Köşe Yazıları

GENÇLİK NE KADAR GÜZEL!

Prof. Dr. Nilay Şahin

Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı

www.profdrnilaysahin.com

İlgili Makaleler

prof.dr.nilaysahin-instagram

Sanırım gençlik dönemi sağlık açısından herkesin sevdiği bir dönem. “Ah gençlik lafını” da işte bu nedenle çok kullanırız. Bu laf gençliğin çok şeyi yapabildiğini ve daha da önemlisi rahat yapabildiğini bize anlatır. Gençlik sonrası gelen yaşlılığında elbette hayata kattığı güzel şeyler vardır ki bu da işin ayrı bir boyutudur. Ama yine de insanlar hep gençliği tercih ederler. Peki gençlik dinamiğini daha uzun süre ve fazla miktarda elimizde tutmak için neler yapabiliriz? İşte zaten çağımızın da hedefi bu; daha sağlıklı, genç ve uzun süreli yaşamak. Bunu elde edebilmek için ilk sırada size önerim hayatınızdan mümkün mertebe stersi çıkartmanızdır. Stres yaşlılığın en büyük destekçisidir. İkincisi düzenli hareket yani egzersizidir. Egzersiz sizin hem organlarınızı koruyacak hem de stresinizi azaltacaktır. Egzersiz derken illa ki bir spor salonuna gitmeyi kast etmiyorum. Gün içinde hareketli olmanız, her işinizi üşenmeden yapanız bile size faydalı olacaktır. Benim listemde üst sıralar da yine yer alan bir madde de işinizi sevmenizdir. Çünkü günümüzün çoğunu işte geçiriyoruz. Bu nedenle işinizden keyif almanız sizi mutlu edecek, stersiniz azaltarak size destek olacaktır.

Son yılların popüler konusu olan beslenmeyi elbette es geçemeyiz. Sağlıklı beslenme elbette ki gençlik yıllarından itibaren önemsenmelidir. Tabii beslenme yanında rutin bazı sağlık kontrollerininiz de ihmal etmemek önemlidir.

Diğer önemli bir gençlik iksiri de aile ve dost sevgisidir. İnan iyi bir ailede, sevgi çemberi içinde olmak sizi daima genç kılacaktır.      

Herkese sağlıklı, virüsten uzak bir hafta dilerim…

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu