Prof. Dr. Fatih SATIL

Gençlik İksiri: KARPUZ

Hadsiz rahmet sahibi olan Rabbimiz, her mevsimi bir vagon gibi, bizler için envai çeşit nimetlerle doldurup bizlere gönderiyor. Yaz mevsimine girince tam da ihtiyacımız anında kavun, karpuz, üzüm ve şeftali gibi su açısından zengin meyveler bizi karşılar. Tatlı ve sulu soğuk bir karpuz yaz aylarının en lezzetli serinleticisidir. Ayrıca, içerdiği bol su ve vitaminlerle sağlıklı beslenmemizde önemli bir rol oynar.

Cilt Yenileyici: Karpuz, içerdiği A ve C vitaminleri sayesinde saçlarımız ve cildimiz için mükemmel bir besindir. Saçları nemlendirilmesinde görevli “sebum” üretiminde gerekli A vitamini içeriği sayesinde cildi daha canlı ve güzel gösterir. Aynı şekilde içeriğindeki C vitamini de cildi sağlıklı, esnek ve güçlü kılan bir protein olan kolajen yapımına yardımcı olur. Bu madde, cilt hücrelerini oluşumunda görev aldığı gibi hücrelerin de onarılmasında da vazifelidir. Cilt bakımı için sadece karpuz suyunu cildinize sürüp bir süre beklemeniz bile yeterli. Ciltte esneklik ve canlılık kazandıran karpuz suyunun yaşlanmayı da geciktirici etkisi olduğu uzmanlarca dile getirilmektedir. Ayrıca, karpuz sivilceli cildin nem dengesini de onardığını da hatırlatmak ta fayda vardır.

Kan Basıncını Dengeler ve Kalp-Damar Sistem Üzerindeki Stresi Azaltır: Karpuzda bulunan potasyum ve magnezyum miktarı, kan basıncının yani tansiyonun düşmesinde çok etkilidir. Kalp işlevleri düzenlenir ve kalp krizi riski azaltılır.

Çekirdeğindeki Şifa: Karpuzun çekirdekleri de ayrı bir besleyici değere sahiptir. Çünkü karpuz çekirdeğinde kalbe şifa olan doğal doymamış yağ asitleri bulur. Karpuz çekirdeği, damarlarda biriken kolesterolün erimesini, içeriğindeki E vitamini ise serbest radikal süpürücü etkisi sayesinde toksinlerin de uzaklaştırılmasında önemli role sahiptir.

Karpuzu sağlıklı bir meyve sınıfına koymamızı sağlayan en önemli bileşiği LİKOPEN adlı antioksidandan çok zengin olmasıdır. Likopen sayesinde kanser hücrelerini bloke edilip vücudun savunma sistemi olan bağışıklık sistemini güçlendirilmesinde görevlidir.

Şeker Hastaları Ölçülü Tüketmelidir: Şeker hastaları karpuz tüketebilir ancak porsiyona dikkat etmelidir. Çünkü aşırı karpuz tüketimi kan şekerinde istenmeyen yükselmelere neden olur.

Renkleriyle gözümüze, tadlarıyla dilimize, kokularıyla burnumuza, zarafetleriyle iştihamıza hitap eden vitaminleriyle de bedenimizin imdadına koşan her bir meyve için Rabbimize binlerce şükür…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu