Balıkesir’de 50 Yıllık Terzi’nin dikkat çeken prova anısı
Uzun Boylu Müşterisine Prova Yapmak İçin Sandalyeye Çıktı: 50 Yıllık Terzi Mesleğini Anlatıyor

Balıkesir’de 50 Yıllık Terzi’nin dikkat çeken prova anısı
Terzi Şemsettin Aslantekin. “Prova yapacağım ama boyuna yetişemiyorum döndüm dolaştım en sonunda sandalyeye çıkmak zorunda kaldım.”dedi.
Balıkesir’de yarım asırdır terzilik yapan Şemsettin Aslantekin meslek hayatı sadece iğne-iplik değil, aynı zamanda onlarca anı, yüzlerce ölçü ve değişen zamanın izlerini taşıyor.
“Terzilik Sabır ve Sanat İster, Yeni Nesil Aceleci”
50 yıldır terzilik mesleğini sürdüren Aslantekin, bugünkü tüketim alışkanlıklarının terziliği zorladığını belirtiyor. “Mesleğimiz hâlâ değerli ama artık insanlar çok aceleci. Hazır giyimden hemen almak istiyorlar. Terzilikse ölçü alma, prova ve emek demek; bu da zaman istiyor” diyor.
“Hazır Giyim Herkese Uymuyor, Yine Terziye Geliyorlar”
Aslantekin, mağazadan alınan giysilerin çoğunlukla kişiye tam oturmadığını belirterek, “Kol, paça ya da bel boyu tutmayınca yine bize geliyorlar. Terziye uğramadan tam uyan kıyafet bulmak neredeyse imkânsız” ifadelerini kullanıyor.
“Kilolu İnsanlar İçin Tek Çözüm Terzi”
Standart bedenlerin dışında kalan pek çok kişi için terziliğin hâlâ vazgeçilmez olduğunu belirten Şemsettin Usta, “Fit insanlar konfeksiyonda bedenini buluyor ama özel ölçülüler ya da kilolular için iş bizde başlıyor. Onlara özel dikim yapıyoruz” diyor.
“Lastikli Pantolon ve Bol Bluzlar Revaçta”
Son dönemde insanların daha çok rahat kıyafetlere yöneldiğini belirten Aslantekin, özellikle lastikli pantolon ve bol kesim bluzlarda tadilat taleplerinin arttığını söylüyor. “Moda değişse de terzinin yeri hâlâ var” diye ekliyor.
“Teknoloji Standart Bedene Yarar, Terzilik Özgündür”
Hazır giyimin artan üretim hızı hakkında da konuşan Aslantekin, “Teknolojinin katkısı büyük ama sadece standart bedenlere. Terzilikte ise her insanın yapısına özel bir işçilik var. Bu da kolay kolay yok olmaz” diyor.
“Fiyatlar İşin Zorluğuna Göre Değişir”
Her işin farklı zorluk derecesi olduğunu belirten usta terzi, fiyatların da buna göre belirlendiğini söylüyor: “Paça kısaltmakla takım elbise dikmek bir değil. Ne yapıldığına göre fiyat çıkarıyoruz” diyor.