GündemÖzel Haberler

‘Giderimiz Gelirimizden Çok’

Pazarcılar alışverişlerin eskisi kadar çok olmadığını söylüyor. Pazar yerlerinden alınan aidatların ise kendilerine ağır geldiğini ifade ediyor.

 

Pazarcılar, eskiden günlük olarak ödenen aidatların kendilerini çok zorlamadığını ama aylık olarak ödenmeye başlayan aidatların bütçelerini olumsuz yönde etkilediğini ifade ettiler.

 

 

Emine Aybekli: Yaklaşık 30 senedir pazarcılık yapıyorum. Halalca köyünden gelip gidiyorum. Pazarda fiyatlar vatandaş için yüksek bizim için düşük. Meyve ve sebzelerde, gıda ürünlerinde 10 senelik fiyatlar duruyor. Pazarcılar olarak biz biraz dertliyiz. Dumlupınar Mahallesine kurulan pazarda bir tuvalet dahi yok. Biz camide erkekler tuvaletine giriyoruz. Bu büyük bir eksiklik. Pazartesi pazarında günlük toplanıyor ama artık burası da aylık toplanacak diye duyduk. Ayrıca diğer pazar yerlerinin aidatlarını da aylık topluyorlar. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı pazarlardan aidatlar toplanıyor. Biz de bunu ödeyemiyoruz. Aylık olduğu için pahalı geliyor. Gücümüz de ona yetmiyor. Günlük 5 lira da 10 lira da olsa verebilirim. Ama aylık gidip oraya  parayı yatırmak bütçemizi zorluyor. Benim şimdi 2 senelik birikimim var orada. Faiz de işlemiş. Ben bunu ödeyebilecek durumda değilim. Bizim giderlerimiz, gelirlerimizden daha fazla.

 

Emine Başaran: Ben Halalca köyünden geliyorum. Uzun yıllardır pazarcılık yapıyorum. Kendi bahçemde yetiştirdiğim ürünlerin pazarda satışını gerçekleştiriyorum. Semt pazarlarında eskisi kadar yoğunluk yok. Özellikle AVM sayısının artması pazarlara olan ilgiyi azalttı. Artık insanlar kendilerine en yakın yer olan alışveriş merkezlerine gidiyorlar. Dolayısıyla semt pazarlarına ilgi de azaldı. Bir de Pazar yerlerinden alınan Pazar standı ücretleri eskiden günlük alınırdı. Pazara çıkıldığında alırlardı. Şimdi ise aylık oluyor. Yani pazara çıksak da çıkmasak da alınıyor. Bu bizi çok zorluyor. Ben yetkililerden çözüm istiyorum.

 

İsmail Baykıl: Semt pazarları her zaman var. Alışveriş merkezleri ne kadar çoğalırsa çoğalsın bizi etkilemez. Pazarlarımızda en doğal, taze ve ucuz meyve-sebze bulunur. Hangi markete gidilsin bu kadar doğal ürünlerin bulunması zordur. Ben çocukluğumdan beri pazarcılıkla uğraşıyorum. Semt pazarları her zaman var. Biz de her zaman olacağız. Alışveriş merkezleri bugün var yarın yok. İflas ederler, giderler ama semt pazarları her zaman var. Satışlar eskisine göre azaldı ama yine halimize çok şükür.

 

Hatice Koşu: Ben uzun yıllardır pazarcılık yapıyorum. Karamanköylüyüm. Satışlar eskisine göre çok çok azaldı. Ayrıca fiyatlarımız çok düşük. Maydanoz, marul 1 lira. Sütlerin kilosunu 1,75 ve 2 liradan veriyoruz. Meyve-sebzeler yok fiyatına satılıyor. Pazara gelirken kullandığımız yakıt parasını zor çıkarıyoruz. Allah’a şükür yine halimize. Ama vatandaşlarımızın alışveriş merkezlerine gitmesi yerine pazara gelip, alışverişlerini semt pazarlarından yapmalarını isterim. Üreticiye destek vermeliler.

 

İlknur Memişoğlu: Semt pazarlarına eskisi gibi rağbet yok. Bunun da nedeni hızla çoğalan alışveriş merkezleri. Artık vatandaşlar evlerine yakın alışveriş merkezlerine gidiyorlar. Oralardan alışveriş yapıyorlar. İndirimler ve kredi kartı kullanımı bunu etkiliyor. Ama bence bu konuda vatandaşlarımıza da çok iş düşüyor. Hem üreticiyi desteklemek hem de uygun fiyata en sağlıklı gıdaları yiyebilmeleri için semt pazarlarından alışveriş yapmaları lazım. Zaten meyve-sebze fiyatları çok düşük. Bu fiyatları marketlerde göremezler.

 

İsmail Koca

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu