SGK'dan Yemek Bedeli Ödemelerinde Yeni Prim Düzenlemesi
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), çalışanlara sağlanan günlük yemek bedeli ödemelerinde yeni bir döneme geçiyor. Yapılan düzenlemeyle günlük 300 liraya kadar olan yemek bedelleri prime esas kazançtan muaf tutulurken, bu tutarı aşan ödemeler prim kesintisine tabi olacak.
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), iş dünyasını ve milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren yemek bedeli ödemelerine ilişkin usul ve esaslarda değişikliğe gidiyor. Mevcut muafiyet sınırlarını netleştiren düzenleme ile işverenlerin çalışanlarına sunduğu yemek yardımlarının vergilendirilme ve primlendirilme süreci yeniden şekilleniyor.

300 Lira Sınırı Belirlendi
Yeni düzenlemeye göre, işyeri veya müştemilatı dışında (dışarıdan hizmet alımı yoluyla) sağlanan yemek yardımlarında günlük 300 liralık sınır korunuyor. Çalışılan her gün için verilen yemek bedelinin 300 liraya kadar olan kısmı için SGK primi ödenmeyecek. Ancak bu rakamın üzerindeki ödemeler, artık "istisna dışı" kabul edilecek.
Aşan Kısım Prime Tabi Olacak
Düzenlemenin en dikkat çekici noktası ise sınırın aşılması durumunda uygulanacak yöntem oldu. Eğer bir işveren, çalışanına günlük 300 liradan fazla yemek bedeli ödüyorsa;
-
300 liraya kadar olan kısım primden muaf sayılmaya devam edecek.
-
300 lirayı aşan tutar ise "prime esas kazanç" olarak değerlendirilecek ve yalnızca bu fark üzerinden prim kesintisi yapılacak.
Yemek Kartı ve Nakit Ödemeler Kapsamda
SGK’dan edinilen bilgiye göre, bu düzenleme sadece nakit ödemeleri değil, geniş bir yelpazeyi kapsıyor. Muafiyet ve prim uygulaması şu ödeme türlerinde geçerli olacak:
-
Yemek kartları, yemek kuponları veya çekleri,
-
Üçüncü kişilerden (restoran vb.) fatura karşılığı alınan hizmetler,
-
Çalışanlara doğrudan nakit olarak yapılan yemek yardımları.

İşveren ve Çalışan İçin Ne Anlama Geliyor?
Bu hamle ile yemek bedellerindeki belirsizliklerin giderilmesi ve kayıt dışılığın azaltılması hedefleniyor. İşverenlerin, yemek yardımı tutarlarını belirlerken bu yeni sınırları dikkate alarak bordrolama yapması gerekecek. Uzmanlar, düzenlemenin çalışanların net kazançları ve işveren maliyetleri üzerinde doğrudan etkili olacağını belirtiyor.
SGK Başkanlığına Yunus Elitaş AtandıGündem
8 Yılda 15 Kat: SGK Sağlık Harcaması 1,3 Trilyon TLSağlık
ÖSYM’den Hafta Sonu Sınav MesaisiGündem