GündemEkonomiTürkiye Gündemi

GMKA’nda Enerji Verimliliği Yatırımları İçin Finansman Kazanımı

GMKA’nda Enerji Verimliliği Yatırımları İçin Finansman Kazanımı

 

Güney Marmara Kalkınma Ajansı (GMKA) enerji verimliliği konusunda önemli kazanımlar elde etti. 2021 yılında ilan ettiği Enerji Verimliliği Mentörlük Programı kapsamında, destek almaya hak kazanan TR22 Güney Marmara Bölgesi’ndeki 16 sanayi işletme için etüt raporlarının hazırlanması ve raporlarda ortaya konacak proje fikirlerinin finansmanı konusunda kazanım sağladı.

 

ANA HEDEF ENERJİ ETÜTLERİ

GMKA, iki yıllık bir çalışmanın sonunda daha önceki hibe programlarından farklı olarak Esnek Destek Programı türünde tasarladığı Enerji Verimliliği Mentörlük Programını, Balıkesir ve Çanakkale illerinden oluşan TR22 Güney Marmara Bölgesi sanayi işletmelerinin detaylı enerji verimliliği etütlerinin yaptırılmasını ana hedef olarak kurgulayarak ilan etti.

KAGM VE EVÇED’E RAPOR SUNDU

Destek ile yaptırılacak etütlerin yanı sıra bu etütlerle ortaya çıkacak projelerin hayata geçmesi için gerekli olan yatırımın finansmanı noktasında çalışmalar yapılacağını taahhüt eden GMKA, bu doğrultuda çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor. GMKA geldiği noktadaki yaptığı çalışmaları, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü’ne (KAGM) ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji ve Çevre Dairesi Başkanlığı’na (EVÇED) sundu.

İKİ AYRI BAKANLIĞA ZİYARET GERÇEKLEŞTİ

GMKA’dan Genel Sekreter Abdullah Güç, Birim Başkanı Başkanı Emrah Bozkurt ve ilgili uzman Dr. E. Burak Meriç’in iki ayrı Bakanlığa gerçekleştirdiği ziyaretlerde Güney Marmara Bölgesine yapılacak enerji verimliliği yatırımlarında önemli fırsatlar yakalandı.

İŞLETMELER İÇİN ÖLÇÜM ÇALIŞMALARINA BAŞLANIYOR

Ziyaretler kapsamında 30 Mayıs 2022 tarihinde tüm taraflarla sözleşmeleri imzalayarak uygulama dönemi başlayan Enerji Verimliliği Mentörlük Programı’nda destek almaya hak kazanan TR22 Güney Marmara Bölgesi’nde yer alan 16 sanayi işletmesi için 15 Ağustos 2022 tarihi itibariyle ölçüm çalışmalarına başlanması planlanıyor.

EVÇED YATIRIMLAR KONUSUNDAKİ GELİŞEN SÜRECE DESTEK VERECEK

Yapılacak saha kontrollerinde Yararlanıcılardan destek alacak olan GMKA, hazırlanacak taslak raporların kalite kontrolünde EVÇED’in uzmanlığından faydalanacak. Çok daha önemli katkı, yapılacak yatırımlara yönelik devlet desteği için geldi. Türkiye’nin bu zamana kadarki enerji verimliliği yatırımlarında en büyük hibe kuruluşu olan EVÇED, 2023 yılında ulusal çapta Verimlilik Artırıcı Proje (VAP) ilan etmeyecek.

EVÇED HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIR

Ancak Enerji Verimliliği Mentörlük Programı kapsamında hazırlanacak etütlere dayalı geliştirilen projeler için yapılan uygun VAP başvurularını dönem fark etmeksizin doğrudan değerlendirmeye alacak. Bunun yanı sıra KAGM ile yapılan ziyaretteki enerji verimliliği yatırımları için alınan kararlara ilişkin görüşüldüğünde EVÇED, üzerinde çalışılan bu inisiyatifi çok değerli bulduğunu ve yatırımlar konusunda gelişen sürece her türlü destek vermeye hazır olduklarını bildirdi.

 

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu