GündemEkonomiTürkiye Gündemi

Global Enflasyon Geçici Mi Kalıcı Mı?

Global Enflasyon Geçici Mi Kalıcı Mı?

BASİAD Başkanı Ümit Baysal Finansal Gelişmeler Odağında Ekonomik Görünüm Hakkında Görüşlerini Açıkladı:“2022 Yılına Girerken Global Enflasyonun Geçici mi Yoksa Kalıcı mı Olduğunu Tartışıyoruz.”

BASİAD Balıkesir Sanayici ve İş İnsanları Derneği; Başkanı Ümit Baysal; Pandeminin ilk yılında gerçekleşen finansal genişleme, ardından gelen global bazda enflasyon ve hammadde fiyatlarında ki artışlar üzerine görüşlerini açıkladı.

İş İnsanları Enflasyonu Tartışıyor

Başkan Baysal enerji, hammadde ve gıda fiyatlarında görülen rekor artışların, global tedarik zincirlerinde yaşanan tıkanmaların hali hazırda yönetimi güç olan bu dönemi daha da zorlaştırdığını söyleyerek; 2022 yılına girerken, bir taraftan global enflasyonun geçici mi yoksa kalıcı mı olduğunu tartıştıklarını söyledi.

Pandemi Döneminde Belirsizlik Ortamı

BASİAD Başkanı Ümit Baysal: “Pandemi döneminde belirsizlik ortamının ekonomik etkilerini sınırlamak ve istikrarın yeniden kazanılmasını sağlamak için mali ve para politikalarında birçok adım atıldı. Bu adımların en önemli olanları ise büyük işlem hacmine sahip merkez bankalarının bilançolarını yaklaşık 10 trilyon dolar genişletmesi oldu. Para arzının artması ile ekonomik durgunluğun önüne geçilmeye çalışıldı ve başarılı da olundu. Üretim sektöründe ve dış ticarette gördüğümüz sıçramalar hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülke ekonomilerine katkı sağladı.

Küresel Ekonomi İle İlgili Endişeler

Olumlu görünüm 2021 yılının ilk çeyreğinde büyüme verilerine yansıdı. BASİAD olarak bizlerde Ülkemizin 2021 büyüme tahminimizi içeren konu ile ilgili bir basın açıklaması yaptık. Bugün ise para arzındaki artışın tetiklediği küresel enflasyon riski, mali genişlemeyi takiben artan borçluluk oranları ve ayrıca henüz kontrol altına alınamayan salgına bağlı risklerin yönetiminde küresel ekonomide önemli bir dönemeçteyiz. Ekonomik aktivitenin henüz yeterince istikrar kazanmamış olması ve artan enflasyon tehdidi küresel ekonomi ile ilgili endişeleri de gündeme taşımakta.

Global Para Politikaları

Ülkemizde de Doğal Gaz başta olmak üzere Enerji, hammadde ve gıda fiyatlarında gördüğümüz rekor artışlar, global tedarik zincirlerinde yaşanan tıkanmalar hali hazırda yönetimi güç olan bu dönemi daha da zorlaştırıyor. Ülkemizi de derinden etkilemesi sebebi ile 2022 yılına girerken, ayrıca global enflasyonun geçici mi yoksa kalıcı mı olduğunu tartışıyoruz. Global ekonomi bundan sonraki süreçte muhtemelen bir taraftan yüksek enflasyon bir taraftan da yavaşlayan ekonomi döngüsü ile mücadele etmek zorunda kalacak. Bu kapsamda 2022 yılının global para politikaları açısından zor kararların olduğu, hata yapma riskinin arttığı son derece baş ağrılı bir dönem olacağını tahmin ediyorum.

İklim Değişikliği

Unutmayalım ki bugün dünyanın geldiği noktada küresel enflasyona dair baskılar sadece Covid süreci kaynaklı arz ve ayrıca talep dengesizliğinden kaynaklanmamakta. Bu dengesizliklere ek olarak hem yeşil dönüşüme dair atılan ve atılacak olan adımlar üretim maliyetlerini artırmakta hem de kuraklık ve iklim değişikliği gibi bir takım dışsal şoklar ilerleyen dönemde global enflasyona dair risk oluşturmakta.

Sektörel Bazlı İyileşmeler

Para politikalarındaki değişim sinyalleri gelişmekte olan ülkelerin de olası global şoklara hazırlıklı olması gerektiğini gösteriyor. Akranımız olan ülkelerde, para politikalarında atılan adımlara baktığımızda bu değişime eşlik eden tedbirlerin alınmaya başladığını görüyoruz. Emsallerimiz para politikalarında kademeli olarak faiz artırım sürecine girmiş durumdalar. Bu dalgalı sürece yüksek bir enflasyon ve olumsuz global koşullarla girmekteyiz. Bu koşullar altında global bazda olduğu gibi ayrıca Balıkesir’de de ihtiyaç duyulan; Balıkesir ekonomisinin tüm aktörlerinin senkronize bir iyileşme yakalanabilmesidir. Bireysel veya sektörel bazlı iyileşmeler ekonominin genel iyileşmesi açısından yeterli olmayacaktır. “ dedi.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu