Gündem

Geri Dönmeyi Düşünmediler

Tarihçi yazar Aydın Ayhan tarafından Çanakkale Savaşı’ndan pek çok bilinmeyen belgenin ve fotoğrafların bulunduğu sergi açılışı Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yakınları Derneği’nde gerçekleşti.

 

 

Tarihçi, yazar Aydın Ayhan, Çanakkale Savaşı’na ait bilinmeyen pek çok bilgi, belge ve fotoğrafların bulunduğu Çanakkale Destanı sergisinin açılışını Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yakınları Derneği’nde gerçekleştirdi.  Sergiye Vali Ersin Yazıcı, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı A. Edip Uğur, Balıkesir Garnizon komutanı Hava Pilot Tuğgeneral Kemal Turan, Altıeylül Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu, Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Yıldız ve pek çok kurum müdürü ile vatandaşlar katıldı.

 

Ayhan ‘Çanakkale Menüsü Külliyen Yalan’

Sergide konuklara bilgiler veren tarihçi yazar Aydın Ayhan, ordunun Çanakkale Savaşı sırasında aç kaldığını iddialarının doğru olmadığını söyledi. Ayhan konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı; ‘Çanakkale Savaşı’nda ordumuzun aç kaldığı, bir kase hoşaf ve çorba ile günü geçirdiği külliyen yalan. Bizim o dönem savaşı kazanmamızda önemli bir etken de askerlerimizin iyi beslenmesi oldu. İstihkam taburlarına verilen yemeklerle ilgili o günkü evraklar ben de mevcut. Kilolarca etten etli yemekler, tahıllar ile askerimizin beslenmesine önem verilmiş. O zamanlar yemekler konusundaki asparagas bilgiler gerçeği yansıtmıyor’

 

Ayhan ‘Balıkesir’den Büyük Katılım Vardı’

Balıkesir’den Çanakkale Savaşı’na katılan çok kişi olduğunu söyleyen Aydın Ayhan, ‘Çanakkale’ye neredeyse  en fazla asker gönderen şehir Balıkesir. Balıkesir Lisesi’ndeki öğrencilerin neredeyse tümü savaşa katıldı. Balıkesir’in kamçılı köyünde ilk yarı yıl karneleri dağıtıldı. Ama öğrencilerin hepsi savaşa gittiği için ikinci yarıyıl karneleri dağıtılamadı. Öğrenciler karneleri dağıtılmadan 1 hafta önce askere alındılar. Çanakkale’de öyle enteresan ve eşsiz hikayeler var ki. Tarihimizin en hüzünlü dönemlerinden biri’ ifadelerini kullandı.

 

Nihan Merve Yılmaz

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu