Köşe Yazıları

GELSİN ÇAYLAR!

Çay bizlerin vazgeçilmez bir içeceği. İçmesini de ikram etmesini de severiz. Çayın tadı ve bize verdiği içim zevki yanında bir de tıbbi faydaları vardır. Elbette ki her çayın farklı etkileri bulunmaktadır. Bu hafta size sıklıkla tükettiğimiz çaylardan ve onların vücut üzerine olan etkilerinden bahsetmek istiyorum.

Tabii ki ilk olarak klasik siyah çaydan konuya girelim. Biz Türklerin çok tükettiği siyah çay çok iyi bir anksiyete giderici yani sinirleri yatıştırıcı, baş ağrısını rahatlatıcıdır. O yüzden içmek insanı rahatlatıyor. Yine bizlerin çok tükettiği bir diğer çay papatya. Papatya çayı özellikle uyku sorunlarında, baş ağrılarında ve karın şişliğinin rahatlamasında başarılı sonuçlar verebilmektedir.

Benim son dönemlerde favori çaylarımdan olan beyaz çay ise özellikle stresle başa çıkmada ve detoksifikasyon istendiği tercih edilebilir. Ayrıca içimi de çok lezzetli bir çaydır. Evet diğer bir çay yine yaygın olarak içilen nane çayı. Bu çay karın şişliği, bulantı gibi mide-bağırsak sorunlarında güzel sonuçlar verebilir. Yine nefes açıcı özelliği ve adet sancılarını hafifletmesi yaygın kullanım nedenleri arasındadır.

İlgili Makaleler

Son dönemlerde popüler olan çaylardan biri de hibiskus çayıdır. Bu çayda özellikle yüksek tansiyonda tercih edilebilir. Bunun yanında solunum problemlerin de rahatlamasına destek verebilir. Benim yine favorilerim arasında yer alan chai çayı özellikle kış mevsiminde tüketim için güzel bir tercih diyebilirim. Neden mi çünkü chai çayı immun sistemi güçlendirir ve soğuk algınlıklarında şikayetleri bir miktar rahatlatabilir. Hastalarımdan da çok duyduğum, tüketimi gittikçe yaygınlaşan olan zencefil çayı. Bu çay özellikle mide ağrılarında, üşütmelerde ve boğaz ağrılarında yumuşatıcı bir etkiye sahiptir.

Evet çok farklı ve fazla sayıda çay var. Ben sizlerle daha yaygın olanları paylaştım. Hepinizin sıcacık dostlarla içeceğiniz çaylarınız olsun..     

 

Prof. Dr. Nilay Şahin
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı
www.profdrnilaysahin.com
prof.dr.nilaysahin-instagram

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu