Köşe Yazıları

Göz Hastalıkları: Romatizma Bulgusu Olabilir!

Göz Hastalıkları: Romatizma Bulgusu Olabilir!

Gözümüzde kızarıklık, ışığa karşı duyarlılık, görme keskinliğinde azalma veya ağrı varsa elbette tüm bunların pek çok sebebi olabilir. İşte bu sebeplerden biri de romatizmal hastalıklardır. Ben bu hafta sizlerle kendi alanım olan ve gözde sorunlara yol açan romatizmal hastalıkları paylaşmak istedim.

Gözden vuran romatizmal hastalıkların başında iltahaplı romatizmalar arasında en sık görülen romatioid artrit gelmektedir. Bu hastalık gözde özellikle kızarıklık ve kuru göze neden olmaktadır. Bir diğeri ise şögren dediğimiz hatta kuru göz ve kuru ağız hastalığı olarak bilenen bir romatizmal hastalıktır. Bunda ise adı üstünde gözde özellikle kuruluk ve kaşıntı görülmektedir.

Gözde görme kaybına kadar gidebilen ve gözün tüm katmanlarını etkileyen sistemik lupus eritamamatusus denilen bir hastalıkta göz patolojilerinde mutlaka düşünülmelidir.

İlgili Makaleler

Yine gözde kırmızılığa ve ilerleyen dönemlerde de göz tansiyonuna yol açan, oldukça yaygın gördüğümüz bir hastalıkta iltahaplı bel romatizmaları namı değer ankilozan spondilittir. Kırmızı göz şikayeti ile gelen genç hastalarda mutlaka akla gelmelidir. Ayrıca sedefi olan ve göz problemi yaşan kişilerinde mutlaka sedef romatizması yönünden değerlendirilmesi uygun olacaktır.

Bu saydıklarım dışında kısmen daha az sıklıkta gördüğümüz ancak gözü etkileyen farklı romatizmal hastalıklarda vardır. Özetleyecek olursak aslında romatizmal hastalıklar maalesef sadece eklemleri değil göz gibi farklı organları da tutmaktadır. Bu nedenle romatizması olan hastaların göz problemlerinde mutlaka hekime gitmesinde ve bunun önemsemesinde fayda vardır. çünkü romatizmal hastalıklar gözde kızarıklık, kuruluk ve kaşıntı yanında gözün bazı katmanlarında yırtılmalar, göz tansiyonu ve hatta körlüğe kadar giden bir sürece neden olabilirler.

Herkese pırıl pırıl gözlerle bakan bir hayat diliyorum…

Prof. Dr. Nilay Şahin
Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı
www.profdrnilaysahin.com
prof.dr.nilaysahin-instagram

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu