Köşe Yazıları

Güneşli Günler ve Güneşten Korunmak

Güneşli Günler ve Güneşten Korunmak

Değerli okurlar, geçen haftaki yazımda  sizlere en ölümcül deri kanseri olan “melanom” hakkında bilgi vermiştim. Bu haftaki yazımın konusu ise  “melanom” başta olmak üzere tüm deri kanserlerinin en büyük tetikleyicisi olan güneş ışınlarından nasıl korunacağımız ile ilgili olacak.

Güneş; hayat, ısı ve enerji kaynağımızdır. Duygudurum üzerinde olumlu etkileri vardır ve  D vitamini sentezi sağlar. Ancak, son 30-40 yıldır güneş ışınlarının olumsuz etkileri fark edilmeye başlanmıştır. Dünya yüzeyine ulaşan güneş ışınları geniş bir elektromanyetik spektruma sahiptir. Bu spektrum içinde infrared ışıktan ultraviyole (UV) ışınlarına kadar geniş bir dalga boyu spektrumu yer alır. Cildimize en fazla ulaşan ışınlar UVA ve UVB ışınlarıdır.  UV ışınlarına maruz kalındığında erken dönemde kızarıklık, yanık gözlenirken,  uzun dönemde bronzlaşma, DNA’da mutasyonlar, cilt yaşlanması ve cilt kanserleri gözlenir. O halde, UV ışınlarından yani güneşten korunmak şarttır.

Güneşten Nasıl Korunalım?

  1. Güneşten korunmaya erken yaşta başlayalım. Güneşten korunmayı alışkanlık haline getirelim. Bebeklik ve çocukluk döneminde oluşan kırmızılık, su toplama ve soyulmaya neden olan güneş yanıkları ilerki yaşlarda melanom ve diğer cilt kanserleri gelişimi için risk faktörüdür.
  2. UV şiddetinin fazla olduğu saatlerde açık hava faaliyetlerini kısıtlayalım. Özellikle saat 10.00- 16.00 arasında güneşte kalmayalım.
  3. Dış ortamlarda gölge yerleri tercih edelim. Ancak gölge alanların da güneş koruculuğunun %20-40 olduğu unutulmamalıdır.
  4. Giyinmek en iyi güneşten korunma metodudur. En az 10 cm geniş kenarlı şapkalar saçlı deri, boyun, yüz ve kulakların korunması için iyi bir seçimdir.
  5. UV ışınlarının göz üzerindeki etkilerini önlemek için UV filtreli güneş gözlükleri tercih edelim.
  6. Özellikle çocuklar, açık havada spor yapan (kayak sporu, sörf..vb) sporcuların UV filtreli kıyafetler tercih etmesi gerekir.
  7. Kıyafetlerin üzerinde “UPF” denilen “güneşten koruyucu faktör” işaretini arayalım. Kıyafetlerimizi seçerken koyu renklerin açık renklere göre daha iyi güneşten koruduğunu unutmayalım.
  8. UVA ışınları camdan da geçebildiği için arabada ya da evde cam kenarında otururken güneşten korunma önlemlerimizi mutlaka uygulayalım.
  9. Vücudumuzun açıkta kalan bölgelerine dermatoloji hekiminizin uygun gördüğü güneş koruyucu kremi düzenli olarak uygulayalım.

 

Değerli okurlar, yukarıda sayılan önlemleri düzenli olarak uyguladığımızda hem cilt yaşlanmasının önüne geçilebilir hem de cilt kanserleri gelişimi önlenmiş olurlar. Bir sonraki yazımda ise güneşten korunmanın önemli bir parçası olan  “ideal güneş koruyucu nasıl olmalı” konusunu detaylı olarak işleyeceğim. Herkese sağlıklı bir hafta dilerim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu