Ne iş olsa yaparız devri çoktan geçti
Balıkesir İstihdam Fuarı’nda düzenlenen panelde, iş dünyasının beklentileri ve kariyer tartışıldı. İş adamları ve akademisyenler, gençlere iş dünyasını iyi takip etmelerini, kendilerini geliştirmelerini önerdi.
Balıkesir İŞKUR, Balıkesir Valiliği, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Balıkesir Üniversitesi, Balıkesir Sanayi Odası ve Balıkesir Ticaret Odası gibi oda ve kuruluşların da desteği ile Gala Yaşam Merkezi’nde açılan Balıkesir İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı (BAİF) dünkü panelle devam etti.
Panele konuşmacı olarak katılan işadamları, akademisyenler, gençlere iş dünyasının beklentilerini anlattı; onlara bir hedef belirlemelerini, iş dünyasını, gelişmeleri iyi takip etmelerini, firmaların beklentilerini doğru tespit etmelerini önerdiler, bir kariyer oluşturmanın ipuçlarını verdiler.
İİBF Uluslararası İlişkiler Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. İbrahim Özmen tarafından yönetilen panele Kastamonu Entegre İnsan Kaynakları Müdürü Behiç Gülşen, Cargıll İnsan Kaynakları Müdürü Serdar Özgenlik, Ticaret Odası Başkanı Fahri Ermişler konuşmacı olarak katıldı.
“GENÇLER KENDİNİ ZORLAMIYOR”
Kariyer oluşturmada önerilerde bulunan Kastamonu Entegre İnsan Kaynakları Müdürü Behiç Gülşen, “Firmaları tanımak, fonksiyonlarını anlamak, kendimizi tanımak, iş piyasasına dönük bilgimizi geliştirmek veya çalışarak stajlara, kurslara katılarak kendimizi hazırlamak gerekli” dedi. Yeni kuşakların daha talepkar olduğuna da vurgu yapan Gülşen, “Yeni kuşaklar çok talepkar, ancak bunun altını bilgi ile beslemeleri gerekiyor. Araştırmak, bilgiye ulaşmak, kendisini geliştirmek konusunda sınırlı kalıyorlar. İngilizcesini geliştirmek, detaylı eğitim almak konusunda insanlar kendini zorlamıyor” dedi.
“KENDİNİZE YATIRIM YAPIN”
Cargıll İnsan Kaynakları Müdürü Serdar Özgenlik ise önerilerde bulunurken; “Doğru bir kariyer yolu çizmek için yönü doğru tespit etmeliyiz. Değişimi doğru okuyup, rüzgarları doğru kestirip ona göre hareket etmeliyiz. Gerçekçi olmalıyız, özgüven olmalı, risk alınmalı, ama kabul edilebilir riskler alınmalı. Yanlış meslek yok, yanlış karar yok; o seçilen yolda kararlı olmak var.
Aksi durumda mutsuzluk da getiriyor.
İnsanların şirketlerden beklentileri var; şirketler de kariyer yolu için çalışanları destekliyorlar, fakat kişilerin kendi kendilerine bir şey katmadığını görüyoruz. Bu sebeple planlananlarla gerçekleşenler arasında uçurum oluşuyor”. Diye konuştu.
“YABANCI DİL ÖĞRENMEK İŞİMİ BÜYÜTTÜ”
Ticaret Odası Başkanı ve İşadamı Fahri Ermişler, İş hayatında kişilerin kendini geliştirmesi üzerinde durdu. Ermişler, “Ne iş olsa yaparım devri dünyada bitti. Bunu herkes alsın cebine koysun. Bu teknolojik gelişmelerin yaşandığı günümüzde bizler, ne istediğini bilen insanlar olmalıyız. Benim de fabrikama gelenler oluyor. İş yeri sahibi ne ister, o işyerinin neye ihtiyacı var, kuruma başvurmadan bunları kendi kafamızda test etmeliyiz.” dedi.
Türkiye’de ekonominin istihdamın yüzde 80-90’nın
özel sektör tarafından oluşturulduğuna dikkat çeken Ermişler, ‘kamuda iş peşinde koymaya’ anlam veremediğini söyledi. İş dünyasında yabancı dilin önemine dikkat çeken Ermişler, “Yabancı dil öğrenmem işime müthiş yansıdı, İşim ve cirom birden arttı” dedi.
Fahri Ermişler, gençlere “Hedefinizi belirleyin, kendinize güvenin, ama bu güveni abartmayın. Çünkü hayatta öğrenecek çok şey var. Önümüzde güzel günler var, bizler size destek olmaya hazırız. Sizler de taleplerde bulunmalısınız” çağrısında bulundu.
cemil yurtman