GündemEkonomiSiyasetTürkiye Gündemi

Geçici Ve Sun’i Gelişmelere Göre Yapılan Fiyatlamalar Kaybetmeye Mahkûmdur

Geçici Ve Sun’i Gelişmelere Göre Yapılan Fiyatlamalar Kaybetmeye Mahkûmdur

MÜSİAD Balıkesir Şube Başkanı Erdem Özer, gündemle ilgili açıklamalarda bulundu.

“EKONOMİMİZ BÜYÜMEYE DEVAM EDECEK

Ülke ekonomisi 20 yıl ortalama büyümesi %5’den fazla. Sanayici ve üretici büyüdü ve büyümeye devam edecek. OSB’lerde yer yok. Kapasite oranları arttı ve artmaya devam edecek. Balıkesir’deki büyümenin Türkiye ortalamasının çok üstünde olacağını düşünüyorum.

Betonla büyüme diye bir şey yok. İnşaat sektörünün önüne istense de geçilemez. Nüfus artmaya devam ettikçe inşaat da artacak, OSB’lerde yatırımlar devam ediyor. Bu da yine inşaatın artmasına katkı sağlayacaktır.

Ayrıca inşaatı destekleyen sektörler büyük sanayi, yazılım ve teknolojide ciddi manada gelişti. THY- yeni havalimanı ile Avrupa’nın en çok uçuş yapan Havayolu şirketi oldu. Savunma sanayinde dünyanın sayılı ülkeleri arasındayız.

2022 ÜRETİCİ VE SANAYİCİ İÇİN ÇOK DAHA İYİ OLACAKTIR

2021 pandemi nedeni kısa vadeli planlamalar yapmak zorunda olduğumuz bir yıl oldu. Hizmet ve perakende sektörler için sıkıntılı, diğer sektörler için çok hareketli bir yıl oldu. Ekonomide Ülkemizin 10 yıldır yaşadıklarına bakarsak; gayet iyi durumdayız. Her şey yolunda diyemem; ama yaşadıklarımızı kaldıracak başka bir Ülke de yok.

Önümüzdeki yıllar, her ne olursa olsun üretenlerin hızlı karar alabilen hantal olmayan şirketlerin başarılı olacağını, özellikle Aile şirketlerinin çok büyüyeceğini düşünüyorum. OSB’lerde yeni kurulan birçok fabrika var. Üretimini arttıran birçok şirket var. Bunlar faaliyete geçtiğinde çok daha iyi yerlerde olacağız. Bu anlamda üretim, istihdam ve ihracat odaklı ekonomik politikası ülkemizi çok daha iyi yerlere taşıyacaktır.

HİBE VE DESTEKLER İŞ DÜNYASINA NEFES ALDIRDI

Pandemi sürecinde çalışan maaşlarına destek, KGF kredileri, hibeler gibi destekler iş dünyasına nefes aldırdı. Devletimizin desteklerini art niyetli kullanıp dövize, faize yatıranlarda oldu. Yeni açıklanan maliye politikaları ve destekler de yeterli, ilave istihdama her kişiye 100 Bin TL faizsiz kredi bence başarılı. Üretim artırmak için makine alımlarına da sıfır faizli destek kredisi bekliyoruz. Ayrıca ilk defa ev alacaklara da sıfır faizli ya da düşük faizli destek kredisi verilmesi yönünde beklentimiz var.

DÖVİZ HİÇ BİR ZAMAN YATIRIM ARACI OLARAK GÖRÜLMEMELİ

Döviz kurundaki bu seviyeleri destekleyen bir veri olmadığını daha önce de ifade etmiştik. Kabine Toplantısından sonra açıklanan yeni ekonomik model ile birlikte dolardaki düşüş de, bu seviyelerin gerçekçi olmadığını net bir şekilde göstermiştir.

Döviz hiçbir zaman yatırım aracı olarak görülmemelidir, bundan sonraki süreçte de üretim ve istihdama yatırım yapanlar kazanacaktır.

Ülke olarak borçluluk durumumuz sürdürülebilir vaziyettedir. Şuan da gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülke ile kıyaslandığında ülkemizin borcu çok azdır.

Faizi yükselterek dövizin düşürüleceğini savunmak çok saçma ve herhangi bir alt verisi yok; ama maalesef insanlarımızı dolarize ettiler. “Faiz düşerse döviz yükselir.” düşüncesine ittiler. YOK, ÖYLE BİRŞEY…

Dövize müdahaleyi sadece faiz düşürerek sağlayabileceğini söyleyenler ya art niyetlidir ya da cahil.

FİYAT ARTIŞLARI REEL DEĞİLDİR

Şuan piyasadaki oynaklık şirketlerin karlılıklarını yüksek tutmasına sebep oluyor. Sattığını yerine koyamama korkusu ve yüksek talep fiyatı şişiriyor. Döviz stabil hale geldiğinde fiyat istikrarı sağlanır diye düşünüyorum. Serbest piyasada kimseye kaça satacağını söyleyemezsin. Talep çok yüksek… Üretici talebi karşılamıyor.

Şuan tüm dünyada enflasyon var. Devletimiz enerjide maliyetin büyük bir kısmını sübvanse ederek düşük fiyattan piyasaya veriyor. Doğalgaz, petrol, elektrik gibi ana girdileri devlet maliyetinin altında piyasaya arz ediyor.

Çok konuşulan Ayçiçek yağı tüm dünyada yüksek… En ucuz olan ülkelerden biriyiz.

Piyasalar öngörülebilir hale gelince her şey yerine oturacaktır.

MÜSİAD olarak son günlerde yaptığımız her açıklamayla, hem iş dünyasına hem de vatandaşlarımıza itidal çağrısında bulunmuştuk. Bu vesileyle söz konusu çağrımızı yineliyor, geçici ve sun’i gelişmelere göre yapılan fiyatlamaların kaybetmeye mahkûm olduğunu tekrardan ifade etmek istiyoruz ve önümüzdeki günlerde TL’ye olan güvenin yeniden artış kaydedeceğine ve paranın yeniden yatırıma kayacağına yürekten inanıyoruz.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu