GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Fatih SATIL

Gıdalarımıza Renk Katan BÖCEKLER!

Yediğiniz her şeyin içerisinde neler olduğunu biliyor musunuz? Paket üzerindeki etiketleri dikkatlice okusanız dahi, tükettiğiniz gıdalar içerisinde neler olduğunu bilmeniz maalesef mümkün değil. Özellikle tükettiğimiz kırmızı renkli gıdalara karşı daha dikkatli olmanızı öneririm. Neden mi? Cevap yazının devamında.

Bir gıda boyası olan Karmin, çeşitli ürünlere kırmızı renk vermek için kullanılıyor. Bu pigment aynı zamanda Avrupa Birliği EC kod sisteminde E120 olarak biliniyor. Karmin boyası, kaktüsleri mesken edinmiş bir böcek türünden (Dactylopius coccus) elde ediliyor. Gıda endüstrisinin kırmızı renklendirici olarak kullandığı bu böceğin kanı, bedeni ve larvaları saf renklendirici olarak pazarlanıyor. Özellikle Meksika’da bu böcekleri yetiştirmek için özel kaktüs tarlaları kurulmakta, böcek ve larvaları üreticilerce toplanmaktadır. Uzmanların dediğine göre, 1 kilo boya elde etmek için, yaklaşık 150-160 bin böcek kullanılıyor.

Tükettiğimiz birçok şeyde bu boya var: Dondurma, sakız, süt ürünleri, pasta ve kekler, şekerler, jelâtinli tatlılar, çikolatalar, soslar, salam ve sosisler, reçel ve marmelatlar, kola ve gazozlar, vişne suyu gibi çok sayıda yiyecek ve içeceğin yanı sıra; evlerimizin duvar boyalarında ve halısında, üzerimizdeki yahut bir cilt bakım ürünlerinde, ruj, pudra ve allıklarda, merhemler ve kozmetik ürünleri ile deterjanlarda da kullanılıyor.

Üreticiler, ürünlerine ekledikleri katkı maddelerini toplum sağlığı veya inanç boyutuyla değil; “en hızlı, en kolay, en ekonomik nasıl üretirim ve rafta bozulmadan en uzun süre nasıl tutabilirim” diye düşünüyor maalesef.

Bilimsel araştırmalar, yukarıda bahsedilen ürünler sayesinde farkında olmadan her yıl kişi başı 1 kilogram böceği midemize indirdiğimiz gösteriyor.

Peki, bu boyanın sağlığa olumsuz bir etkisi var mı? Alanında oldukça sabıkalı olan Amerikan İlaç ve Gıda Dairesi FDA, hemen her türlü katkı maddesini güvenli bulduğu gibi, karmini de güvenli bulmakta. Ancak, AB örgütü olan EFSA ise, karmine karşı alerjik reaksiyonlarda artış olduğunu söylüyor. Bazı kaynaklarda da, karminin hiperaktivite, astım, egzama ve uykusuzluğa yol açtığı ile ilgili bilgiler var.

Hal böyleyken bir bitki bilimci olarak böcekten iğrenenleri de düşünerek kırmızı renk elde etmek için üreticilere böcek yerine en iyi ve en sağlıklı alternatif olarak üzüm kabuğunu öneririm.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu