Köşe Yazıları

Genital Siğillerde Doğru ve Yanlışlar

Değerli okuyucularımız bugünkü konumuz birçok evlilikte ve ilişkide sorunlar doğurabilen,  kişide moral bozukluğu ve içe kapanma gibi ruhsal sıkıntılara ve bazen de cinsel bölge kanserlerine neden olabilen genital siğiller.

Genital siğiller  “HPV” denilen “insan papilloma virüsü” tarafından oluşturulan bir enfeksiyon hastalığıdır.  Toplumda en sık görülen cinsel yolla bulaşan hastalıklardan birisi olması nedeniyle çok önemlidir. Hastalarımızın bize en sık başvurma nedeni cinsel bölgede, anüste bazen ağız ve çevresinde yerleşen kahverenkli, siyah bazen de beyaz renkteki kabartılardır. Bazen kaşıntı, yanma, hassasiyet yapabilirler. Hem erkek hem de kadınlarda yerleştiği yere göre akıntı, idrar yapmada zorluk gibi şikayetlere de neden olabilirler.  Genital siğiller bulaşıcı olması nedeniyle partnerler arasında kolaylıkla cinsel yolla bulaşabilmektedir.

Bana hastalarımın en çok sorduğu sorular şunlar:  “ilk bulaştan sonra deride siğilin oluşmasına kadar geçen ortalama sürenin ne kadar olduğu” ve “siğili kimin kime bulaştırdığı”. Bu soruların yanıtını her zaman vermek mümkün olmayabilir. Çünkü genital siğiller bazen kişinin vücudunda olsa da deride herhangi bir belirti vermeyebilir, yani deride gözle görülen bir değişiklik olmaksızın hasta “HPV” virüsü taşıyor ve bu virüsü bulaştırıyor olabilir.  Bu nedenle “ HPV” virüsünden korunmanın en önemli yolu tek eşlilik ve prezervatif kullanmaktır.

İlgili Makaleler

İnsan papilloma virüsünün (HPV) yüzlerce tipi vardır.  Bu tiplerin bazıları rahim ağzı, penis ve makat kanserlerine neden olabilirken bazıları ise kanser riski taşımaz. Bu ayrım da sadece bir hekim tarafından yapılabilir.  Yani cinsel bölgesinde siğili olan hastalarımızın çekinmeden mutlaka bir Dermatoloji uzmanına başvurmaları; tedavi ve takiplerini düzenli bir şekilde yaptırmaları gerekmektedir. Siğillerin tipi, şekli, yerleşimi gibi çeşitli durumlar göz önünde bulundurularak hasta Dermatoloji, Kadın Doğum ve Üroloji hekimlerinin tedavi ve takibi altında olmalıdır.

Cinsel bölgesinde siğilleri olan hastalarımızda fark ettiğim diğer bir konu  hastaların sıklıkla kendilerini suçlamaları ya da kendilerine hastalığı bulaştırmış olabilecek bir suçlu aramalarıdır. Bunun dışında bazı hastaların ise siğillerden mutlaka kanser gelişeceğini düşünerek “kanser korkusu” yaşamalarıdır. Bu suçlamalar ve korkular yersizdir ve gereksiz endişeye neden olmaktan başka bir işe yaramaz. Benim siz sevgili hastalarımıza tavsiyem başta genital siğiller olmak üzere tüm cinsel yolla bulaşan hastalıklardan öncelikle çok eşlilikten kaçınmak, prezervatif kullanmak ve mutlaka bir Dermatoloji uzman hekime muayene olmaktır. Derinizi dermatologlara emanet ediniz, sağlıkla kalınız sevgili okuyucularım.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu