Balıkesir’de 3 OED Var, Bilgi Az

Balıkesir’de ASELSAN tarafından 3 ayrı noktaya yerleştirilen Otomatik Eksternal Defibrilatör cihazları vatandaşların ilgisini çekti. TÜİK verilerine göre kentte dolaşım sistemi hastalıklarına bağlı ölümlerin yüksek seyretmesi, cihazların önemini artırırken, vatandaşlar daha fazla eğitim ve bilinçlendirme istedi.

Balıkesir’de 3 OED Var, Bilgi Az
Balıkesir’de 3 OED Var, Bilgi Az

Balıkesir’de kalp durması gibi acil durumlarda hayat kurtarması hedeflenen Otomatik Eksternal Defibrilatör cihazları vatandaşların gündemine girdi. ASELSAN tarafından kente kurulan 3 adet OED cihazı, Hükümet Meydanı, TTM ve Zağnos Paşa Meydanı çevresinde dikkat çekti.

Cihazların tanıtımını gören ve merak ederek programı izleyen vatandaşlar arasında bazı düşünceler öne çıktı. Vatandaşlar, hayat kurtarmayı amaçlayan bu uygulamayı olumlu bulurken, cihazların nasıl kullanılacağı, acil durumda kimin müdahale edeceği ve kalp masajı sürecinin nasıl işleyeceği konusunda daha fazla bilgilendirme yapılması gerektiğini dile getirdi.

Balıkesir’de Kalp Kaynaklı Ölümler Dikkat Çekiyor

TÜİK’in ölüm nedeni istatistiklerinde dolaşım sistemi hastalıkları, Türkiye’de en yaygın ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alıyor. Balıkesir’de de tablo dikkat çekici. Kentte 2024 yılında toplam ölüm sayısının 12 bin 307 olduğu, ölümlerin yüzde 43,9’unun dolaşım sistemi hastalıkları nedeniyle gerçekleştiği verilerde yer aldı.

Bu oran, Balıkesir’de kalp ve damar sağlığına ilişkin farkındalığın önemini bir kez daha ortaya koydu. Kentin yoğun noktalarına yerleştirilen OED cihazları bu açıdan önemli bir adım olarak görülürken, vatandaşların asıl beklentisi cihazların sadece kurulması değil, nasıl kullanılacağının da anlaşılır şekilde anlatılması oldu.

Balıkesir’de 3 OED Var, Bilgi Az“Cihaz Güzel Ama Nasıl Kullanacağız?”

Kalp hastası olduğunu belirten 42 yaşındaki Vedat Erdoğdu, tanıtımı izledikten sonra cihazların kurulmasını olumlu bulduğunu ancak bilgilendirmenin daha anlaşılır olması gerektiğini ifade etti. Erdoğdu, cihaz üzerindeki bazı yazıların yabancı dilde olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Cihaz 10 numara ama üzerindeki yazılar yabancı. Ne dediğini nasıl anlayacağız? Cihaz yönlendirecek deniyor ama hemen kullanılmamalı, mutlaka kalp masajı gerekiyor. Bilmeyen yapmamalı. Vatandaş da yapabilir dendi ama ben şahsen bana bir şey olsa, bilmeyen birinin kalp masajıyla müdahale etmesini kabul etmem. Bilincim yerinde olacak mı olmayacak mı, o da ayrı konu. Yapılmak istenen güzel ancak bana göre tanıtım yetersizdi.”

Vatandaş Eğitim İstiyor

Tanıtımı izleyen vatandaşlardan Nizamettin Aygör de İl Sağlık Müdürlüğü’nün bu tür konularda daha görünür ve anlaşılır bilinçlendirme çalışmaları yapması gerektiğini söyledi.

Aygör, geçmiş yıllarda sağlık bilgilendirme stantlarının ve duyuruların daha anlaşılır şekilde yapıldığını belirterek, “Daha önce stantlar oluyordu, duyurular Türkçe ve vatandaşın anlayacağı şekilde yapılıyordu. Şimdi bunu yeterince göremiyorum” dedi.

Hayat Kurtaran Cihaz, Doğru Bilgiyle Anlam Kazanıyor

OED cihazları, ani kalp durması gibi acil durumlarda elektroşok desteğiyle hastanın hayata döndürülmesine yardımcı olabilen kritik cihazlar arasında yer alıyor. Ancak vatandaşların vurguladığı temel sorun, cihazın varlığından çok kriz anında kim tarafından, nasıl ve hangi sırayla kullanılacağı konusunda yaşanan belirsizlik oldu.

Hükümet Meydanı, TTM ve Zağnos Paşa Meydanı gibi yoğun noktalara kurulan cihazların, acil sağlık zincirine katkı sunması bekleniyor. Ancak vatandaşlara göre sistemin başarılı olabilmesi için sadece cihazın yerleştirilmesi yeterli değil.

Balıkesirliler, “Cihaz nerede, ne zaman kullanılır, kim müdahale edebilir, kalp masajı nasıl yapılır?” sorularının daha açık, sade ve uygulamalı eğitimlerle anlatılmasını istiyor.

Kaynak: Muhabir Nursima Akyürek
balıkesir cihaz eğitim