GündemKöşe Yazıları

Genişletilmiş Bencillik

Genişletilmiş Bencillik

 

“Kişi yalnız bir kişiyi seviyor ve başka her şeye karşı ilgisiz kalıyorsa, sevgisi sevgi değil genişletilmiş bencilliktir.” Der, Karl Marx

Bu nedenle de sevginin yelpazesi geniştir ve bir kişi, sevilme ihtiyacının karşılaması için seçilerek değil ona yüklenilen anlam kadar sevilir.  Eğer bir çocuk, uslu durduğu için, yetişkin, başarılı ya da güçlü olduğu için, komşu, fayda sağladığı için, sevgili hediye aldığı için sevildiğini hissediyorsa, bunun adı sevgi değil genişletilmiş bencillik demektir.

Erich Fromm, sevginin dört temel unsurundan bahseder ve bunların ilgi, sorumluluk, saygı ve bilgi olduğunu söyler.

Bu dört temel unsur arasında en önemli olan ve önemli olmakla beraber sevgi gösteriminde eksik kalan genelde “bilgi” sanırım. “Sevmek için neyi bilmemiz gerekiyor ki?” Belki de diğer üç unsurda başarılı olabilmenin anahtarıdır bilgi sahibi olmak. Çünkü ilgi, duygu ve düşünce dünyasında hissedilen ve bir kişiye ya da nesneye karşı bağlılığı gösteren davranışlardır. Sorumluk, ilişkinin gerekliliklerine karşı duyarlı ve karşı tarafın ihtiyaçlarına yanıt verebilmek için hazır olmaktır. Saygı ise, karşı tarafı kendi bakış açısıyla olduğu gibi kabul etmektir. İşte bütün bunları yapabilmek, karşı tarafı tanımaya ve anlamaya çalışmak yani onun hakkında bilgi sahibi olmakla mümkün olabilir.

Bizler sevgiyi kelime anlamı olarak öğrendik, sanırım bu nedenle de çoğu zaman, hoşlandığımız, etkilendiğimiz ya da uyum sağladığımız kişiler için “seviyorum” yanılgısına düşüyoruz. Yanılgı diyorum çünkü eğer karşı tarafı tanıma ve anlama fırsatı vermemişsek kendimize, sevmekten vazgeçtiğimizde de gerekçesi genelde “ben seni böyle tanımamıştım” oluyor.

Hatta ölçüm şeklinin ya da derecesinin olmadığını bilmemize rağmen, “Beni ne kadar seviyorsun ya da kimi daha çok seviyorsun?” gibi sorularla niceliğini öğrenmek istiyoruz yine de karşımızdaki kişiden. Bu soruyu en çok da koşullu yönlendirici ve bencil bir soru olarak çocuklara soruyoruz. Kim bilir belki de kaybetmekten en çok korktuğumuz şeydir sevgi.

Oysa sevmek, insanın kendisini sevmesi ile başlar ve korku, tutku, koşul barındırmaz içerisinde.

 

Demet TOK

Köşe Yazarı

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu