nin evinde kaldım. Hz. Peygamberimiz sav, mescitten gelinceye kadar ben yatmıştım. Eve gelince teyzem Meymûne’ye: “Bu çocuk namazını kıldı mı?” diye sordu. Teyzem de “evet kıldı!” dedi. Sonra yatağına yattı. Gece yarısı olunca kalktı. Evin bir köşesinde asılı duran su tulumunu aldı ve onun içindeki su ile abdest aldı. O sırada kalkıp suyunu dökmek istedim, fakat benim uyanık olduğumu bilmesini istemedim. Abdest aldıktan sonra elbisesini giydi. Sonra da namaz kıldığı yere giderek gece namazı kılmaya başladı. Hemen ben de kalktım çabucak abdest alıp gidip sol yanına durdum. Arkasından beni eliyle sağ yanına çekti. Beraber on üç rekat namaz kıldık. Namazdan sonra oturdu, ben de oturdum. Yanağını yanağıma dayadı. Biraz sonra uyuduğunun farkına vardım. Daha sonra da Bilal geldi ve şöyle dedi: “Haydi namaza ya Rasûlallah!” Biz de sabah namazı için kalktık. (Kenzu’l-Ummâl, V, 119.

Hz. Peygamberimiz sav  vitir namazını yatsıdan sonra ve sabah namazından önce, bazen mescidde bazen de evinde kılardı. Burada kılınan on üç rekatın üçü vitir, onu da ( teheccüd ) gece namazıdır.

Rabbimiz bizlere ve tüm inananlara bu mübarek aylarda teheccüd namazı kılmayı nasip eylesin. . .

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu