GündemKöşe Yazıları

Geleceğin Mesleğini Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Nokta

Geleceğin Mesleğini Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Nokta

 

Üniversite adayları, heyecanla bekledikleri tercih dönemi için araştırmalarına başladı. Adaylar tercihlerini 27 Temmuz-5 Ağustos tarihleri arasında yapacak.

Heyecanla girilen Yükseköğretim Kurumları Sınavında (YKS) sonuç 18 Temmuz’da açıklandı. Adaylar tercihlerini 27 Temmuz-5 Ağustos tarihleri arasında yapacak. Peki, gelecekte hangi meslekler ön planda olacak sizce?  Meslek Liseleri ile atılan adımların doğruluğu ileride görülecek diye düşünüyorum. Her mesleğin içinden bir meslek daha çıkabiliyor bazı meslek kollarında. Bir meslekten daha minik parçalar halinde oluşan yeni meslekler görebildiğimiz gibi, bazen de teknolojinin bir mesleğin çehresini komple değiştirebileceğini, hatta ortadan kaldırabileceğine de şahit olmaktayız. Örneğin, şoförlük bir meslektir ama tır şoförlüğü, makam şoförlüğü, iş makinesi kullanımı birbirinden ayrı dinamiklere sahip değil mi?

Gelecekteki işimiz, istihdam olduğunda bölüme dikkatlice bakmalı. Artık marka üniversite anlayışının geçersiz olduğu  yıllardayız. Bölümler kattıkları vizyonlarla adayları ne kadar geleceğe hazırlıyor sorusu en temel sorumuz olmalı. ‘4-5 yıl sonra mezun olduğumuzda bize ne katmış olacaksınız ki o becerimiz/vizyon hala geçerli olacak’ sorusunu sıkça yöneltmeliyiz. Çünkü dünya bir yılda değil, birkaç ayda bile inanılmaz bir dönüşüm döngüsüne girdi.

Yapmamız gereken bölüm derslerini, ders içeriklerini sorgulamak, klasik anlayışın yanı sıra kendini ne kadar yenilediğine bakmak… Bu analizi yaparken veri, yapay zekâ, teknoloji üçlüsü bölümün dinamiklerinde ne kadar yer bulmuş, muhakkak araştıralım.

Evet hepimiz yapay zekâ geliştirmeyeceğiz, kod yazmayacağız, ancak hepimiz yapay zekadan ve yeni teknolojilerden etkileneceğiz. Bunun etkisinin mesleğimizdeki yansımasını görmek, anlamak zorundayız. Örneğin uluslararası ilişkiler okurken, siber güvenliğin etkisini, yapay zekanın uzlaşma süreçlerini şekillendirmesini keşfetmek zorundayız ya da psikoloji okurken mahremiyetin sadece fiziksel dünyada değil, internette hatta metaevrendeki (metaverse) karşılıklarına, mahremiyetin ihlalinin karşılıklarını ve oluşturduğu travmaları da incelemiş olmalıyız.

 

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu