Siverek'te Okul Saldırısı Neden Oldu? Yeni Gelişme, 4 Görevden Uzaklaştırma
Şanlıurfa’nın Siverek ilçesindeki Ahmet Koyuncu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde yaşanan silahlı saldırının ardından, soruşturmanın sağlıklı yürütülmesi amacıyla 4 yönetici görevden uzaklaştırıldı. Olayda 10 öğrenci, 4 öğretmen, 1 polis ve 1 kantin işletmecisi yaralanırken, okulda eğitime 14 Nisan’dan itibaren 4 gün ara verildi.
Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde bulunan Ahmet Koyuncu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde meydana gelen saldırıyla ilgili soruşturma sürerken dikkat çeken yeni kararlar alındı. Valilik açıklamasına göre, olayın tüm yönleriyle incelenebilmesi için iki İlçe Emniyet Müdürlüğü ile iki İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yöneticisi görevlerinden uzaklaştırıldı.
Ayrıca olayın yaşandığı okulda, öğrencilerin ve eğitimcilerin psikolojik durumu da gözetilerek 14 Nisan tarihinden itibaren 4 gün süreyle eğitime ara verildiği duyuruldu.
16 Kişi Yaralandı, 9 Kişinin Tedavisi Sürüyor
Resmi açıklamalara göre saldırıda toplam 16 kişi yaralandı. Yaralananlar arasında 10 öğrenci, 4 öğretmen, 1 polis memuru ve 1 kantin işletmecisi bulunuyor.
Şanlıurfa Valiliği’nin son paylaşımında, yaralılardan 7’sinin taburcu edildiği, 3’ü ağır olmak üzere 9 kişinin tedavisinin ise sürdüğü belirtildi. Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, durumu daha ciddi olan iki öğretmen ile üç öğrencinin il merkezine sevk edildiğini açıkladı.
Saldırganın Eski Öğrenci Olduğu Açıklandı
İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, saldırının failinin 2007 doğumlu Ö.K. olduğu bildirildi. Yetkililer, şüphelinin adli sicil kaydının bulunmadığını ifade etti.
Vali Hasan Şıldak ise saldırganın okulun eski öğrencisi olduğunu belirterek, yalnızca 9. sınıfta bu okulda eğitim gördüğünü, daha sonra ise açık öğretim lisesine geçtiğini söyledi. Olayın nedenine ilişkin ise henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
Okulda Olay Anında Panik Yaşandı
Görgü tanıklarının aktardığı bilgilere göre, saldırı okul içinde büyük paniğe yol açtı. Olay anına ilişkin görüntülerde, polis ekiplerinin öğrencileri hızla tahliye etmeye çalıştığı görüldü.
Yaralanan öğrencilerden Ö.F.S., saldırının teneffüs bitimine yakın yaşandığını belirterek, saldırganın aniden sınıfa girdiğini ve etrafa ateş açtığını anlattı. Valilik açıklamasında okulda toplam 743 öğrencinin eğitim gördüğü bilgisi de paylaşıldı.
Aynı açıklamada, okulun “riskli kapsamda değerlendirilmediği” ve bu nedenle okulda sabit polis görevlendirilmediği kaydedildi.
Müfettiş Görevlendirildi
Valilik, olayın tüm yönleriyle incelenmesi için hem Milli Eğitim Bakanlığı hem de İçişleri Bakanlığı (Emniyet Genel Müdürlüğü) tarafından müfettiş görevlendirildiğini duyurdu. Soruşturmanın idari ve adli boyutunun birlikte sürdürüldüğü belirtildi.
Bu adım, yalnızca saldırının nasıl gerçekleştiğinin değil, aynı zamanda okul güvenliği, kurumsal sorumluluk ve olası ihmallerin de mercek altına alındığını gösteriyor.
Sendikalardan İş Bırakma Kararı
Saldırının ardından bazı eğitim sendikaları da peş peşe açıklamalarda bulundu. Eğitim-Bir-Sen, okullardaki güvenlik sorunlarına dikkat çekmek amacıyla 15 Nisan 2026 tarihinde Türkiye genelinde bir günlük iş bırakma eylemi yapılacağını açıkladı.
Sendika ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı önünde saat 13.00’te basın açıklaması düzenleyeceğini duyurdu. Öte yandan Eğitim Sen, saldırının yaşandığı okul önünde açıklama yapacağını bildirdi. Hürriyetçi Eğitim Sen ve Eğitim-İş ise iki günlük iş bırakma kararı aldı.
Bu Olay Neden Önemli?
Siverek’te yaşanan bu saldırı, yalnızca bir adli vaka olarak değil, okullarda güvenlik önlemleri, öğrenci ve öğretmenlerin korunması ve eğitim kurumlarında risk analizinin yeterliliği açısından da tartışma yarattı. Özellikle Türkiye genelinde sendikaların art arda iş bırakma kararı alması, olayın eğitim camiasında ne kadar derin bir kaygı oluşturduğunu ortaya koydu.
Veliler, öğretmenler ve öğrenciler açısından en büyük soru ise artık şu: Okullar ne kadar güvenli?
Hukuki Süreç Yakından İzleniyor
Yetkililer, olayla ilgili soruşturmanın çok yönlü şekilde sürdüğünü bildirirken, kamuoyunun gözü hem yaralıların sağlık durumunda hem de müfettiş incelemeleri sonucunda ortaya çıkacak bulgularda olacak. Resmi makamlarca yapılacak yeni açıklamalar, olayın perde arkasına ilişkin daha net tabloyu ortaya koyacak.
16 Kişinin Yaralandığı Okul Saldırısında Yeni DetayAsayiş
Siverek’te Silahlı Saldırı Sonrası Okula 4 Gün Ara VerildiEğitim
Okulda Menenjit Alarmı!Eğitim
Balıkesir’de Okulda Unutulan Çocuk ŞokuGündem
Balıkesir’de Servis Kazası: 7. Sınıf Öğrenci Hayatını KaybettiAsayiş