Türkiye’de 3 Bölgede Kuraklık Tehlikesi! Balıkesir’de Tablo Nasıl?
Türkiye’de yapılan 40 yıllık iklim verisi analizine göre, Balıkesir’in de içinde bulunduğu Marmara Bölgesi nemliliğe doğru ilerlerken, Güneydoğu Anadolu, Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgeleri kuraklık sinyali veriyor.

Türkiye’de 3 Bölgede Kuraklık Tehlikesi! Balıkesir’de Tablo Nasıl?
40 yıllık veriler incelendi, Türkiye’nin büyük kısmı kuraklığa sürüklenirken Balıkesir’de tam tersi bir tablo ortaya çıktı. Peki bu durum tarımı nasıl etkileyecek?
Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Ünlükara ve Dr. Fatih Sekendur’un doktora tezinden elde edilen bulgular, Türkiye’nin iklim geleceğine ışık tuttu. 1980-2019 yılları arasındaki veriler incelendi ve kuraklık ile nemlilik eğilimleri belirlendi.
Prof. Dr. Ünlükara, yapılan çalışmada Ege, Marmara ve Karadeniz’de nemliliğin arttığını, buna karşın İç Anadolu, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu’da kuraklığın ilerlediğini açıkladı.
Özellikle Marmara Bölgesi’nde Balıkesir, Kırklareli, Edirne, Yalova ve Bilecik’te nemlilik artışı gözlenirken, İstanbul’da belirgin bir değişim olmadı. Çanakkale’de ise kuraklığa gidişat dikkat çekti.
Ünlükara, bu verilerin tarımsal üretim ve su kaynaklarının yönetimi açısından büyük önem taşıdığını vurguladı ve şu uyarıda bulundu: “Türkiye genelinde il il, bölge bölge, havza havza su kaynaklarını dikkate alarak tarımın planlanması gerekiyor.”