Balıkesir Merhaba Blog YazılarıSağlık

Bebekler Neden Hıçkırır?

Sindirim sistemi yeni yeni gelişmekte olan bebeklerin uzun süre hıçkırması ebeveynleri endişelendirebilmektedir. Peki bebekler neden hıçkırır?

 

Bebekler Neden Hıçkırır?

Bebekler Neden Hıçkırır? Tüm detayları sizin için derledik

Hıçkırık,

Ritmik kasılmalar şeklinde gerçekleşir ve herkesin arada sırada tecrübe ettiği bir durumdur. Bebeklerde ise daha sık görülmektedir ve çoğunlukla sindirime bağlı nedenlerle ortaya çıkmaktadır.

Normalde nefes aldığımızda ciğerlerimizi havayla doldururuz ve sonrasında diyafram kasları gevşeyerek aldığımız nefesin dışarı verilmesini sağlamaktadır. Hıçkırdığımızda ise, diyafram kasılır ve içerideki hava ses tellerine takılarak ‘hık’ sesinin çıkmasına neden olmaktadır. Diyafram ritmik bir şekilde kasıldıkça, hıçkırıklar da devam etmektedir.

Bebeğim neden hıçkırıyor?

Bebeklerin nefes alışverişi, yetişkinlere kıyasla çok daha düzensizdir. Bebekler fazla beslendiğinde ya da emerken hava yuttuğunda, bu durum diyaframı uyararak hıçkırığa neden olabilmektedir.

Yapılan bir araştırma, bebeklerin ortalama 4,5 dakika boyunca hıçkırabildiğini ortaya koymaktadır. Bebeklerde hıçkırık, bazen bebeğin doyduğunu ifade etse de, bazı durumlarda, özellikle yanlış emzirme/besleme pozisyonuna bağlı olarak bebeğin fazlaca hava yuttuğunu ve iyi beslenmediğini gösterebilmektedir.

Bebekler Neden Hıçkırır?

Bebeklerde hıçkırık tutunca ne yapmalı?

Normalde hıçkırık bebekler için zararlı değildir. Genellikle birkaç dakika içinde geçer ve herhangi bir zamanda da tekrarlanabilmektedir. Nadir durumlarda hıçkırık bebeklerin nefes alışverişini etkilemektedir. Böyle durumlarda ise dikkatlice gözlemlemek ve doğru önlemleri almak gerekir.

Bebeğiniz sıklıkla hıçkırıyorsa, bunlara dikkat etmelisiniz:

Hıçkırıkları takip edin: Bebeğinizin hangi zamanlarda hıçkırdığını dikkatlice takip etmelisiniz. Bebeğiniz sadece beslendikten sonra ya da belirli bir pozisyonda duruyorken hıçkırabilmektedir. Dikkatlice gözlemlemeniz, hıçkırığı ortaya çıkaran nedenleri keşfederek önlemenizi sağlar.

Bebeğinizin gazını çıkarın: Bazı bebekler sindirim sisteminde hava biriktirmeye daha meyilli olurlar. Emzirme/besleme sırasında bebeğinizi dikkatlice gözlemleyin ve hava yuttuğunu fark ettiğinizde nazikçe bebeğinizi kaldırarak gazını çıkarmasına yardımcı olun.

Biberona dikkat edin: Bebeğinizi biberonla besliyorsanız, biberonun yapısı da hava yutmaya neden olabilir. Eğer her beslemede hıçkırık sorunu yaşıyorsanız, biberonunuzu değiştirmeniz gerekebilir.

Doktorunuza danışın: Bazı durumlarda hıçkırık sindirim sorunları, reflü gibi durumlar nedeniyle ortaya çıkıyor olabilir. Özellikle bebeğiniz her hıçkırdığında kusuyorsa, mutlaka doktorunuza haber verin.

 

Ayrıca daha fazlası için tıklayınız.

 

 

www.gazetemerhaba.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu