GündemKöşe Yazıları

Gıda Fiyatlarının Tehdidi Enflasyon-Kur

Gıda Fiyatlarının Tehdidi Enflasyon-Kur

Son günlerde dalgalı seyrin herkes farkında. Döviz kurundaki yükselişin ürün fiyatlarına doğrudan etki yaptığını ve dolaylı enflasyona neden olduğunu söyleyebiliriz.Manav,market vb yerlerde önüne geçilmeye çalışılan fiyat artışlarının aracılara fırsat tanıdığı ve fırsatçılığa neden olduğu durumlar açık ve net. Birde şu var bu durumun şirketlerin değerini de artırabileceği konusu.Her şeyin fiyatının arttığı bir ülkede, bunları üreten ve dağıtımını yapan şirketlerin hızlı bir büyüme göstereceğini ayrıca rakamsal olarak tahmin etmek zor olmasa gerek.

Son dönemde artan gıda fiyatlarının en önemli sebebi malum  enflasyon ve kurdaki yükseliş. Merkez Bankası raporuna göre gıda fiyatlarındaki artışta küresel çaptaki kuraklığın da önemli bir etken olduğuna dikkat çekiliyor. Kurdaki ani yükseliş ile sürekli yukarı revize edilen enflasyon, gıda fiyatlarını doğrudan etkiliyor. Kurdaki yükseliş doğrudan enflasyonu tetiklerken raf fiyatlarına da yansıyor.  Bu durum son tüketiciye zam olarak yansırken üretici şirketlerin ciro ve ayrıca karlılık oranlarını artırabiliyor.

Son bir yılda gerek kurdaki gerekse enflasyondaki yukarı yöndeki gidişatın, Türk şirketlerinin hem ürün hem de demirbaş ve gayrimenkul değerlemelerini artırmış durumda olduğunu da görüyor ve duyuyoruz. Ancak şirket değerlemelerini açıktan görebileceğimiz borsada işlem gören şirketlere bakıldığında şimdiye dek pek yansımadığı görülüyor. Bazı  Ekonomistler diyor ki; önümüzdeki süreçte fiyat artışı hareketliliğinin orada da olabileceğini öngörebiliriz. Döviz arttıkça fiyat artıyor. Çok basit bir hesap yapalım. Ülkemiz ara malı ithal eden bir ülke, ülkemizde petrol olmadığından, ayrıca petrolü de dolar ile ithal ediyoruz. Bu durumda döviz arttıkça her şeyin fiyatı artıyor. Yani bu doneler bile enflasyon için yeterli…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu