GündemKöşe YazılarıProf. Dr. Fatih SATIL

Günlük Oksijen İhtiyacımız İçin Kaç Ağaç Gerekir?

Yazımıza iki soru ile başlayalım: Bir insan 1 saatte ne kadar oksijen (O2) tüketir? Bu oksijeni temin etmek için kaç bitkiye ihtiyaç duyulur? Bunları cevaplamak aslında çok da zor değil. Ama ilk önce 1 saatte bir insanın ne kadar oksijen tükettiğini hesaplayalım.

Uzmanlara göre, dinlenme halindeki normal ve sağlıklı bir insan saatte 53 litre oksijen tüketmektedir. Peki, bu nasıl hesaplanmıştır? Bir insan normal nefes alıp verme sürecinde 500 mL kadar havayı akciğerlerine alabilmektedir. Alınan bu havanın bir kısmı (150 mL) akciğerde kalır. Normal ve sağlıklı insan dinlenme halinde saatte yaklaşık olarak 720 defa soluk alıp verdiği düşünülürse; bir insanın saatte 720x(500 mL-150 mL)=252 000 mL hava soluduğu hesaplanır. Atmosferdeki oksijen oranı %21 olarak kabul edilirse normal insan dinlenme sırasında 53 litre oksijen tüketiyor diyebiliriz.

Şimdi de bir bitkinin ürettiği oksijen miktarını hesaplayalım. Bir yaprakta 1 saat içinde yaklaşık olarak 5 mL oksijen üretilir. Bu miktar yaprağın yüzey ölçümü ile orantılı olarak değişebilir. Biz bu hesaplamada yaprak yüzeyini sabit kabul edelim. Her bitkide yaprak sayısını (5 mL) rakamı ile çarparsak elde ettiğimiz rakam, 1 saatte o bitkinin ürettiği oksijen miktarını verir. Örnek olarak evdeki bir saksıda 20 yaprak bulunuyorsa o zaman 20×5 mL=100 mL bir saatte o bitkinin ürettiği oksijen miktarı hesaplanmış olur. Unutmayalım bütün bu hesaplamalar tüm koşulların optimum olduğu ortam için geçerlidir.

Literatür bilgilerine göre tek bir ağaç yılda 114 kg oksijen üretiyormuş. Yani 2 olgun ağaç 4 kişilik bir ailenin yıllık oksijen ihtiyacını karşılar. Bu açıklamalardan yola çıkarsak, hepimizin bir kaç tane dikili ağacı veya evinin bahçesinde bir kaç tane bitkisi olmalı ki hiç olmazsa günlük oksijen ihtiyacını kendisi karşılamış olsun.

Peki, ağaçlar sadece oksijen ihtiyacımızı mı karşılar? Elbette hayır. Birkaç örnek verecek olursak: Bir ağaç 284 çeşit böceğe ev sahipliği yapar. Artık ev sahipliği yaptığı diğer canlıları da siz düşünün! Evinizin etrafında ağaç varsa, ısınma ve soğutma masraflarınız %30 daha az olur. Aynı şekilde yeryüzünün iklimi üzerinde ağaçların bu etkisini de düşünmek lazım. Ya ev ve iş yerlerimizde kullandığımız mobilya tarzı ürünler? Kaynaklara göre, her insan yılda üç büyük ağaç kadar ağaç ürünü kullanıyormuş. O halde herkes her yıl en az üç ağaç dikmelidir.

Yukarıda ağaçların faydaları ile ilgili sadece birkaç örnek saydık, daha saymadığımız nice faydaları var. Ağaçlar yeryüzünün çivileri gibidir. Yeryüzünü korur, canlılığın devamını sağlar. Bu nedenle her birey kendini sorgulayarak, hayatımızın en önemli unsurlarından biri olan ağaçları korumak için neler yaptığını kendisine sormalıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu