Pazarcının Sesi: Sabır, Sopa, Soğan!
Balıkesirli Şaban Üstün 25 Yıllık Tezgâh Tecrübesini Anlattı, Nihat Dede de Ekledi: “Sabır Olmazsa Bu İş Yürür mü?”

Pazarcının Sesi: Sabır, Sopa, Soğan!
Balıkesirli Şaban Üstün 25 Yıllık Tezgâh Tecrübesini Anlattı, Nihat Dede de Ekledi: “Sabır Olmazsa Bu İş Yürür mü?”
Balıkesir’de 25 yıldır pazarcılık yapan Şaban Üstün, pazar kültürünün yıllar içinde geçirdiği değişimi ve yaşadığı zorlukları anlattı. Armut, kayısı, soğan, sarımsak gibi kendi yetiştirdiği ürünleri sattığını belirten Üstün, “Eskiden mal saat üçe kadar biterdi, şimdi akşam ezanı oluyor hâlâ tezgâhta ürün kalıyor” diyerek durumun vahametini özetledi.
“Marketler Kazandı, Pazar Geriledi”
“Eskiden müşteri çoktu. Kasa kasa alırdı, şimdi tane tane... Marketler çoğaldı, millet kartla alışveriş yapıyor. Biz hâlâ nakit peşinde koşturuyoruz,” diyen Üstün, pazarcının hem gelir hem de motivasyon kaybı yaşadığını dile getiriyor.
“Mal Seçerken Tırnaklıyor, Eziliyor”
Şaban Üstün, müşteriyle en çok yaşanan tartışmanın “ürüne dokunma” konusu olduğunu belirtiyor:
“Müşteri seçmek istiyor ama öyle bir seçiyor ki malı tırnaklıyor, yuvarlıyor. Sonra beğenmediğini bırakıyor, ürün eziliyor. Biz de karşı çıkınca ters oluyor.”
Nihat Dede: “Sabır Olmazsa Bu İş Olmaz”
Aynı pazarda yıllardır tezgâh açan Nihat Dede ise konuyu hoşgörü penceresinden değerlendiriyor:
“Müşteriye hoşgörülü olmak şart ama sabır gerektiriyor. Herkesin eli ürüne uzanıyor. Biri beğenir, biri evirir çevirir... Ürüne de zarar verebiliyorlar. Ama yine de sakin kalmak lazım.”
Eskiden Dayanışma Vardı, Şimdi Hasetlik”
Üstün, pazarcılar arasındaki bağların da zayıfladığını söylüyor:
“Eskiden birbirimize kefil olurduk, şimdi ‘Sen satıyorsun ben satamıyorum’ diye hasetlik yapılıyor. Herkes kendi çarkını döndürmeye çalışıyor.”
“Arabamı Çek Dedi, Bıçak Çekti!”
Bir gün pazar yerinde yaşadığı olayı da aktarıyor:
“Arabamı koymuştum, biri geldi ‘çek’ dedi. Tartışma büyüdü, bıçak çekti. Ben de sopa çektim. Millet araya girdi. Pazarın gerginliği bir başka, ama dayanmaya devam ediyoruz.”