GündemEkonomi

GÜNMARSİFED EKONOMİK TAHMİNLERİNİ AÇIKLADI

GÜNMARSİFED EKONOMİK TAHMİNLERİNİ AÇIKLADI

 

Güney Marmara Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (GÜNMARSİFED) Üyelerden gelen talepler doğrultusunda ekonomik göstergelere dayalı bir araştırma yaptığını ve Marmara’daki işletmelerinin gelecek öngörülerine destek olmak maksadıyla ekonomik beklentilerini tespit ettiklerini açıkladı.

 

EKİM AYI EKONOMİK GÖRÜNÜM

GÜNMARSİFED Başkanı İsa Tamer Çelik Temmuz ayında 56,9’a kadar yükselen ve ekonomik aktivitedeki gidişatı temsil eden PMI, son iki aydır gerilese de 50 seviyesinin üstünde seyrederek toparlanmanın Eylül ayında da hız keserek devam ettiğine işaret ettiğini belirtti. GÜNMARSİFED Güney Marmara Sanayi ve İş Dünyası tarafından yapılan ekonomik araştırma sonuçları ve gelecek beklentilerine göre Reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı ılımlı artışını sürdürdüğü açıklandı.

 

İNŞAATTA GERİLEME PERAKENDE SEKTÖRÜNDE YÜKSELİŞ

Yapılan araştırma sonuçları ve gelecek beklentilerine göre, İmalat dışı sektörel güven endekslerine bakıldığında inşaat sektöründe, son 2 aydır gerilemenin devam ettiği değerlendirilirken perakende sektörü güven endeksindeki yükselişinin Eylül ayında sona erdiği hizmet sektöründe toparlanmanı ise oldukça yavaş seyrettiği belirtildi.

 

MERKEZ BANKASI ENFLASYON GÖRÜNÜMÜNDEKİ BOZULMAYA DİKKAT ÇEKTİ

GÜNMARSİFED Başkanı İsa Tamer Çelik ekonomi üzerinde yaptığı değerlendirmeye göre Merkez Bankası, Eylül ayı Para Politikası toplantısında kredi ivmesi ve finansal piyasalardaki gelişmelerden kaynaklı riskler sonucu enflasyon görünümündeki bozulmaya dikkat çekerken, parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesi vurgusunu yaptı. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin de yüzde 11,47 seviyelerine ulaşmış durum olduğu açıklandı.

 

OLUMLU ETKİLER 3. ÇEYREKTE GÖRÜLMEYE BAŞLANACAK

GÜNMARSİFED ekonomi araştırmaları ve gelecek tahminlerine göre Temmuz sonu itibarıyla son bulan genişleyici para politikasının büyüme üzerine olumlu etkilerini 3. çeyrekte görmeye başlanılacağı, artan Covid endişesi ve sıkılaşan finansal koşullar büyüme üzerindeki risklerin 4. çeyrekte aşağı yönlü olduğunu desteklediği açıklandı. Bu çerçevede yılsonunda ekonomik aktivitedeki daralmanın pandeminin seyrine bağlı olarak yüzde 1.5-3 aralığında olacağı öngörüldü.

 

ÖNCÜ GÖSTERGELER

GÜNMARSİFED ekonomi araştırmaları ve gelecek tahminlerine göre öncü göstergeler şöyle kaydetti:

 

“PMI Eylül ayında üretim ve yeni siparişlerdeki artışın hız kesmesine paralel gerilese de imalat sanayindeki toparlanmanın sürdüğüne işaret etti. Reel Kesim Güven endeksi ve kapasite kullanım oranı Eylül ayında sınırlı artış kaydetti. TUIK’in yeni metodolojiye göre oluşturduğu tüketici güven endeksi (TGE) son iki aydır gerilemeyi sürdürdükten sonra Eylül ayında bir önceki aya göre %3,2 oranında arttı. İnşaat ve perakende sektörü güveni gerilerken, turizm sektöründeki toparlanma sınırlı kalmaya devam ediyor. İmalat dışı sektöreler güven pandemi öncesine dönüş henüz sağlamadı.

 

DIŞ TİCARET VE CARİ AÇIK

Ağustos ayı dış ticaret açığı 6,3 milyar dolar kaydedildi. (Geçen yıl: 2,3 milyar USD). Altın ithalatı geçen yıla göre 3,3 milyar dolar artarak 4,1 milyar dolar oldu. Ocak-Temmuz ayına dönemi için toplam cari açık 21,6 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.

 

ENFLASYON RAKAMLARI

Eylül ayı enflasyonu yüzde 11,8 ile yatay seyrederken, çekirdek göstergeler enflasyon eğilimin yukarı yönlü olduğunu gösteriyor. Yabancı ziyaretçi sayısı Ağustos’ta geçen yıla göre %71 gerileyerek 1,8 milyon oldu. Azalan turizm gelirleri cari açık finansmanı üzerinde baskı oluşturuyor

 

İŞSİZLİK ORANI

İşsizlik oranı bir önceki döneme göre 0,3 puan artarak %14,3 oldu, istihdam geçtiğimiz sene Haziran ayına göre 2 milyon daha düşük seyrediyor. Q2 GSYHI geçtiğimiz sene aynı döneme göre %11 daraldı, 2. Çeyrek daralması Avrupa birliğindeki ortalama daralma oranına (%11,4) yakın seyrediyor.

 

ORTALAMA FONLAMA FAİZİNDE ARTIŞ

200 bp faiz artırımından sonra Merkez Bankasının ortalama fonlama faizi Temmuz ortalarında kaydedilen 7,34 seviyelerinden 11,47 seviyelerine ulaşmış durumda. Kredi kartı harcamalarına ilişkin trend göstergeler Eylül ayı itibarıyla yatay seyrederek talep tarafında yavaşlamanın sinyalini veriyor.

 

KREDİ FAİZLERİNDE ARTIŞ SÜRÜYOR

Sıkı parasal koşullara paralel kredi faizlerinde artış sürüyor. 25 Eylül haftasında ticari kredi faizi %14,75, konut %14,8, ihtiyaç %,18,9, taşıt %17,1 seviyesinde bulunuyor. Net rezervler 25 Eylül haftası 20 milyar doların altına gerilerken, brüt rezervler ise 42,4 milyar dolar olarak kaydedildi. Yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduatı sene başından beri 23,4 dolar milyar artış kaydetti. Parite etkisinden arındırıldığında 25 Eylül haftasında artış devam ediyor.25 Eylül haftasında toplam kredilerin artışı* Mayıs ve Haziran aylarındaki %50 seviyelerinden %20’nin altına gerilese de hala yüksek seyrediyor.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu